Bakplaten weer zo goed als nieuw: het geheim voor grondig en snel schoonmaken!

door Natasja

28 Februari 2024

Bakplaten weer zo goed als nieuw: het geheim voor grondig en snel schoonmaken!
Advertisement

Hoe vaak heb je niet in de keuken gestaan en met veel zorg een heerlijk gerecht bereid, maar zat je vervolgens met aangekoekte bakplaten en vroeg je je af waarom je überhaupt had besloten dat gerecht te maken. We weten allemaal hoe omslachtig het schoonmaken van bakplaten kan zijn, maar met de juiste tips zul je merken dat het heel eenvoudig, maar vooral snel wordt.

1 - Gebruik grof zout

1 - Gebruik grof zout

Francesco/Amazon

Zout is de meest effectieve oplossing voor het schoonmaken van bakplaten vanwege de schurende eigenschappen die het verwijderen van korsten vergemakkelijken (zelfs de meest hardnekkige).

Omdat zout hygroscopisch is, kan het vocht absorberen, waardoor het vuil gemakkelijker uitdroogt en het moeilijkste vuil wordt verwijderd.

Om een sterk vervuilde bakplaat schoon te maken, raden we aan grof zout royaal over het hele oppervlak te verdelen en het lichtjes te bevochtigen met een paar druppels water om een soort pasta te vormen.

Laat deze oplossing vervolgens minstens een kwartier inwerken of tot het vuil zachter is en gemakkelijker loslaat. Daarna kun je de bakplaat voorzichtig schrobben met een spons en afspoelen met lauw water en afwasmiddel.

Advertisement

2 - Pers het sap van een citroen uit

2 - Pers het sap van een citroen uit

Flickr

Citroen is een ander middel dat zeer effectief is bij het schoonmaken van aangekoekte bakplaten vanwege de blekende en ontvettende eigenschappen en het citroenzuur dat helpt bij het afbreken en oplossen van vetresten.

Deze citrusvrucht werkt ook als kalkverwijderaar en heeft antibacteriële eigenschappen, hoewel het geen ontsmettingsmiddel is dat alle soorten bacteriën kan verwijderen.

Om bakplaten schoon te maken met citroen, raden we aan om de vrucht doormidden te snijden en een van de twee delen te gebruiken om direct over de pan te wrijven en het residu ongeveer 10 tot 15 minuten te laten inwerken.

Strooi vervolgens wat suiker over de hele pan, die zal werken als een niet te sterk schuurmiddel, en begin te schrobben met een zachte spons om het vuil te verwijderen. Spoel ten slotte af met warm water en afwasmiddel.

3 - Probeer waterstofperoxide

3 - Probeer waterstofperoxide

Agnelli/Amazon

Waterstofperoxide is ook een uitstekend schoonmaakmiddel dat bekend staat om zijn blekende en desinfecterende eigenschappen.

Om het effectief te gebruiken voor het schoonmaken van bakplaten, raden we aan om het direct op het oppervlak aan te brengen en het 10 tot 15 minuten te laten inwerken, afhankelijk van hoe vies de bakplaat is.

Na deze tijd schrob je de bakplaat met een spons of een borstel met sterke haren en spoel je hem grondig af met warm water en afwasmiddel.

Hoewel het proces van het schoonmaken van aangekoekte bakplaten een zeer moeilijke taak lijkt, kan het gebruik van natuurlijke en effectieve methoden zoals grof zout, citroen en waterstofperoxide deze bewerkelijke taak veranderen in een eenvoudig en zeer snel proces.

Advertisement