De tandenborstel: 10 manieren om hem op een alternatieve manier te gebruiken

door Natasja

26 Februari 2024

De tandenborstel: 10 manieren om hem op een alternatieve manier te gebruiken
Advertisement

Wie zegt dat een voorwerp niet veel verschillende doelen kan hebben dan zijn oorspronkelijke doel? Niemand natuurlijk, want er zijn heel veel gebruiksvoorwerpen die een tweede doel kunnen hebben, een derde, een vierde, zelfs 10 verschillende manieren om gebruikt te worden. Een voorbeeld is de tandenborstel. Zou je er ooit aan gedacht hebben dat je hem voor meer dan alleen tandhygiëne zou kunnen gebruiken?

Als het antwoord ja is, nodigen we je toch uit om een kijkje te nemen naar deze tien alternatieve manieren om de tandenborstel te gebruiken, voor het geval je ze niet kent.

Advertisement

Eigenschappen van de tandenborstel

Eigenschappen van de tandenborstel

Anderson Mancini/Wikimedia commons - CC BY 2.0 DEED

We weten dat de tandenborstel de belangrijkste bondgenoot is in de strijd tegen tandsteen, tandplak, etensresten en al het andere dat de mond aangaat. Maar tandreiniging is niet het enige waarvoor hij kan worden gebruikt. Zijn belangrijkste eigenschappen maken hem ook een uitstekende bondgenoot bij andere schoonmaakwerkzaamheden.

Zijn kleine formaat, taps toelopende vorm en min of meer harde borstelharen maken het een uitstekende bondgenoot voor het bereiken van plaatsen die je anders niet zou schoonmaken. Benieuwd naar enkele van deze mogelijkheden?

Advertisement

Kranen vol kalkaanslag en schimmel

Kranen vol kalkaanslag en schimmel

Creativo

Ken je de schimmel of kalk die zich rond kraanfilters of in het deel dat ze de kranen met de gootsteen of wastafel verbindt, vormt? Dit zijn meestal lastige plekken om schoon te maken, omdat het niet eenvoudig is om dit met een simpele spons te doen. Dit is waar de tandenborstel kan helpen, omdat de borstelharen er beter bij kunnen, beter werken en de ronde ruimte "omhelzen".

Rasp voor kaas en groenten

Rasp voor kaas en groenten

Rawpixel

Je kunt de tandenborstel ook in de keuken gebruiken, waarom niet. Bijvoorbeeld om de kaasrasp of groenterasp schoon te maken. Ook dit is een vrij ingewikkeld voorwerp om schoon te maken, niet alleen op de plekken die dienen om voedsel tot poeder en vlokken te reduceren, maar ook op de onderkant. Dit voorkomt vervelende vuilophopingen, die in sommige gevallen tot roest leiden.

Vuil van de kookplaat verwijderen

Vuil van de kookplaat verwijderen

Creativo

Het zou fijn zijn als de kookplaat altijd perfect schoon is en glanst, maar het lukt haast nooit om de ruimte onder de afzonderlijke branders goed schoon te maken. Geen paniek, want hier komt de tandenborstel een handje helpen. Zijn smalle uiteinde is ideaal om in kleine ruimtes te komen. Probeer het maar eens!

Hoe maak je tegelvoegen schoon?

Hoe maak je tegelvoegen schoon?

Creativo

Soms worden de voegen tussen tegels vuil, zwart en schoonmaken met een eenvoudige doek heeft niet zoveel nut. Het is geen manier van schoonmaken die het gewenste resultaat oplevert, het is beter om gerichter in te grijpen. Hoe? Door een tandenborstel te gebruiken. In dit geval kun je een tandenborstel gebruiken met hardere haren. Het materiaal is niet erg delicaat, dus je kunt iets harder duwen.

Advertisement

Perfect voor kleine huishoudelijke apparaten

Perfect voor kleine huishoudelijke apparaten

Creativo

Kleine huishoudelijke apparaten schoonmaken is soms een echte uitdaging. Niet als je een tandenborstel bij de hand hebt. Klein en dun dus past makkelijk in broodroosters, magnetrons en koffiezetapparaten. Kruimels, etensresten en koffiekorrels zijn geen probleem meer met deze slimme truc.

Stof verwijderen uit ventilatieroosters van auto's

Stof verwijderen uit ventilatieroosters van auto's

Pickpik

Laten we nu overgaan naar een andere omgeving, waar je misschien het minst bij stilstaat als het gaat om het gebruik van een tandenborstel: de auto. De ventilatieroosters zijn niet eenvoudig schoon te maken, maar dit kan met een tandenborstel opgelost worden. De borstelharen dringen zich zachtjes tussen de spleten en verwijderen stof op plekken die van buitenaf niet eens opvallen.

Advertisement

En het toetsenbord van de pc...

En het toetsenbord van de pc...

Creativo

Ook het toetsenbord van de pc heeft min of meer dezelfde problemen als de ventilatieroosters in de auto. En als je geen toetsenbordborstel bij de hand hebt, kun je altijd een tandenborstel gebruiken om tussen de toetsen schoon te maken. Het is een voorwerp dat dag in dag uit zoveel vuil ophoopt dat het regelmatig gedesinfecteerd moet worden.

De tandenborstel gebruiken om sieraden schoon te maken?

De tandenborstel gebruiken om sieraden schoon te maken?

Creativo

Ook armbanden, kettingen, oorbellen en ringen kunnen weer hun oorspronkelijke glans terugkrijgen met een eenvoudige tandenborstel. Met het juiste product en de lichte bewegingen van dit hulpmiddel kun je de vervelende zwarte patina verwijderen die zich op sieraden afzet. Je zult daarna zien hoe alles mooi glanst.

Advertisement

Handig bij planten

Handig bij planten

Creativo

En dan de tuin of het terras. Ook hier wordt de tandenborstel een hulpmiddel om te zaaien. Geloof je dat niet? Probeer hem dan te gebruiken met het uiteinde en niet met het deel waar de haren zitten. Door hem in de grond te steken, creëer je het ideale gat om het zaadje in te planten, voordat je het afdekt en water geeft en wacht tot het ontkiemt.

Heb je gezien op hoeveel manieren je een voorwerp kunt gebruiken dat maar voor een heel specifiek doel lijkt te dienen? De tandenborstel is een echte bondgenoot bij het schoonmaken en op vele andere gebieden, je hoeft hem alleen maar uit te proberen!

Advertisement