Allesreinigend afwasmiddel: alternatieve manieren om het in huis te gebruiken

door Natasja

26 Februari 2024

Allesreinigend afwasmiddel: alternatieve manieren om het in huis te gebruiken
Advertisement

Een fles vloeibaar afwasmiddel ontbreekt nooit in huis, maar misschien is het handig om altijd een voorraadje te hebben. Niet alleen omdat je veel flessen kunt kopen tegen een gereduceerde prijs, maar juist omdat het een soort product is dat overal van pas komt, bij huishoudelijke klusjes, zelfs nog meer als het een afwasmiddel is met een milde formule of, beter nog, een biologisch afwasmiddel.

Naast de afwas helpt het in feite bij een aantal gewone huishoudelijke schoonmaakklusjes, waardoor je minder verschillende producten nodig hebt voor elk oppervlak.

Afwasmiddel bij de was

Afwasmiddel bij de was

Creativo

Het is toch een effectieve ontvetter? Dat weet je door al die keren dat je het op vettige, met eten besmeurde borden, pannen en diverse schalen gebruikt. En evenzo kan het een handje helpen bij het behandelen van hardnekkige vlekken op de was.

Sommige vettige of olieachtige vlekken, die moeilijker te verwijderen zijn met normale methodes, kunnen gemakkelijk verdwijnen als je ongeveer een eetlepel vloeibaar afwasmiddel oplost in een ruime halve liter lauw water en dan een schone doek of spons gebruikt die in het water dompelt en vervolgens de vlek voorzichtig dept tot hij verdwijnt. Ga dan verder met de gewone was.

Advertisement

Tuinmeubels schoonmaken met afwasmiddel

Tuinmeubels schoonmaken met afwasmiddel

Jan van der Wolf/Pexels

Wanneer tuinmeubels van kunststof of glasvezel vol stof en vast vuil zitten (vooral modder, maar niet alleen), kun je ze, nadat je het grootste deel ervan met een borstel of bezem hebt verwijderd, perfect schoonmaken met een beetje afwasmiddel in een spuitfles met warm (niet kokend) water. Goed schudden, spuiten en schrobben met een doek of spons. Als je echt heel weinig zeep gebruikt, is het voldoende om het aan de lucht te laten drogen, maar als je bang bent dat er wasmiddelresten achterblijven, spoel ze af en die plakkerige ophopingen op stoelen, tafels, ligstoelen en dergelijke zullen er niet meer zijn!

Sieraden laten glanzen

Sieraden laten glanzen

Marko Milivojevic/Pixnio

Als je zeker weet dat de sieraden van staal of een goed metaal zijn, kun je ze af en toe schoonmaken met vloeibaar afwasmiddel om ze weer als nieuw te laten glanzen. Door het dragen worden ze dof en verliezen ze de glans die je graag zou zien. Doe dus gewoon een druppeltje afwasmiddel in een kommetje warm water, roer goed en laat de sieraden 5 tot 10 minuten weken. Spoel ze af en droog ze daarna grondig af met een zachte doek die geen pluisjes of vlekken achterlaat. Als laatste laat je ze glanzen met sieradendoekjes. Als er echter emailles of delen van de sieraden zijn die kunnen verkleuren of beschadigd raken, raadpleeg dan eerst een expert.

DIY koude-gel

DIY koude-gel

Creativo

Hoe vaak is een ijskompres handig bij de behandeling van kleine huiselijke of sportongevallen. En nog beter dan grote ijskompressen zijn koude gelzakjes, die kneedbaar blijven door zich aan te passen aan de vorm van het lichaam waar ze mee in aanraking komen.

En als je thuis geen koude gelzakjes hebt, weet dan dat je er gemakkelijk een kunt maken met afwasmiddel. Vul een luchtdicht zakje voor voedingsmiddelen met 30 ml isopropylalcohol en vervolgens vloeibaar afwasmiddel tot 3/4 van de beschikbare ruimte. Meng een beetje, sluit af en leg het zakje in de vriezer et voilà!

Andere toepassingen van afwasmiddel

Er zijn nog veel manieren waarop je afwasmiddel kunt gebruiken, zoals:

  • Om de buitenkant van huishoudelijke apparaten schoon te maken: in plaats van het gebruikelijke schoonmaakmiddel in sprayflacons met warm water, kan je gewoon een beetje afwasmiddel oplossen, mengen en op een doek spuiten die je gaat gebruiken om te wrijven. Oven, koelkast, magnetron, wasmachine enz.!
  • Vloeren: vul de emmer met warm water, voeg 3 of 4 druppels afwasmiddel toe en je zult ook de vloeren ontvetten. Je zal grondig moeten afspoelen, dus het is een middel om te vermijden op houten vloeren.
  • Haarborstels en -kammen: deze moeten niet alleen van haren worden ontdaan, maar ook om de zoveel tijd worden gewassen om ze te ontsmetten. Dit kun je doen door een heel klein beetje afwasmiddel op te lossen in een teil warm water, waarin je de borstels en kammen dompelt. Wrijf na 10-15 minuten over de haren of tanden en spoel ze daarna grondig uit.

Belangrijke waarschuwingen:

  • Denk er altijd aan om de afwasmiddel te verdunnen voordat je het gebruikt.
  • Als je niet zeker bent van het resultaat op bepaalde oppervlakken, test het dan op kleine, verborgen plekken.
  • Gebruik het niet op oppervlakken die niet waterdicht zijn of op plaatsen waar geen agressieve chemische middelen gebruikt mogen worden.
  • Controleer altijd de ingrediëntenlijst van het afwasmiddel, er kunnen aroma's of elementen in zitten die het ongeschikt maken voor gebruik op specifieke oppervlakken en materialen.

Advertisement