Planten water geven: hoeveel, hoe en op welk moment moet je dat doen om een weelderige groei te bevorderen?

door Natasja

25 Februari 2024

Planten water geven: hoeveel, hoe en op welk moment moet je dat doen om een weelderige groei te bevorderen?
Advertisement

Als je van planten, bloemen, bomen en alles wat de natuur ons schenkt houdt, dan mogen ze zeker niet in huis, tuin of op het terras ontbreken. Planten, ongeacht hun vorm, zijn onmisbare versieringen voor huizen en met weinig kunnen ze een vleugje elegantie toevoegen aan de hele omgeving.

Zoals alle levende wezens moeten ze verzorgd, bemind, vertroeteld worden en moet je ze water geven. Dat laatste doe je natuurlijk wel, maar weet je zeker dat je het op de juiste manier doet? Het antwoord is misschien niet eenvoudig. Laten we eens kijken hoe je je gewoontes kunt veranderen, als dat nodig is.

Advertisement

Waarom is het essentieel om dit te doen?

Waarom is het essentieel om dit te doen?

Rattan Direct/Flickr

Water is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de planten. De cellen in de bladeren en stengels moeten goed vochtig blijven om groei en welzijn te bevorderen. Daarom is constant water hebben noodzakelijk zodat ze niet vergaan. Meestal is het de regen die hiervoor zorgt, maar er zijn veel terrassen en overdekte tuinen waar regen niet komt, of kamerplanten die deze zorg fundamenteel nodig hebben.

Hoe weet je wanneer het belangrijk is om in te grijpen? Allereerst kijke naar de planten en zie in welke staat hun bladeren en bloemen zijn. Als ze verdord en dof zijn, ontbreekt het ze aan levenssap. Controleer ook of de grond nog vochtig of helemaal droog is. In het eerste geval en afhankelijk van de buitentemperaturen kun je het een beetje uitstellen of water geven zodat ze niet verwelken.

Advertisement

Hoeveel water moeten planten krijgen? Dat hangt ervan af!

Hoeveel water moeten planten krijgen? Dat hangt ervan af!

Pixahive

De volgende vraag is hoeveel water ze nodig hebben. Er zijn heel veel soorten in de wereld en het zou onmogelijk zijn om ze allemaal op te noemen, maar je kunt een macro-indeling maken en verschillende aspecten in overweging nemen waarvan het water geven afhangt.

  • Zone, blootstelling aan het klimaat. Het eerste waar je rekening mee moet houden is waar de planten staan. Binnen, buiten, overdekt of niet overdekt. Afhankelijk van waar ze staan, hebben ze meer of minder water nodig. Als ze worden blootgesteld aan direct zonlicht, zal het vocht eerder verdampen, waardoor de potgrond uitdroogt en 'uitdroging' wordt bevorderd. Als ze daarentegen in de schaduw of halfschaduw staan, zal dit proces vertragen, waardoor minder vaak hoeft te worden ingegrepen. Het klimaat speelt ook een belangrijke rol. De situatie van de planten verandert afhankelijk van of ze in een droge, vochtige, warme of koude omgeving staan: beoordeel deze factor voordat je ingrijpt.
  • Type plant. De familie waartoe de plant behoort, is ook een detail om te overwegen. Er zijn vetplanten of succulenten die niet heel veel water nodig hebben, maar in staat zijn om zichzelf te regelen met de voorraden die ze in de loop van de tijd opslaan. Dit betekent dat ze het langer volhouden ondanks de directe zon en het droge, hete klimaat waar ze de voorkeur aan geven. Aan de andere kant zijn er tropische soorten die eerder uitdrogen omdat ze gewend zijn aan een veel natter klimaat, waardoor ze veel water nodig hebben. Dit zijn slechts twee voorbeelden om te begrijpen hoe belangrijk het is om altijd de kenmerken te evalueren zodat je je beter kan organiseren.
  • Grootte van de pot. Beoordeel ook de afmetingen van de pot: hoe meer aarde er is, hoe langzamer het zal verdampen. Omgekeerd zal vocht niet veel materie hebben om zich in te nestelen en zal warmte eerder effect hebben.

Hoe kun je het beste water geven?

Hoe kun je het beste water geven?

Towfiqu barbhuiya/Pexels

Planten water geven lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

1. Potgrond. Als deze erg droog is, moet je gelijkmatig water geven zodat het hele oppervlak vochtig is. Het water moet de wortels bereiken, dus zorg ervoor dat het zich goed kan verspreiden zodat er geen droge plekken overblijven.
2. Besteed aandacht aan de bladeren. Zorg er bij het water geven voor dat het water niet op de bladeren terechtkomt. Dit zou een overmatige vochtlaag kunnen creëren waardoor ze vergelen, rotten en uitdrogen. Als je dit doet terwijl ze worden blootgesteld aan zonlicht, kunnen ze zelfs verbranden.
3. Afvoer. Zorg ervoor dat het water niet stagneert, dus als de pot waar ze in staan geen drainagegaten heeft, overdrijf dan niet met water, maar geef ze zo min mogelijk water. Misschien zul je de handeling nog een paar keer moeten herhalen, maar dan weet je zeker dat de wortels niet gaan rotten. Als er een schotel is, wacht tot het water eruit sijpelt voordat je stopt. Op dat moment is de plant 'vol' en is het water voldoende.

Wanneer kan je planten het beste water geven?

's Morgens of 's avonds? Het belangrijkste is dat het niet gebeurt tijdens de heetste uren van de dag, vooral in de zomermaanden. Niet alleen zou het water dan eerder verdampen, maar je loopt ook het risico dat ze aan gevaar worden blootgesteld en dat de bladeren verbranden. Het is dus beter om water te geven wanneer de temperaturen nog niet te hoog zijn en er koelte heerst.

Je kunt de planten nu water geven zonder het risico te lopen ze te beschadigen. Denk er altijd aan hoe belangrijk het is om hun eigenschappen te beoordelen voordat je ze water geeft, en overdrijf in het algemeen nooit zonder de staat van de planten te controleren.

Advertisement