De wonderspons, maar niet altijd: 4 gevallen waarin je hem beter niet kunt gebruiken

door Natasja

31 Maart 2024

De wonderspons, maar niet altijd: 4 gevallen waarin je hem beter niet kunt gebruiken
Advertisement

Een troefkaart die nooit zou moeten ontbreken in huis is een wonderspons, die zeer lichte, meestal witte sponsjes van melamineharsschuim die een echt wondermiddel zijn om moeilijke vlekken van een groot aantal oppervlakken te laten verdwijnen. Vlekken op muren, schoenzolen en nog veel meer worden zo wit als nieuw met een beetje wrijven, en dan denk je natuurlijk dat je het overal op kunt gebruiken! Er zijn echter oppervlakken waarop je de wonderspons beter niet kunt gebruiken.

Advertisement

Keuken schoonmaken: waar gebruik je de wonderspons niet?

Keuken schoonmaken: waar gebruik je de wonderspons niet?

Creativo

Als je de gootsteen wilt ontdoen van hardnekkige vlekken en de gootsteen van metaal is, dan helpt de wonderspons. Er zijn dus mensen die het ook op het fornuis gebruiken: in dit geval is het het beste om een test te doen en te zien of het wel of geen tekens achterlaat.

Het is echter zeker niet aan te raden om de wonderspons op stenen aanrechtbladen te gebruiken. Of het nu graniet, marmer, kwarts of iets anders is, de steen die voor keukenwerkbladen wordt gebruikt, wordt altijd zo bewerkt dat er een beschermende laag op zit die de steen verzegelt en doet glanzen - waardoor hij gemakkelijker af te wassen en schoon te houden is.

Als je dat oppervlak echter regelmatig schrobt met de wonderspons, hoe zacht die ook is, is het nog steeds schurend, waardoor die beschermende laag uiteindelijk stuk gaat en het aanrechtblad dus beschadigd raakt. Het oorspronkelijke uiterlijk herstellen wordt dan een uitdaging en een beetje duur.

Een andere voorwerp om voorzichtig mee te zijn: pannen. Ook hier weinig problemen met stalen pannen, maar houd de sponzen in kwestie uit de buurt van koekenpannen of steelpannen met anti-aanbaklaag. Ook in dit geval slijt de wonderspons door zijn schurende werking de laag en ondermijnt het de integriteit, waardoor de pan zelf niet langer veilig is om eten in te koken.

Advertisement

Twee andere gevallen waarin het gebruik van de wonderspons moet worden vermeden

Twee andere gevallen waarin het gebruik van de wonderspons moet worden vermeden

Marco Verch Professional Potographer/Flickr

De kwestie van roestvrijstaal: we hadden het eerder over de gootsteen in de keuken, of het fornuis (maar niet de buitenkant van het gasfornuis!). De wonderspons helpt om moeilijke korstjes te verwijderen, maar laat altijd wat sporen achter - vooral als je hem vaak of lang gebruikt. In de gootsteen is het echter praktisch onmogelijk om na verloop van tijd lichte strepen en krassen te vermijden, dus de wonderspons maakt de situatie alleen maar erger.

Als je daarentegen denkt aan de externe oppervlakken van huishoudelijke apparaten, zoals de koelkast, oven, keukenmachine en nog veel meer, dan is het zeker beter om te voorkomen dat die zichtbare delen worden beschadigd met zelfs bijna onmerkbare krassen. Je wilt dus ook geen risico's nemen met de wonderspons.

Verder nog, beeldschermen: we hebben het niet alleen over computers of televisies, maar ook over de displays van andere producten, hoe klein ook. De reden is altijd dezelfde: op deze oppervlakken moet alles in het werk worden gesteld om krassen te voorkomen, en de wonderspons kan die veroorzaken. Bovendien, aangezien de enige manier om het te gebruiken is om het nat te maken en uit te wringen, is het nooit een goed idee om water in de buurt van elektrische contacten te brengen, en dat alleen al zou alarmbellen moeten doen rinkelen.

Muren, verschillende soorten vloeren of ook sanitair kunnen echter wel baat hebben bij dit hulpmiddel, dat soms de snelste en meest effectieve oplossing is!

Advertisement