De onweerstaanbare charme van orchideeën: de 12 mooiste soorten om thuis te kweken

door Natasja

25 Februari 2024

De onweerstaanbare charme van orchideeën: de 12 mooiste soorten om thuis te kweken
Advertisement

Met hun buitengewone schoonheid en elegantie veroveren orchideeën het hart van zelfs een persoon die niet van tuinieren houdt met hun grote decoratieve kracht en ongelooflijk lange bloeitijd. De meest voorkomende en wijdverspreide orchidee is de Phalaenopsis, een plant die oorspronkelijk uit Azië en Australië komt en gekenmerkt wordt door dikke, ronde bladeren en een veelheid aan grote bloemen in veel verschillende kleuren en vormen als vlinders, maar er zijn meer dan 25.000 verschillende soorten in de wereld en elk jaar worden er nieuwe variëteiten en cultivars gecreëerd.

Van de meest gewone en goedkope tot de zeldzaamste en duurste orchideeën, alle orchideeën worden gekenmerkt door de ongelofelijke schoonheid van hun bloemen, waarvan sommige zeer kenmerkende vormen en kleuren hebben waarmee je de ruimtes in huis kunt verfraaien door op eenvoudige wijze luxe en elegantie toe te voegen.

Als ook jij de schoonheid van orchideeën in huis wilt halen, maar niet weet welke je moet kiezen, laten we je de volgende 12 mooiste soorten zien om in huis te kweken.

1. Cymbidium

1. Cymbidium

@wife_of_orchidguy/Instagram

De prachtige en zeer eenvoudig te kweken Cymbidium orchidee is ook erg populair als snijbloem. Met zijn lange, slanke groenblijvende bladeren en kleurrijke, bonte bloemen heeft hij veel licht en water nodig in de zomer en frisse temperaturen in de herfst en regelmatige bemesting en beschutting in de winter, vooral in koudere klimaten.

Advertisement

2. Cattleya

2. Cattleya

@hans_orchids/Instagram

De Cattleya wordt zeer gewaardeerd om de bijzondere schoonheid van de geurende bloemen en wordt onderverdeeld in twee groepen: Cattleya met slechts één blad per pseudobol en zeer grote bloemen, en met 2 of 3 bladeren per pseudobol en kleinere bloemen. De Cattleya is een sterke plant die succesvol kan worden gekweekt bij temperaturen tussen de 13 en 30 graden; in huis kun je hem bij het raam zetten waar hij 's ochtends gefilterd licht krijgt en de rest van de dag gedeeltelijk in de schaduw blijft.

3. Paphiopedilum

3. Paphiopedilum

@orchidees_paris/Instagram

Bekend als Venusschoentje vanwege de bijzondere vorm van de zeer originele bloeiwijze, is het een inheems geslacht in Azië en de Stille Oceaan waarvan de bladeren ook zeer decoratief, lang en slank zijn. Hij groeit goed bij temperaturen tussen 10 en 27 graden Celsius. Hij heeft veel daglicht nodig tijdens de vegetatieve periode, terwijl hij in de winter moet worden blootgesteld aan nachttemperaturen van rond de 14 graden Celsius om de bloei te bevorderen.

4. Zygopetalum

4. Zygopetalum

@orchidsbyhausermann/Instagram

Een geslacht dat ongeveer 15 epifytische en terrestrische soorten omvat, die bergorchideeën worden genoemd omdat ze de voorkeur geven aan temperaturen van ongeveer 14 graden 's nachts en 24 graden overdag. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en in het bijzonder uit het regenwoud van Brazilië. Deze orchidee is zeer geliefd om zijn opvallende, mooie en geurige bloemen en kan binnenshuis worden gekweekt op plaatsen met veel licht dat door gordijnen wordt gefilterd; in de zomer kan hij buiten worden gehouden op een koele, schaduwrijke plek, waarbij het substraat altijd vochtig moet blijven.

5. Brassia

5. Brassia

@orchid_of_the_day/Instagram

Gekenmerkt door zijn royale vormen en zijn vele spinvormige bloemen, meestal geel of groen van kleur, is Brassia een bijzonder populaire soort voor sierdoeleinden, maar alleen onder verzamelaars aangezien het moeilijk is om ze te kweken.

Advertisement

6. Odontoglossum

6. Odontoglossum

@jeremy_orchid/Instagram

Deze orchidee komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte van Colombia, Peru, Ecuador en Venezuela. Hij is bijzonder elegant en telt 300 soorten met een zeer variabele bloei qua uiterlijk en duur. Hij kan worden gekweekt bij temperaturen tussen 17 en 25 graden C., zelfs buiten tijdens het warme seizoen, in een geventileerde ruimte met een goede luchtvochtigheid, beschermd tegen direct zonlicht.

7. Cambria

7. Cambria

@homesteadsuffolk/Instagram

Deze orchidee is een hybride, ontstaan uit de soorten Oncidium, Odontoglossum en Miltonia en komt daardoor tot uiting met een spectaculaire en zeer variabele bloei. In huis heeft hij een zeer lichte plaats nodig, zoals een raam op het zuiden of westen, maar hij wil geen directe zon. Vanaf maart elke 3 weken bemesten als het substraat vochtig is, in de zomer wekelijks water geven en in de winter maandelijks.

Advertisement

8. Dracula (aaporchidee)

8. Dracula (aaporchidee)

@scottsimono/Instagram

Een zeer ongewone orchidee in de naam en in de vorm van de bloemen met een uitgesproken bizarre, bijna groteske schoonheid, gekenmerkt door de bijzonder langgerekte vorm van de bloemblaadjes en de vorm waarin sommige mensen de snuit van een aap zien. Inheems in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, van Guatemala tot Peru, vereist de Dracula temperaturen tussen 13 en 24 graden, een lichte plek maar geen direct licht en een hoge luchtvochtigheid.

9. Habenaria radiata (Witte vogelbloem)

9. Habenaria radiata (Witte vogelbloem)

@mgakg_685746/Instagram

De prachtige bloemen van deze orchidee, die oorspronkelijk voorkomt in de bergachtige gebieden van Japan, het Koreaanse schiereiland en Oost-China, lijken op vliegende reigers. Deze terrestrische orchidee mag alleen buiten worden gekweekt op een zonnige plek met direct zonlicht, een hoge luchtvochtigheid en temperaturen die niet hoger zijn dan 27 graden in de zomer en niet lager dan 0 graden in de winter.

Advertisement

10. Vanda

10. Vanda

@romain.orchids/Instagram

Naast de ongelofelijke schoonheid van de bloemen is zijn bijzondere eigenschap de zwevende luchtwortels; hij heeft temperaturen tussen de 15-20 graden in de winter en 30 graden in de zomer nodig en geeft de voorkeur aan lichte plaatsen, maar niet direct in het zonlicht.

11. Oncidium

11. Oncidium

@orchidees_paris/Instagram

Deze orchidee wordt ook wel Ballerina genoemd vanwege het uiterlijk van de bloemen en is een symbool van elegantie en schoonheid. Hij houdt van licht, maar alleen indirect licht en temperaturen tussen de 15 en 25 graden, waarbij je erg voorzichtig moet zijn met tocht.

Advertisement

12. Epidendrum

12. Epidendrum

@0301gm/Instagram

Het is een orchidee met een zeer langdurige, maar kleine bloei en bijzonder heldere kleuren, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Hij houdt van licht, maar alleen indirect licht en heeft temperaturen tussen 10 en 35 graden nodig, evenals de juiste hoeveelheid vocht, waardoor regelmatige sproeibeurten van kalkvrij water nodig zijn.

Welke van deze soorten orchideeën is jouw favoriet?

Advertisement