DIY natuurlijke reiniging: zijn essentiële oliën veilig en geschikt voor alle soorten vloeren?

door Natasja

10 Maart 2024

DIY natuurlijke reiniging: zijn essentiële oliën veilig en geschikt voor alle soorten vloeren?
Advertisement

Het schoonmaken van het huis is een plicht die we allemaal dagelijks moeten vervullen en die we kunnen overslaan, ook al is het soms erg vervelend. We benaderen deze taak op verschillende manieren, waarbij we ons verdelen tussen degenen die het probleem aanpakken door te vertrouwen op dure en agressieve synthetische chemische schoonmaakmiddelen en degenen die de voorkeur geven aan een meer delicate en milieuvriendelijke aanpak door te zoeken naar natuurlijke huismiddeltjes.

Mogelijke natuurlijke alternatieven zijn ongetwijfeld essentiële oliën, verbindingen van plantaardige oorsprong die worden gekenmerkt door de aanwezigheid van vluchtige elementen bij kamertemperatuur die deze oliën speciale geuren en eigenschappen geven die kunnen worden gebruikt om gezond te blijven en te helpen bij het behouden van een schoon huis.

Maar zijn essentiële oliën echt veilig en geschikt voor elk type vloer? Laten we dat samen eens bekijken.

Advertisement

Essentiële oliën en verschillende soorten vloeren

Essentiële oliën en verschillende soorten vloeren

formulatehealth/Wikimedia Commons

Essentiële oliën kunnen zeer nuttig zijn bij het schoonmaken van vloeren en kunnen veel voordelen hebben: er zijn veel essentiële oliën met een antiseptische en antibacteriële werking, terwijl sommige oliën, zoals citroen of sinaasappel, ook ontvettende eigenschappen hebben die nuttig zijn bij het verwijderen van vlekken en korsten. Hun aangename geur kan ook nuttig zijn voor je gezondheid: lavendelolie is bijvoorbeeld een uitstekend ontspanningsmiddel, citrusvruchten geven energie en balsamische oliën zijn nuttig voor de luchtwegen.

Voor hardere vloeren zoals keramiek en porselein zijn essentiële oliën een perfect natuurlijk alternatief en kunnen ze samen met azijn worden gebruikt voor een reinigende en ontvettende werking met een aangename geur. Maar zijn essentiële oliën ook veilig en effectief op de meest delicate vloeren? Laten we samen eens kijken naar hun toepassingen op de oppervlakken waar de meeste aandacht aan moet worden besteed.

Advertisement
Rustico Tile and Stone/Flickr

Rustico Tile and Stone/Flickr

Terracotta vloeren

Terracotta werd lange tijd alleen gebruikt in agrarische gebouwen, maar wordt nu steeds meer gewaardeerd in moderne contexten om de natuurlijke oorsprong en decoratieve waarde. Dit materiaal wordt verkregen door klei te bakken en wordt gebruikt voor binnen- en buitenvloeren, maar vanwege de hoge poreusheid vereist het zorgvuldig onderhoud en aandacht voor vlekken. Gebruik daarom bij voorkeur microvezeldoeken om terracotta schoon te maken zonder het te beschadigen en vermijd agressieve chemische schoonmaakmiddelen en azijn, die het dof kunnen maken.

Gebruik in plaats daarvan essentiële oliën: voor een regelmatige schoonmaakbeurt volstaan een paar druppels in een emmer lauw water, terwijl voor een grondiger schoonmaakbeurt een eetlepel baking soda aan het water kan worden toevoegd.

floorsmk/Flickr

floorsmk/Flickr

Laminaat en parket

Laminaat en parket zijn beide gemaakt van hout en hoewel het eerste een veel sterker en duurzamer alternatief is, zijn beide bijzonder poreuze materialen die gevoelig zijn voor water en vocht en daarom speciale zorg en onderhoud nodig hebben. Voor regelmatig schoonmaken kun je een goed uitgewrongen doek gebruiken die is bevochtigd met water en een paar druppels essentiële olie. Als je grondiger wilt schoonmaken en vlekken wilt verwijderen, kun je een oplossing maken van 50 ml witte azijn en een eetlepel Marseillezeep in 4 liter water, waaraan je naar wens 30 druppels essentiële olie toevoegt. Ook in dit geval is het essentieel dat je de doek goed uitwringt, om te voorkomen dat er teveel water op blijft liggen.

sunpower.id

sunpower.id

Marmeren vloeren

Marmer is een natuursteen die bijzonder delicaat is door zijn poreusheid en gevoeligheid voor zuren en wordt zeer gewaardeerd om zijn elegante en geraffineerde uiterlijk; marmer moet zorgvuldig en nauwkeurig worden onderhouden omdat er gemakkelijk vlekken op kunnen komen of omdat het beschadigd kan worden. Om het schoon te maken kun je essentiële oliën toevoegen aan een emmer lauw water of een DIY schoonmaakmiddel maken met water, Marseillezeep, baking soda, gedenatureerde alcohol en essentiële olie voor een grondiger reiniging.

Wat is jouw favoriete essentiële olie voor het schoonmaken van vloeren?

Advertisement