Bloeiende vetplanten: 5 soorten voor binnen en 3 soorten voor buiten om de ruimtes te kleuren

door Natasja

04 Maart 2024

Bloeiende vetplanten: 5 soorten voor binnen en 3 soorten voor buiten om de ruimtes te kleuren
Advertisement

Vetplanten behoren tot de populairste planten om in huis of in de tuin te kweken en worden meestal gewaardeerd om hun gemakkelijke kweek en de buitengewone decoratieve capaciteit van hun stengels en architectonisch waardevolle bladeren. Misschien weet echter niet iedereen dat sommige vetplantensoorten prachtige, kleurrijke bloemen kunnen produceren, die levendigheid en vreugde kunnen brengen in de huiselijke omgeving en soms zelfs ook lekker ruiken.

De bloei van deze soorten vindt meestal pas plaats als ze volwassen zijn en het kan wel 10 of 15 jaar duren voordat dit gebeurt, maar het kan veel voldoening geven de kamers voor een paar uur of dagen, soms voor een paar weken, te kleuren. De bloei kan bestaan uit één grote bloem of uit vele kleine bloemetjes en kan in de meest uiteenlopende kleuren voorkomen, van geel tot fuchsia, van oranje tot roze, en in veel verschillende tinten rijke schakeringen.

Als je erover denkt om huis en tuin te versieren met bloeiende vetplanten, laten we je hier de 8 mooiste soorten zien.

1. Kamerplanten: Lithops

1. Kamerplanten: Lithops

@lithops_yongquanjia/Instagram

Lithops zijn vetplanten die gewaardeerd worden om hun steenachtige uiterlijk, vandaar de algemene naam Levende Steentjes. Het zijn spontane planten in de Zuid-Afrikaanse woestijn en bestaan uit twee vlezige bladeren die aan elkaar gelast zijn tot een spleet, waaruit in de herfst de bloemen komen, die lijken op madeliefjes en variëren in kleur afhankelijk van de soort.

Ze moeten worden gekweekt in een zeer lichte, het liefst op het oosten of westen gerichte omgeving, vooral in de zomer, en geventileerd; ze hebben heel weinig water nodig, vooral in de winter, wanneer slechts een paar druppels per maand voldoende zijn.

Advertisement

Echinopsis

Echinopsis

@godnham/Instagram

De Echinopsis is een populaire cactus als kamerplant, zeer gewaardeerd om zijn zeer grote en opvallende bloemen; het geslacht is inheems in Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door een bolvormige stengel die uiterlijk langwerpig wordt en bloemen die een diameter van 20 centimeter bereiken, onevenredig groot in verhouding tot de plant en die pas verschijnen als de plant volwassen is, op ongeveer 3 jaar, vanaf het late voorjaar en gedurende de hele zomer. De bloemen bloeien 's nachts en duren maar een paar uur, en verspreiden vaak een aangename geur.

Zet de plant op een zeer lichte plaats, maar bescherm hem tegen de warmte en de zon tijdens de zomer. Geef hem alleen tijdens het zomerseizoen om de 5-6 dagen water.

Adenium obesum

Adenium obesum

@bruninho_adenium/Instagram

De Adenium obesum staat bekend als woestijnroos vanwege zijn weerstand tegen de droogte of als Madagaskar Oleander vanwege de heldergroene oleanderachtige bladeren. Het is een kamervetplant die vaak als bonsai wordt gekweekt. De opzichtige bloemen zijn wit, roze of gestreept, ook vergelijkbaar met de oleander, en de kleur van de bloemen onderscheidt de verschillende soorten van dit geslacht.

De teelt van deze plant is niet echt eenvoudig; hij geeft de voorkeur aan aarde boven potten, mits goed doorlatende grond, weinig water vooral in de winter en temperaturen altijd boven de 10 graden. Zet hem op een lichte, zonnige plaats, beschut tegen tocht.

Mammillaria (tepelcactus)

Mammillaria (tepelcactus)

@ping_cactus/Instagram

De Mammillaria is een geslacht uit de cactusfamilie met kenmerken die ook sterk verschillen tussen de soorten, afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico, en daarom geschikt voor extreme klimaten. De weerstand is te danken aan de bolvormige of cilindrische stam die veel water kan opslaan en de stekels, gemodificeerde bladeren die verspreiding voorkomen. De trechtervormige, dagbloemen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren, van wit tot geel en roze, en verschijnen in het vroege voorjaar bij de meeste soorten, in de zomer bij andere.

Ze verdragen goed hitte, maar geen kou. Ze hebben een zeer lichte standplaats nodig, ook in direct zonlicht, en ze hebben alleen water nodig als de grond droog is.

Hoya carnosa

Hoya carnosa

@plantyshenanigans/Instagram

De Hoya carnosa of Waxflower staat vooral bekend om de bijzondere bloemen, die een aangename geur verspreiden, vooral als de zon ondergaat. De Hoya carnosa komt oorspronkelijk uit regenwouden waar hij aan bomen groeit. Het is een groenblijvende plant die vanaf het tweede jaar in de lente gaat bloeien. De karakteristieke bloem lijkt op een pluizige pompom van kleine witte of roze bloemetjes.

De plant houdt van licht, maar alleen als het gefilterd wordt en heeft veel vocht nodig, dat moet worden onderhouden door heel weinig en langzaam maar vaak water te geven.

Advertisement

2. Buitenplanten: Delosperma

2. Buitenplanten: Delosperma

@der.dornengarten/Instagram

Het is een zeer eenvoudig te kweken vetplantengeslacht met zeer levendige bloemen, het is zeer decoratief en kan zowel in potten als in de grond worden gekweekt. Zijn kruipende groeiwijze maakt hem perfect voor het opvullen van bloembedden en rotstuinen en dankzij zijn robuustheid kan hij bijna overal groeien. De bloemen zijn zeer overvloedig en verschillen van soort tot soort in vorm, kleur en bloeiperiode, meestal van het vroege voorjaar tot oktober of november.

Hij heeft een zonnige standplaats nodig en voor een weelderige bloei moet je uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen om de aanmaak van nieuwe scheuten te stimuleren. Hij verdraagt ook lange periodes van droogte goed en bij intense warmte of gebrek aan regen moet hij om de 7-8 dagen water krijgen.

Aporocactus flagelliformis

Aporocactus flagelliformis

@bettina_beres/Instagram

Deze vetplant, die ook wel rattenstaart wordt genoemd vanwege de karakteristieke vorm van de stengel, is een kruipende cactus met vlezige, buisvormige stengels die slap uit de pot naar beneden vallen. In de lente bloeit hij met grote roze of rode bloemen, wat hem erg mooi maakt.

Hij kan worden gekweekt op zeer lichte plaatsen, maar beschut tegen tocht en wind. Hij houdt niet van kou en heeft regelmatig water nodig, minstens een of twee keer per week, waarbij de grond wel droog moet zijn. Voorkom stagnatie door de schotel regelmatig te legen.

Advertisement

Cactusvijg

Cactusvijg

@immawhale/Instagram

De cactusvijg, die wordt gegeten als vrucht en gebruikt in talloze recepten bij het koken en bij zoete lekkernijen bakken, is een plant die oorspronkelijk uit Mexico komt en in 1493 naar Europa werd gebracht toen Christoffel Columbus terugkeerde van zijn zoektocht naar een alternatieve route naar Indië. Deze plant kan in droge en zeer hete gebieden groeien en is daarom geacclimatiseerd in het Middellandse Zeegebied en in gematigde zones op alle continenten.

De cactusvijg, die zowel in potten als in aarde wordt gekweekt, produceert grote klokvormige bloemen, variërend in kleur van wit tot geel en roze, die een zoete, intense geur verspreiden die bestuivers aantrekt. De bloei vindt plaats in de lente en zomer en duurt een paar dagen tot een paar weken.

De plant moet in de volle zon worden gekweekt, ook in direct licht, en de grond moet altijd vochtig worden gehouden zonder te overdrijven vanwege het risico op waterverzadiging.

Welke van deze planten zou jij wel willen kweken?

Advertisement