Vieze ovenroosters met aangebrande korsten? Laat ze glanzen met deze truc!

door Natasja

06 Maart 2024

Vieze ovenroosters met aangebrande korsten? Laat ze glanzen met deze truc!
Advertisement

Eten bereiden in de oven is een optimale manier om te genieten van heerlijke gerechten, maar met minder calorieën. Bakken is delicaat, niet erg "vet", praktisch en ideaal om de smaak van de gerechten naar boven te halen. Maar na de bereiding is het normaal dat de oven vuil wordt en tekenen van veroudering begint te vertonen.

Spetters, halo's en vlekken maken dat de oven er vies en verwaarloosd uitziet. Om dit te vermijden, is het noodzakelijk om de oven grondig te reinigen, zonder ook maar één onderdeel over te slaan, ook niet de roosters. Hoe ga je te werk?

Advertisement

De oven schoonmaken

De oven schoonmaken

Creativo

De oven regelmatig schoonmaken is de eerste regel om korsten, hardnekkig vuil en onaangename geuren te voorkomen. Als je dit consequent doet, drogen vlekken niet op en hoef je niet lang te schrobben voordat de oven weer glanst.

Haal eerst de verschillende planken eruit en verwijder etensresten, kruimels en dergelijke, zodat je verder kunt gaan met schoonmaken. Als je klaar bent, maak je een mengsel van water en afwasmiddel - als je geen chemische middelen wilt gebruiken - en veeg je het hele oppervlak af met een zachte doek. Overdrijf het gebruik van water niet, het is een huishoudelijk pparaat en moet dus niet "verspoeld" worden.

Als het mengsel met het afwasmiddel niet genoeg werkt, kun je er een maken met baking soda en azijn, waarbij je de pasta een paar minuten laat zitten voordat je het verwijdert. Als dit is gebeurd veeg dan met welk schoonmaakmiddel je ook hebt gebruikt, alle resten weg en laat het drogen.

Advertisement

Hoe de roosters behandelen?

Hoe de roosters behandelen?

Creativo

Na de algemene reiniging van de oven ga je verder met de behandeling van de roosters. Ze lijken nooit vuil te worden, maar allerlei spetters sparen ze niet, dus als je ze goed bekijkt, zie je veel puntjes die hun glans aantasten. Hoe laat je ze verdwijnen, vooral als de korsten hardnekkig zijn?

Er zijn twee manieren:

  • Water en afwasmiddel. Je kunt gewoon een spons vochtig maken, een paar druppels zeep gebruiken en beginnen te wrijven tot de vlekken verdwijnen. Als je merkt dat deze niet beginnen te verdwijnen, kun je overwegen om een teil of bak met water te vullen - ook de gootsteen is prima zolang je het niet nodig hebt en groot genoeg is -, een half kopje afwasmiddel toe te voegen en het rooster te doordrenken. Laat minstens een paar uur zitten zodat de vlekken zacht kunnen worden.
  • Azijn en baking soda. Als alternatief voor de oplossing die je net gezien hebt, kun je altijd gebruik maken van deze twee magische bondgenoten. Maak een niet te vloeibaar mengsel van baking soda en azijn en breng dit aan op het rooster. Laat het maximaal een halve dag zitten en verwijder het dan. Als het resultaat niet naar wens is, kun je opnieuw een "bad" maken voor de roosters en ze ondergedompeld laten in de oplossing.

En als geen van beide werkt?

En als geen van beide werkt?

Donald Trung/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Als de eerste twee methodes niet werken, kun je altijd nog kiezen voor de derde. Bij deze truc worden droogtrommeldoekjes gebruikt. Waarom? Deze producten zijn doordrenkt met wasverzachter en wanneer ze in contact komen met water geven ze dit af, waardoor vlekken zachter worden. Om ze te gebruiken week het rooster "ingeklemd" tussen twee lagen droogtrommeldoekjes, één bovenop en één eronder, en laat het enkele uren zitten tot de korstjes gemakkelijk loskomen.

Je hebt meer dan één methode gezien om roosters schoon te maken, maar hoe vaak moeten ze in de praktijk worden toegepast? Er is geen precieze regel en het hangt sterk af van het gebruik van de oven. Als je de oven niet vaak gebruikt, dan is het niet nodig om de roosters vaak schoon te maken, maar bij vaak gebruik van de oven kunnen de korsten zich gemakkelijk ophopen en wordt schoonmaken noodzakelijk.

Het advies is om de staat van de roosters regelmatig, vooral na langdurig bakken, te controleren.

Advertisement