Gebruik de kracht van rozemarijn voor het schoonmaken van het huis in plaats van veel schoonmaakmiddelen

door Natasja

09 Maart 2024

Gebruik de kracht van rozemarijn voor het schoonmaken van het huis in plaats van veel schoonmaakmiddelen
Advertisement

Heel veel schoonmaakmiddelen zijn er en ze zijn zeker effectief, maar nooit helemaal natuurlijk: voor sommige mensen is het een gedwongen keuze, maar als er alternatieven zijn, zijn ze het proberen waard. Zoals in het geval van het gebruik van rozemarijn voor het zelf bereiden van een goedkoop product om veel verschillende oppervlakken in huis schoon te maken.

Het kan een middag duren om een voorraadje te bereiden maar dan gaat het lang mee. En rozemarijn is gemakkelijk te vinden en ook eenvoudig te kweken: ben je benieuwd hoe je te werk moet gaan?

Advertisement

Slechts twee ingrediënten voor een goedkoop multifunctioneel product

Slechts twee ingrediënten voor een goedkoop multifunctioneel product

Creativo

Het product waar we het over hebben is een van die oude trucjes die het waard zijn om af en toe eens af te stoffen, en je hebt maar twee ingrediënten nodig om het te maken.

  • 5 of 6 takjes verse rozemarijn
  • een fles azijn

Zorg voor een steelpan, een glazen pot, een spuitfles (dit wordt de fles met het eindproduct) en een zeef om te filteren.

Het proces is heel eenvoudig:

  • Doe de takjes in de steelpan
  • Giet er azijn overheen: twee vingers is genoeg om alle rozemarijn te bedekken.
  • Breng alles aan de kook en zet het vuur uit zodra het kookt.
  • Haal de pan van het vuur en laat de rozemarijn een nacht trekken (in de tussentijd ruikt de keuken en het huis heerlijk!)
  • Zeef de volgende dag de vloeistof
  • Giet het in de spuitfles

Je bent klaar om het product te gebruiken: het kan gebruikt worden op glas, gootstenen, wastafels en sanitair en alle werkbladen waarop azijn gebruikt kan worden zonder bang te zijn om de meer delicate natuurlijke materialen te beschadigen.

Eén voorbehoud: omdat je absolute azijn gebruikt, en zelfs in een versie die - door het koken - wat geconcentreerder is, kun je overwegen om het een beetje te verdunnen. Je zou het product dus ook in verschillende flessen kunnen verdelen, een absolute en een verdunde, afhankelijk van het gebruik!

Advertisement

Een alternatieve versie met citroen

Een alternatieve versie met citroen

Pxhere

Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren waarop je de eigenschappen en geur van citroenen kunt gebruiken om een DIY product te maken.

  • Je kunt citroensap en -schil toevoegen aan het recept dat je net hebt gezien, en zelfs de schil in de fles laten zitten.
  • Dan is er nog een recept dat meer tijd vergt: doe takjes rozemarijn en de schillen van twee citroenen in een pot van 1 liter. Voeg gelijke delen water en azijn toe tot de pot vol is, sluit hem af en laat veertien dagen trekken op een donkere plek. Zeef alles en wat overblijft is klaar om te gebruiken als ontvettend schoonmaakmiddel!

Dit zijn natuurlijke middelen die weinig tijd kosten om te bereiden: als de resultaten je bevallen, is het gemakkelijk en goedkoop om grotere hoeveelheden te bereiden en ze dan weken lang te gebruiken.

Als je een beetje extra hulp nodig hebt om iets schoon te maken (zolang het een materiaal is dat niet beschadigd dreigt te worden door het steeds met azijn af te wassen), kun je een druppel afwasmiddel of Marseillezeep toevoegen en je zult deze producten echt overal gaan gebruiken!

Advertisement