De cochenilleluis: de mogelijke oorzaken en methoden voor preventie en behandeling

door Natasja

05 Maart 2024

De cochenilleluis: de mogelijke oorzaken en methoden voor preventie en behandeling
Advertisement

Cactussen, die erg gewaardeerd worden om hun ongelofelijke resistentie en gemak bij het kweken, zijn veel voorkomende planten in woningen en tuinen, maar ondanks hun grote robuustheid zijn zelfs deze soorten helaas niet geheel risicovrij.

Een van de vele mogelijke nadelen waar je tegenaan kunt lopen bij het kweken van de cactussen, vooral die van het Opuntia geslacht, is de cochenillelluis, een insect dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en sinds de oudheid veel gebruikt werd als kleurstof, maar dat nu meestal vervangen is door synthetische kleurstoffen.

Deze insecten voeden zich met de bladeren van cactussen en kunnen een witachtige, katoenachtige massa op het oppervlak creëren waarin vrouwtjes met hun eitjes nestelen, wat ook aanzienlijke schade aan de plant kan veroorzaken.

Hoe wordt cochenilleluis behandeld en vooral, kan de verschijning ervan worden voorkomen? Laten we dat hieronder uitzoeken.

Hoe een cactus met cochenilleluis behandelen

Hoe een cactus met cochenilleluis behandelen

hawkey13579/Instagram

De eerste stap om de cochenilleluis van de cactussen te verwijderen is om de plant te isoleren, zodat de plaag zich niet kan verspreiden naar andere exemplaren. Ga dan verder met het handmatig verwijderen van de insecten, wat op cactussen bijzonder moeilijk kan zijn vanwege de aanwezigheid van stekels. Gebruik een borstel om de gemakkelijkst bereikbare delen te verwijderen en verwijder de resterende plaag door het oppervlak van de bladeren met water te besproeien. Hierdoor komen de wonden van de plant bloot te liggen, die behandeld moeten worden met een oplossing van 20 gram Marseillezeep in 1 liter water.

Als je daarentegen de aanwezigheid van volwassen insecten opmerkt, week dan een wattenstaafje in alcohol en breng dit direct aan op het lichaam van de insecten om ze te verwijderen.

Advertisement

Hoe cochenilleluisplagen op cactussen voorkomen

Hoe cochenilleluisplagen op cactussen voorkomen

xKarkas/Instagram

Zodra de plaag is uitgeroeid, moet je ervoor zorgen dat de eitjes niet in de grond zijn gevallen, waar ze verborgen kunnen blijven en hun levenscyclus kunnen voltooien; hiervoor moet je de plant regelmatig controleren, zodat je snel kunt ingrijpen als er opnieuw een plaag uitbreekt.

Er zijn ook een aantal preventieve maatregelen om mogelijke nieuwe plagen op d plant te voorkomen. Goed controleren is in zulke gevallen altijd de beste verdediging, maar continu sproeien kan ook helpen, want cochenilleluizen zijn bang voor vocht. Blootstelling aan direct zonlicht is ook een vijand voor deze insecten, en gelukkig zullen de cactussen hier erg blij mee zijn. Als je een meer doortastende ingreep wilt, kun je ook een paar druppels Neemolie aan het sproeiwater toevoegen, dat zijn antiseptische, antibacteriële en schimmelwerende werking zal uitoefenen en de plant zal beschermen tegen andere mogelijke plagen.

Lijnzaadolie, ten slotte, is een andere uitstekende bondgenoot tegen de cochenilleluis, zowel als preventie als als behandeling: dankzij de antitranspirerende eigenschappen helpt het de plant om zijn natuurlijke afweer te versterken.

Probeer deze eenvoudige maatregelen om ervoor te zorgen dat de Opuntia altijd goed gedijt.

Advertisement