Vermijd deze 8 ontwerpfouten waardoor de woonkamer kleiner lijkt

door Natasja

03 Maart 2024

Vermijd deze 8 ontwerpfouten waardoor de woonkamer kleiner lijkt
Advertisement

De woonkamer is een belangrijke ruimte voor ontspanning en de ruimte waar je vele uren van je dagen doorbrengt. Daarom is het van het grootste belang dat de woonkamer altijd met de juiste aandacht wordt ingericht om het gezellig en aangenaam te maken en om aan al je dagelijkse behoeften te voldoen.

Als de kamers vrij klein zijn, is het belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan de keuze van meubels en decoratie zodat het huis niet kleiner en verstikkender lijkt dan het in werkelijkheid is, en de woonkamer is daarop geen uitzondering. Niet iedereen kan zich de luxe veroorloven van een grote, ruime woonkamer met hoge plafonds, maar ook als de kamer groot genoeg is, kun je ontwerpfouten maken die de ruimte kleiner maken.

Laten we hieronder eens kijken naar de 8 belangrijkste ontwerpfouten waardoor de woonkamer kleiner lijkt.

1. Meubels die tegen muren leunen

1. Meubels die tegen muren leunen

@my_bohointerior_/Instagram

Meubels aan de rand van de kamer plaatsen lijkt misschien een goed idee om de beschikbare ruimte in het midden van de kamer te vergroten, maar het kan integendeel een misstap blijken te zijn in het ontwerp van de woonkamer; ten minste een deel van de meubels naar het midden van de kamer verplaatsen is integendeel een nuttige methode om de ruimte af te bakenen en de kamer groter te doen lijken.

Advertisement

2. De kamer overbelasten

2. De kamer overbelasten

@do.pe.design/Instagram

Kies meubels die de ruimte verrijken in plaats van te overbelasten; voeg alleen voorwerpen in in de woonkamer die nut hebben en niet te groot zijn voor de kamer, om de ruimte niet te veel te vullen. Let ook op patronen en kleuren: overmatig of onevenredig gebruik ervan kan de kamer te vol en claustrofobisch maken. Geef de voorkeur aan een enkel patroon en een paar kleuren die elkaar aanvullen, het geheel zal harmonieuzer en aangenamer zijn.

3. Een te klein vloerkleed

3. Een te klein vloerkleed

@kleinesfeinesreihenhaus/Instagram

De keuze van het vloerkleed is ook heel belangrijk voor een geslaagde sfeer in de woonkamer: een groter vloerkleed helpt om de ruimte groter en luxueuzer te doen aanvoelen en voegt warmte en gezelligheid toe. In het ideale geval heb je een vloerkleed dat het volledige oppervlak van de kamer bedekt en dat ook eventuele verschillen in de vloer bedekt, die de ruimte onderverdelen waardoor alles nog kleiner wordt.

4. Aandacht voor verlichting

4. Aandacht voor verlichting

@adenwang/Instagram

De juiste verlichting is een belangrijk element om ruimtes groter en luchtiger te doen lijken, maar het gebruik van staande lampen zorgt ervoor dat er ruimte op de vloer wordt ingenomen waardoor de beschikbare ruimte afneemt. Ook het te laag plaatsen van lampen en plafondlampen kan de luchtruimte verminderen, waardoor de kamer kleiner en benauwd lijkt. Geef de voorkeur aan intense lampen die op een geschikte hoogte aan het plafond of de muren hangen om minder ruimte in te nemen.

5. Spiegels opgeven

5. Spiegels opgeven

@27diampndsinc/Instagram

Spiegels vermenigvuldigen ruimte en licht door ze te weerkaatsen en door ze te gebruiken om anders lege muren op te vullen, wordt de lengte van de ruimte vergroot; plaats een grote spiegel naast een raam zodat hij natuurlijk licht weerkaatst en de kamer lichter maakt.

Advertisement

6. Te korte gordijnen

6. Te korte gordijnen

@livinginspiring/Instagram

Gordijnen zijn geweldige bondgenoten bij het inrichten van kamers met lage plafonds, maar ze kunnen ook een obstakel vormen voor een succesvol interieurontwerp als ze verkeerd worden gebruikt. Een te kort gordijn verdeelt bijvoorbeeld de muur, waardoor kamers kleiner lijken: hang de roede hoger, zo dicht mogelijk bij het plafond, zodat gordijnen waardevolle bondgenoten zijn en geen hinderlijke obstakels.

7. Kale muren

7. Kale muren

@simonepolk/Instagram

Kunstwerken kunnen extra ruimte innemen in een kamer die al klein is of vol staat met meubels en voorwerpen, maar kale muren helpen niet om de kamer groter te laten lijken: hang grote maar goed geproportioneerde kunstwerken op om een accentmuur te creëren die de blik daarnaar toe trekt, weg van de meubels die veel ruimte innemen.

Advertisement

8. Harmonie vergeten

8. Harmonie vergeten

@likina_inhwa/Instagram

Probeer een zo harmonieus mogelijke sfeer te creëren in de woonkamer: de juiste kleurkeuzes en de juiste opstelling van meubelaccessoires zijn een essentieel onderdeel van dit proces, maar je moet ook voorkomen dat je de kamer overlaadt met meubels en decoratieve elementen die veel plaats innemen.

Welke van deze fouten heb jij gemaakt in de woonkamer?

Advertisement