Regenwateropvang: een waardevolle bron, maar hoe vermijd je muggen en andere problemen?

door Natasja

27 Februari 2024

Regenwateropvang: een waardevolle bron, maar hoe vermijd je muggen en andere problemen?
Advertisement

Regenwater opvangen is een van de beste dingen die je kunt doen: het kost je niets, het bespaart op waterverbruik - vooral voor wie water moet geven aan planten op balkons en in tuinen en groentetuinen; en het is ook een onschatbare hulp voor het milieu, omdat het de noodzaak om water uit plaatselijke watervoerende lagen te putten aanzienlijk vermindert. Er zijn echter ook kleine nadelen: elke plek waar water stilstaat kan leiden tot de vorming van algen en is een favoriete plek voor muggen om hun larven te leggen.

Hoe kun je voorkomen dat de tank met kostbaar water verandert in een kolonie van al deze organismen? Er zijn een paar trucjes die je kunnen helpen.

Regenwater opvangen in tanks

Regenwater opvangen in tanks

swisscheese138/Reddit

Je hoeft alleen maar online te zoeken om te zien hoeveel manieren er zijn om water uit dakgoten naar tanks te vervoeren. Er zijn ondergrondse en bovengrondse reservoirs, rudimentaire tanks die direct onder de dakgoot tegen de muur worden geplaatst en reservoirs die zijn uitgerust met pompen die zijn aangesloten op geautomatiseerde irrigatiesystemen.

Beginnen met een voldoende groot en stevig vat is al een uitstekend begin, en daarna kun je nadenken over het installeren van meer geavanceerde regentanksystemen. Er is genoeg water om op te vangen, maar het is belangrijk om het niet te lang te laten stagneren en het te beschermen tegen insecten. In feite duurt het maar 72 uur om een enorme hoeveelheid muggenlarven te krijgen, die moeilijk op te merken zijn met het blote oog zolang ze klein zijn. Naarmate ze groeien, komen ze dichter bij het oppervlak om te ademen, en kun je ze zien bewegen als ze zich al in het popstadium bevinden. Daarom moet je af en toe water opvangen met een wit glas en kijken of je er iets in ziet. Als je al poppen zien, is het te laat om het probleem op te lossen - en bij sommige soorten ontwikkelen ze zich binnen een week van eenvoudige eitjes tot muggen die overal rondvliegen.

Verder, stilstaand water bevordert de ontwikkeling van algen, waaronder algen die niet goed zijn voor het water dat je wilt hergebruiken. Laten we daarom eens kijken hoe je dit probleem kunt verhelpen.

Advertisement

Hoe houd je de tanks vrij van muggen en algen?

Hoe houd je de tanks vrij van muggen en algen?

Jennifer C./Flickr

Middelen tegen algen

Om algengroei te voorkomen, zijn er een aantal middelen die helpen:

  • Giet een kleine hoeveelheid witte azijn in het water, dat helpt om de groei van deze organismen tegen te gaan.
  • Leeg de tank in ieder geval regelmatig en zorg ervoor dat er geen water op de bodem achterblijft.
  • Laat de tank een beetje opdrogen voordat je het opnieuw vult met vers water.

Middelen tegen muggen

Er zijn een paar trucjes om het water te beschermen:

  • Bedek de bovenkant van de tank met een fijnkorrelig (zoals een muskietennet) maar sterk net, dat goed moet worden vastgemaakt om te voorkomen dat volwassen dieren eieren leggen;
  • Een eventuele pijp om overlopen te voorkomen moet minstens 2,5 meter lang zijn, zodat deze insecten ervan weerhouden worden om via het open uiteinde naar boven te komen. Dit uiteinde moet in ieder geval worden afgedekt met een stuk muskietengaas dat wordt vastgezet met een ringmoer.
  • Giet wat plantaardige olie op het water om een oppervlaktelaag van 3 millimeter dik te creëren om de aanwezige larven te verstikken, die dan geen toegang meer hebben tot de lucht aan het oppervlak.
  • Koop (in gespecialiseerde winkels, maar ook online) Bacillus thuringiensis israelensis, een soort bacterie die door de larven wordt opgenomen en hun dood veroorzaakt. Het wordt ook gebruikt voor waterbaden voor vogels.

Voor zowel algen als muggen geldt de regel van het regelmatig legen van de tanks. En vooral als er veel dieren of algen in hebben gezeten, was ze dan regelmatig met een beetje bleekmiddel, waarbij je de bodem goed schrobt en goed afspoelt. Laat drogen voordat je de tank opnieuw vult.

Het klinkt als veel werk, maar het is eigenlijk niet zo tijdrovend, en gezien de grote voordelen van regenwateropvang is het zeker de moeite waard!

Advertisement