De douchecabine schoonmaken en laten glanzen: hoe dat snel en voordelig te doen!

door Natasja

01 Maart 2024

De douchecabine schoonmaken en laten glanzen: hoe dat snel en voordelig te doen!
Advertisement

De badkamer wordt elke dag en meerdere keren in de 24 uur gebruikt en daarom is dit de ruimte die het vuilst wordt en de meeste zorg nodig heeft. Het is echter niet eenvoudig om de badkamer glanzend, schoon en lekker ruikend te houden. Er zijn veel kleine plekjes waar vuil, bacteriën, kalk en vooral schimmel door het aanwezige vocht op de loer kunnen liggen. Van de verschillende onderdelen is de douche de moeilijkste en daarom moet je er goed op letten dat hij er niet verwaarloosd uitziet.

Laten we eens kijken hoe je de douche glanzend kunt houden zonder al te veel geld uit te geven.

Wat is het grootste probleem van de douchecabine?

Wat is het grootste probleem van de douchecabine?

Larry & Teddy Page/Flickr

Douchen is een van de gewoonste handelingen die er zijn, en de douchecabine vies maken ook. Schimmel, vocht, bacteriën, kalk zijn stukjes die samen de legpuzzel vormen van lelijke en onhygiënisch korstjes. Hoe verwijder je ze? Allereerst kun je ze proberen te voorkomen door de badkamer voortdurend schoon te maken en misschien het glas en de voegen van de douchecabine te drogen telkens als je doucht. Op deze plaatsen schuilen namelijk de meeste korsten. Als je er echter dag in dag uit aandacht aan besteedt, zal schimmel geen vruchtbare grond vinden en zal die lelijke zwarte laag zich niet vormen.

Als je om wat voor reden dan ook niet constant kunt zijn of het toch niet kunt voorkomen, dan kun je het verhelpen door ingrediënten te gebruiken die je vast al in huis hebt.

Advertisement

Twee magische elementen

Twee magische elementen

Creativo

De onderdelen die het meest vatbaar zijn voor waterstagnatie en de daaruit voortvloeiende aanwezigheid van schimmel en kalk zijn de rails van de schuifdeur, de kranen en de douchekop. Om ze schoon te maken, moet je misschien wat zorgvuldiger te werk gaan dan gewoonlijk, maar twee belangrijke bondgenoten helpen je hierbij: baking soda en witte wijnazijn. Alleen, met water of samen zijn ze uitstekend om niet alleen de ophoping te bestrijden, maar ook de onaangename geur die ervan afkomt. Laten we eens kijken hoe je te werk moet gaan.

Maak een pasta van baking soda en water, of baking soda en azijn, meng dit goed en breng het aan op de vuile plekken. Laat het minstens 15 minuten inwerken en verwijder het dan met stromend water en schrob indien nodig op de moeilijkste plekken met een tandenborstel, misschien met medium borstelharen om de korsten te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen. Dezelfde middelen kunnen worden gebruikt om de onderkant van de kranen schoon te maken, of ook de douchekop, zodat de sproeiers waar het water uit komt vrij zijn.

Maar wat als je geen van beide in huis hebt? Geen paniek, want er zijn ook andere middelen die je kan gebruiken.

"Schoonmakende" alternatieven

Citroensap is in dit opzicht ook een uitstekende bondgenoot. De eigenschappen ervan helpen korsten oplossen, kalkaanslag verwijderen en schimmel bestrijden. En dan is er nog de geur die vrijkomt uit deze citrusvrucht: uniek, onmiskenbaar en zeer aangenaam. Gebruik het sap van een hele citroen, alleen of samen met water, doordrenk een doek en veeg over het aangetaste oppervlak. Als een grondigere schoonmaak nodig is, kun je ook een watje in het sap weken en dit op de plek laten liggen die je moet schoonmaken.

En als je geen citroen hebt, kun je het kastje in de badkamer openen en waterstofperoxide pakken. De desinfecterende en reinigende werking zal een wondermiddel zijn voor de douchecabine. Het verwijdert vuil en zorgt ervoor dat er geen bacteriën meer zijn. Doe twee lepels in een teiltje met water, giet het over de vervuilde plek, laat het even zitten en verwijder het dan met een schone doek.

De douche zal eindelijk weer glanzen en zo goed als nieuw zijn. Maar vergeet, als het resultaat er eenmaal is, niet constant te zijn om te voorkomen dat het vuil zich opnieuw ophoopt, maar droog de deuren na elke douchebeurt af en maak de rails en ook de andere aandachtspunten van de cabine regelmatig schoon. En vergeet niet om ook de tegels schoon te vegen voordat de voegen zwart worden.

Dat gezegd hebbende, wensen we je een fijne douche en daarna succes met het schoonmaken!

Advertisement