Afgesneden tulpen: alle stappen om ze langer vers te houden, ook in de vaas

door Natasja

04 Maart 2024

Afgesneden tulpen: alle stappen om ze langer vers te houden, ook in de vaas
Advertisement

De tulp komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar werd pas in 1554 naar Europa gebracht door de Nederlandse ambassadeur Ogier Ghislain de Busbecq, die enkele bollen naar Carolus Clusius, de beheerder van de koninklijke tuinen, stuurde. De buitengewone schoonheid van de tulp zorgde voor een snelle verspreiding, zowel als perkbloem als snijbloem, waardoor de tulp al snel een luxegoed en statussymbool werd.

De tulp wordt beschouwd als het symbool van perfecte en evenwichtige relaties en verandert van betekenis afhankelijk van de kleur:

  • roze symboliseert liefde of vriendschap;
  • geel verwijst naar de glimlach van de ontvanger;
  • rood symboliseert ware en diepe liefde;
  • violet duidt op bescheidenheid;
  • wit is een verzoek om vergeving.

We weten echter allemaal dat de tulp een van de minst sterke snijbloemen is en soms al tijdens de reis van de bloemenwinkel naar huis verwelkt als de tulp niet goed is gehydrateerd of als de temperatuur te hoog is.

Dus hoe kun je ervoor zorgen dat de tulpen langer mooi blijven in een vaas? Hieronder staan de stappen om tulpen een lang leven te geven.

De keuze bij het kopen en het snijden van stelen

De keuze bij het kopen en het snijden van stelen

Jez Timms jeztimms/Wikimedia Commons

Het verlengen van de levensduur van de tulpen in de vaas begint al bij de aankoop: kies bij voorkeur bloemen waarvan de kleur al duidelijk zichtbaar is, maar waarvan de knop nog gedeeltelijk gesloten is; op deze manier zal de tulp niet alleen meer tijd nodig hebben om te verwelken, maar kun je ook effectiever ingrijpen.

Snijd, eenmaal thuis, voordat je de tulpen in de vaas zet, de stelen af zodat ze beter water en voedingsstoffen kunnen opnemen; maak een schuine snede van 2-3 centimeter vanaf de onderkant om de bloem een groter opnameoppervlak te geven en gebruik een scherp, gesteriliseerd mes. Vermijd het gebruik van een schaar, omdat deze de steel kan beschadigen en de houdbaarheid in gevaar kan brengen.

Verwijder bij het afsnijden van de stengel ook de onderste bladeren. Deze kunnen tijdens het weken in het water snel gaan rotten, waardoor de bloem sneller verwelkt.

Advertisement

De tulpen vers houden

De tulpen vers houden

Pickpik

Zorg ervoor dat de tulpen lang vers blijven door er een schone en gesteriliseerde vaas voor te kiezen, zodat er geen bacteriën in kunnen zitten waardoor de bloemen sneller kunnen verwelken. Tulpen hebben veel water nodig, maar het is niet nodig om ze met andere stoffen te voeden: gebruik vers, schoon water, vervang het water regelmatig en zorg ervoor dat het niveau altijd voldoende is om het onderste deel van de stelen te bedekken.

Tulpen volgen het licht en daarom is het belangrijk om ze in een lichte kamer te zetten, maar uit de buurt van direct zonlicht dat ze zou kunnen beschadigen; pas op voor warmtebronnen en tocht die het verwelken zouden kunnen versnellen en houd de temperatuur altijd koel door eventueel een ijsblokje in de vaas te doen.

Dankzij deze maatregelen zijn tulpen in de vaas minstens 7 dagen houdbaar!

Advertisement