De Hortensia macrophylla en serrata snoeien voor de lente: tips voor een spectaculaire bloei

door Natasja

05 Maart 2024

De Hortensia macrophylla en serrata snoeien voor de lente: tips voor een spectaculaire bloei
Advertisement

Hortensia's behoren tot de populairste planten in tuinen over de hele wereld, die grote, bloemrijke struiken die van de vroege tot de late zomer worden bewonderd. Heb je wel eens parken of tuinen gezien met deze planten vol met grote, opzichtige bloemen? Je vraagt je misschien af "hoe kunnen ze zulke mooie planten hebben?", en een van de geheimen is om ze op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien. Niet alle hortensia's worden op dezelfde manier behandeld, maar het is nooit moeilijk om dit te doen.

Advertisement

Hortensia's macrophylla en serrata herkennen

Hortensia's macrophylla en serrata herkennen

Needpix

Er zijn verschillende families hortensia's, elk met vele variëteiten om uit te kiezen. Twee van de meest voorkomende families zijn de macrophylla en de serrata. De eerste zie je vaak, met de grote, bolvormige bloeiwijzen, terwijl de serrata platte bloemen hebben (lacecap), waar je zowel de vruchtbare centrale bloemen (heel klein) als de steriele eromheen (met de meer opvallende bloemblaadjes) opmerkt.

Afhankelijk van de grootte van de planten, de kleuren die de bloemen en zelfs de takken kunnen aannemen en de vorm van de bloemblaadjes, zijn er een oneindig aantal variëteiten, maar als het op snoeien aankomt, is de aanpak zeer gelijkaardig.

Advertisement

Hortensia macrophylla en serrata snoeien

Hortensia macrophylla en serrata snoeien

im_at_work0/Reddit

De foto geeft weer hoe veel hortensia's er meestal uitzien aan het einde van de winter. En we wijzen ook op een veelgemaakte 'fout': ze zijn al volledig ontdaan van gedroogde bloeiwijzen.

Aangezien dit type plant begint te bloeien vanaf het late voorjaar tot hartje zomer, heb je vanaf september altijd struiken vol gedroogde bloemen. En vooral vanaf het midden van de herfst tot het einde van de winter zijn die gedroogde bloemen behoorlijk verweerd, niet meer zo mooi als wanneer ze net een beetje kleur hebben verloren. Daarom willen veel mensen dit niet zien en snijden ze alles al in de herfst af. Dit is eigenlijk een vergissing, zij het geen grote: de plant gaat niet echt dood, maar als je de gedroogde bloeiwijzen elke tak laat beschermen tijdens de winter (een beetje zoals het mulchen van afgevallen bladeren op de grond), zal de hortensia beter bestand zijn tegen de winterkou en mogelijke aanvallen van plagen.

Zodra de periode van mogelijke wintervorst voorbij is, d.w.z. vanaf eind februari en opnieuw begin maart, is dit meestal het beste moment om eindelijk in te grijpen met de jaarlijkse snoei.

In het geval van de twee hortensiafamilies in kwestie gebeurt dit als volgt:

1. Observeer de knoppen die aan elke tak zijn uitgekomen, beginnend bij de top en afdalend naar de basis.
2. Tel er een paar, of maximaal drie
3. Knip direct boven de tweede of derde af, afhankelijk van de lengte van de tak en rekening houdend met de vorm die de plant uiteindelijk zal hebben, zodat deze zo evenwichtig mogelijk is.
4. Als de plant volwassen is (ongeveer 5 jaar oud) en je ziet dat er een paar oude, houtachtige takken zijn, knip die dan ook aan de basis af en laat de jongere takken over, die nog krachtiger zullen worden.

Een belangrijke tip: Wanneer je een nieuwe plant benadert om te snoeien, zorg er dan voor dat je de messen van de schaar of takkenschaar die je gebruikt steriliseert. Als een exemplaar toevallig een ziekte heeft die nog niet zichtbaar is, kan het knippen van andere planten met dezelfde schaar de ziekte overbrengen. Zorg er ook voor dat de messen altijd zeer scherp zijn.

De snede moet loodrecht op de tak staan, zodat het gedeelte met het kleinst mogelijke oppervlak wordt blootgesteld aan de lucht: een kleinere "wond" zeg maar.

Wat te doen met afgeknipte takken

Elke tak die je net hebt afgeknipt is, als hij niet droog was, een stek die een nieuwe plant kan worden.

Verwijder dus de gedroogde bloeiwijze en maak vervolgens een schuine snede aan de basis van de tak, zodat het blootgelegde stuk vruchtvlees groter is. Doop dat deel onmiddellijk in wat wortelhormoon in poedervorm (gemakkelijk te vinden in kwekerijen en online winkels), en zet het rechtstreeks in een pot met rijke aarde, op de bodem waarvan je wat geëxpandeerde klei hebt gedaan. Geef meteen water en blijf dit een of twee keer per week doen: aan de knoppen die aan de tak blijven zitten kun je zien of de plant wortel heeft geschoten en zich aan het ontwikkelen is of niet.

Je kunt ook proberen om de stekken in water te laten wortelen door de afgeknipte tak in een vaas met water te zetten, die je om de twee of drie dagen ververst, en je kunt hem in de grond zetten als de wortels al een paar centimeter lang zijn.

Klaar om de hortensia's een schoonheidsbehandeling te geven?

Advertisement