Tomatenplantjes die niet groeien: 5 mogelijke oorzaken en middelen om de groei weer te laten vervolgen

door Natasja

29 Februari 2024

Tomatenplantjes die niet groeien: 5 mogelijke oorzaken en middelen om de groei weer te laten vervolgen
Advertisement

Tomaten behoren tot de gemakkelijkste planten om te kweken in de moestuin bij huis, geschikt voor zelfs de meest onervaren tuiniers, maar het kan vaak gebeuren dat de plantjes niet groeien na het ontkiemen. Je hebt je waarschijnlijk ook afgevraagd of deze extreme traagheid in de groei werd veroorzaakt door een fout bij het kweken, zonder echter een passend antwoord op deze vraag te vinden.

Er zijn verschillende redenen waarom tomatenplantjes kunnen stoppen met groeien na de ontkiemingsfase, maar je hoeft alleen maar de specifieke oorzaak te vinden om de juiste maatregelen te nemen om de groei van de plantjes snel weer op gang te brengen en te zorgen voor een prachtige, overvloedige en smakelijke oogst in het zomerseizoen.

Als je aan het begin van je tuiniercarrière staat en een mislukking bij de start van de tomatenteelt wilt voorkomen, stellen we hieronder de 5 mogelijke oorzaken en mogelijke ingrepen voor om de tomatenplantjes snel en weelderig te laten groeien.

Advertisement

1. Water

1. Water

Picryl

Water is een essentieel element voor de groei van planten en als het niet in de juiste hoeveelheden wordt toegediend, kan het de succesvolle groei van de tomatenplaatjes in gevaar brengen. Ook een teveel kan schadelijk zijn voor jonge plantjes, omdat het de grond te drassig en verstikkend kan maken voor de wortels. Geef regelmatig en voorzichtig water, bij voorkeur in de vroege ochtenduren, zodat het water overdag langzaam verdampt. Door de grond constant vochtig te houden zonder te veel water te geven, zullen de plantjes ongestoord verder groeien.

Advertisement

2. Temperatuur

2. Temperatuur

Publicdomainpictures.net

Een ander belangrijk onderdeel van de plantengroei is het ideale temperatuurbereik, dat voor tomaten tussen 20 en 24 graden ligt voor een goede plantengroei en vruchtvorming. Elke belangrijke afwijking van de ideale temperatuur betekent dus problemen voor de plant: temperaturen onder de 14 graden leiden tot een groeivertraging, terwijl temperaturen boven de 32 graden de vruchtvorming in gevaar kunnen brengen.

Bescherm de planten in het beginstadium na het zaaien door ze indien nodig in een kas te plaatsen om blootstelling aan te lage temperaturen te voorkomen, terwijl je bij te hoge temperaturen de plant beschut met een schaduwdoek of door hem naar de schaduw te verplaatsen.

3. Verlichting

3. Verlichting

Pixnio

Onvoldoende blootstelling aan licht is een van de hoofdoorzaken van de gebrekkige groei van de tomatenplantjes: er zijn veel uren licht per dag nodig om voldoende groei te garanderen, het ideale aantal is 16 uur. Zet de plantjes bij voorkeur op het zuiden, beschut tegen tocht, en vermijd te vroeg zaaien om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid licht krijgen wanneer ze boven het oppervlak verschijnen.

4. Voeding

4. Voeding

Kate/Flickr

Weet je zeker dat je de tomaten alle voedingsstoffen hebt gegeven die ze nodig hebben? Als de grond niet voedzaam genoeg is, bemest je de tomatenplantjes met een meststof die rijk is aan kalium, fosfor, stikstof of een specifieke voedingsstof als je een van de volgende gebreken constateert:

  • een verminderde opbrengst van de plant wordt veroorzaakt door een gebrek aan stikstof;
  • slechte beworteling wordt veroorzaakt door een tekort aan fosfor;
  • als de vruchten hard en groen of geel zijn, is kaliumgebrek de oorzaak.

5. Chlorose

5. Chlorose

Scot Nelson/Flickr

Een vergeling van de plant kan chlorose zijn, een tekort aan chlorofyl veroorzaakt door verschillende factoren zoals slechte drainage van de grond, wortelschade, lage pH, ongedierte of een tekort aan voedingsstoffen. Onderzoek het grondmengsel, zorg voor een goede drainage en voeg indien nodig essentiële voedingsstoffen toe, en probeer eventueel de plant te verpotten om de groei te verbeteren.

Besteed aandacht aan deze details voor een goede en gezonde groei van de tomatenplantjes!

Advertisement