De ruimte onder het dak: oplossingen om elke centimeter stijlvol te benutten

door Natasja

26 Februari 2024

De ruimte onder het dak: oplossingen om elke centimeter stijlvol te benutten
Advertisement

Zolders en kamers onder het dak maken alles een beetje moeilijker als het op inrichten aankomt: schuine plafonds en onhandige ruimtes om te vullen met bruikbare meubels zonder ongemakkelijk door de kamer te moeten bewegen zijn echte uitdagingen die met zorgvuldige organisatie moeten worden opgelost. Er zijn echter ontwerpoplossingen die het mogelijk maken om ruimte te vinden voor een beetje van alles en nog wat, zelfs onder een dak, door vormen en volumes naar wens aan te passen. Laten we samen een paar ideeën bekijken.

Ruimte onder het dak

Ruimte onder het dak

Leroy Merlin

Als de volumes groot genoeg zijn, wordt het gemakkelijker om overal ruimte voor te vinden. Als je echt moet uitzoeken hoe je deze kamers met schuine plafonds gaat gebruiken, is het uitgangspunt dat er in ten minste één deel van de kamer voldoende hoog moet zijn om te kunnen staan. Rond dat gedeelte ga je de rest bestuderen, waarbij je de minder gebruikte plekken, of de plekken waar je meestal zit, naar het laagste gedeelte van de kamer verbant.

Advertisement

Meubels aanpassen

Meubels aanpassen

@homeables/Instagram

Als het mogelijk is, is op maat gemaakte meubels de beste aankoop, vanwege het gemak en het ontwerp. Een hele driehoekige muur uitrusten, of rekken vinden die de juiste diepte hebben zodat ze niet teveel ruimte innemen wanneer het plafond naar beneden komt, optimaal gebruik maken van lichtpunten... Dit zijn allemaal dingen die het beste kunnen worden gedaan door elke oplossing vanaf het begin te ontwerpen.

Er zijn nu echter ook kant-en-klare meubellijnen die kunnen worden gecombineerd met verschillende accessoires om de beschikbare ruimte te vullen, net alsof je alles op maat hebt laten maken. Dus waar de bovenkant van een rek eindigt, kun je bijvoorbeeld elementen toevoegen die een deel van de zijkanten verlengen tot aan het plafond. Of die ruimtes opvullen met voorwerpen die het 'ontbrekende' deel niet laten opvallen.

Scheidingswanden

Scheidingswanden

digsdigs.com

Als je de ruimte onder het dak voor meer dan één doel wilt gebruiken, kun je scheidingselementen gebruiken: hele muren, of nog beter open rekken, die ruimtes niet afsluiten maar gewoon afbakenen.

De soorten kamers die onder het dak gecreëerd moeten worden

De soorten kamers die onder het dak gecreëerd moeten worden

Yogini Mimi/Pinterest

Op zolders onder het dak, waar niet genoeg ruimte is om het hele jaar door te wonen, kun je toch leefbare en nuttige ruimtes creëren. Ze kunnen - vooral als de toegang echt handig is - garderobekasten worden, vooral voor alles wat je in het lopende seizoen niet nodig hebt, om zo ruimte vrij te maken in de kledingkasten in de slaapkamer.

Pinterest

Pinterest

Vaak worden ze het perfecte toevluchtsoord om te ontspannen, weg van iedereen: alles wat je nodig hebt is een matras, wat kussens en rekjes om boeken, muziek of wat dan ook op te zetten op de momenten dat je de stekker uit het dagelijks leven wilt trekken.

Advertisement

Dakramen benutten

Dakramen benutten

christianflatscher.com

Ramen zijn niet altijd groot en vol licht in deze kamers, dus om deze ruimtes echt mooi en comfortabel te maken, moet je overwegen om dakramen te maken. Natuurlijk licht verwarmt in de winter en voorkomt ook de ophoping van vocht in zo'n ruimte en zo heb je ook de mogellijkheid om te ventileren in de zomer.

Badkamer onder het dak

Badkamer onder het dak

the-loftroom.com

Als de zolder toevallig een extra woonruimte wordt, of misschien een plek waar je vrienden en familieleden kunt ontvangen, waarom voeg je dan ook niet een badkamer in? Onder de schuine plafonds van een dak kunnen hele mooie badkamers worden gemaakt, vooral met inloopdouches en een minimaal ontwerp.

Advertisement
thefoxandshe.com

thefoxandshe.com

Ook in zulke gevallen is het altijd beter om een dakraam te hebben om schimmel te voorkomen en de kamer gezonder te maken.

Ze zien als ruimtes onder de trap

Ze zien als ruimtes onder de trap

colemanwoodwork.wordpress.com

Gezien de vorm van de muren en de te benutten ruimtes kun je voor zolders vaak dezelfde oplossingen toepassen als voor ruimtes onder de trap. Dus gevormde en uittrekbare kasten en meubels, bijvoorbeeld!

Advertisement
newengland.com

newengland.com

En aangezien niemand ooit een bed in de lage hoekjes zal plaatsen, is het beter om ze af te sluiten zodat het ook eenvoudiger schoon te maken is met meubels op maat, waar alles in gepropt kan worden!

Wat voor kamer zou jij onder het dak willen creëren?

Advertisement