Ben je ervan overtuigd dat er termieten in je huis zitten? We onthullen de beste manieren om ze op te sporen en er af te komen

door Natasja

25 Februari 2024

Ben je ervan overtuigd dat er termieten in je huis zitten? We onthullen de beste manieren om ze op te sporen en er af te komen
Advertisement

Insecten, altijd aanwezig in alle seizoenen, kunnen gemakkelijk je huis binnensluipen en het teisteren. Dit is niet overdreven en hangt af van het type klein wezen dat zich in het huis vestigt, maar het kan gebeuren dat er echte kolonies ontstaan. Je kent mieren als insecten die vaak in huis zitten, maar termieten zijn niet anders. Je kent ze toch wel?

Ze zijn verraderlijk en bijzonder schadelijk voor de meubels. Om grote problemen te voorkomen, moeten termieten in huis koste wat het kost worden vermeden. Zoek stap voor stap uit hoe je er vanaf komt.

Advertisement

Wat zijn termieten?

Wat zijn termieten?

Mary Keim/Flickr

Termieten zijn kleine insecten die erg lijken op mieren, maar dan lichter van kleur en met een spitser lichaam, die meestal huizen binnensluipen om zich te voeden. Het voedsel waar ze van houden is cellulose, en daarom zijn balken, meubels, stoelen, bedden, elk houten voorwerp in huis een kostbaar feestmaal. Maar terwijl ze zich voeden en vermenigvuldigen, kan deze aanwezigheid een enorm probleem worden.

Deze insecten graven namelijk echte tunnels in het hout die ze zo aantasten en de schoonheid en gezondheid van de meubels in gevaar brengen. Het is dus noodzakelijk om snel van ze af te komen.

Advertisement

Identificeer ze eerst

Identificeer ze eerst

Discott/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Zulke insecten hebben één kenmerk: ze bewegen en leven in gemeenschappen, dus het is niet moeilijk om hun aanwezigheid in huis op te merken. Als ze aan het werk zijn, en aangezien ze met veel zijn, laten termieten zich letterlijk horen. Het geluid dat je waarneemt en dat van hen komt, lijkt op een licht tikkend geluid. Constant, doordringend en irritant, net zoals ze door hout kruipen en het beschadigen.

Maar dit is niet het enige teken van hun aanwezigheid. Termieten zijn niet discreet, dus je kunt ze opmerken door de aanwezigheid van stof of kleine spaanders naast het hout of op de vloer, als ze bijvoorbeeld in de balken aan het plafond zitten. Of je ziet kleine doorzichtige vleugels overal in huis, of levenloze kleine insecten. Dit zijn allemaal tekenen dat er ongewenste gasten ongestoord rondlopen.

Het is dus tijd om in actie te komen.

Middelen tegen termieten

Middelen tegen termieten

Pickpik

Er zijn veel manieren om hun 'mijnwerk' te bedwingen. Laten we eens kijken naar vijf specifieke producten om deze insecten te bestrijden.

  • Sinaasappelolie. Termieten zijn beter in staat om zich te vermenigvuldigen in vochtigere omgevingen. Deze olie heeft het vermogen om de insecten 'uit te drogen', waardoor hun levensbloed wordt verwijderd en ze verdwijnen. Dezelfde afstotende functie heeft neemolie, die net als sinaasappelolie op plaatsen moet worden gespoten waar je zeker weet dat er termieten zijn, of op strategische punten van het huis.
  • Borax. Het is een ideaal afweermiddel tegen verschillende soorten insecten, maar het is ook een wondermiddel tegen dit houtaantastende ongedierte. Een beetje poeder is genoeg om ze uit te schakelen. Contact met borax blokkeert het zenuwstelsel van de insecten volledig, waardoor ze verdwijnen.
  • Diatomeeënaarde. Dit is een fossiel meel dat de geweldige eigenschap heeft om ongedierte op afstand te houden. Het wordt vaak gebruikt als afweermiddel om te voorkomen dat planten, bloemen en gewassen worden aangevallen door ongedierte. Het is ook een uitstekende bondgenoot voor het bestrijden van termieten in huis.
  • Aloë vera. Een huismiddeltje dat makkelijk te vinden is in winkels - veel mensen hebben zelfs een paar planten op het terras staan - en het vermogen heeft om insecten te verstikken, dus er is maar een klein beetje van nodig om het vervelende probleem op te lossen.
  • Azijn. En dan is er nog dit magische en succesvolle product dat bijna iedereen in huis heeft en dat, gespoten op de aangetaste plek, termieten heel snel verdrijft. Ze zullen niet meer kunnen ontsnappen en het hout zal zeker dankbaar zijn.

Probleem opgelost

Er zijn dus veel methoden om het probleem van termieten in huis op te lossen. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen, proberen en beslissen welk middel het beste bij je past. Om dergelijke omstandigheden te vermijden, kun je de plaag van deze insecten echter voorkomen door aandacht te besteden aan de vochtigheid in huis, aan de kleine gaatjes die zich kunnen vormen op hout, muren en andere plaatsen en die hun toegangspunt vormen, en vervolgens aan het constante onderhoud en de zorg voor elk houten voorwerp of constructie die je bezit.

Dit gezegd hebbende, rest je niets anders dan een zorgvuldige controle rondom het huis uit te voeren om te zien of je wel of niet moet ingrijpen.

Advertisement