Roestvrij staal in de vaatwasser: wel of niet? Het hangt af van een paar factoren

door Natasja

06 Maart 2024

Roestvrij staal in de vaatwasser: wel of niet? Het hangt af van een paar factoren
Advertisement

De vaatwasser is een van de handigste huishoudelijke apparaten die ooit zijn uitgevonden. Het maakt het veel makkelijker om borden en pannen schoon te maken na het eten en het helpt tijd te besparen. Maar kun je echt alles in de vaatwasser doen?

Is roestvrij staal bijvoorbeeld een materiaal dat lange tijd kan worden blootgesteld aan water en temperaturen van het apparaat?

Advertisement

Roestvrij staal in de vaatwasser, wel of niet?

Roestvrij staal in de vaatwasser, wel of niet?

Frank C. Müller/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Veel mensen houden van klassieke stalen pannen, de pannen die niet verkleuren, een beetje old style zijn en waar niet zo snel krassen op komen. Ze gaan lang mee, zijn erg duurzaam, veelzijdig en handig voor elke bereiding. Het is geen toeval dat ze ook de favoriete pannen zijn van chef-koks. Maar als je ze veel gebruikt, kan je je afvragen: kunnen ze altijd in de vaatwasser zonder dat ze gaan roesten of worden beschadigd?

Het antwoord is in de meeste gevallen positief. Staal is een zeer bestendig materiaal tegen de inwerking van externe invloeden, dus wordt het sterk aanbevolen in de keuken en is zeer goed bestand tegen hoge temperaturen, water en allerlei wrijvingen. Vaatwerk dat volledig van roestvrij staal is gemaakt, kan dus probleemloos in de vaatwasser. Dit is vaatwerk met de aanduiding 18/10, d.w.z. gevormd door een laag chroomoxide, verkregen door het mengsel van chroom en nikkel. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het materiaal na verloop van tijd niet corrodeert en ook bestand is tegen hoge temperaturen wasbeurten.

Maar er zijn uitzonderingen.

Advertisement

Wanneer kun je het beter niet in de vaatwasser doen?

Wanneer kun je het beter niet in de vaatwasser doen?

WestportWiki/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

We hebben gezegd dat roestvrij staal zo wordt genoemd omdat het erg duurzaam is en in de vaatwasser kan, maar er zijn uitzonderingen. Sommige pannen zijn niet volledig van roestvrij staal, maar zijn gemaakt van afwisselende lagen aluminium en staal. Dit wordt aangeduid met 18/0 en ze zijn iets kwetsbaarder omdat de afwisseling tussen de twee materialen kleine zones onbedekt laat, waardoor water en andere elementen tijdens het afwassen direct inwerken.

Als de gekochte producten van goede kwaliteit zijn, is het aluminium volledig ingekapseld in het staal, maar sommige verbindingen kunnen onbedekt blijven, wat leidt tot corrosie van het materiaal en verslechtering van het voorwerp.

Hoe zie je het verschil?

Het is helemaal niet ingewikkeld om te begrijpen welke pannen in de vaatwasser kunnen en welke niet. Lees gewoon het instructie- en onderhoudsboekje als je een nieuwe pan hebt gekocht. Daarin staat van welk materiaal de pan is gemaakt, alle details over het onderhoud en ook of de pan wel of niet in de vaatwasser kan.

Je hoeft dus alleen maar een beetje aandacht aan te schenken, zeker nu je het verschil tussen het ene en het andere type kent, en er ook op te letten of het vaatwerk details heeft van andere materialen, zoals houten handvatten of kunststof knoppen.

Kende je dit verschil al?

Advertisement