Verander het uiterlijk van je huis zonder heel veel aanpassingen uit te voeren, maar met behulp van verf

door Natasja

25 Februari 2024

Verander het uiterlijk van je huis zonder heel veel aanpassingen uit te voeren, maar met behulp van verf
Advertisement

Na vele jaren in een huis te hebben gewoond met meubels, een bepaald kleurenschema en een bepaalde samenstelling van inrichting, begin je vast de behoefte aan verandering een beetje te voelen. Het is normaal dat dit gebeurt, soms wil je gewoon iets anders. Maar je hebt niet altijd de kans om een architect in te huren en samen met hem of haar de ruimte die je hebt opnieuw te organiseren, net zoals het niet altijd gemakkelijk is om de hele indeling te veranderen.

Dus hoe kun je met weinig moeite en zonder te veel uit te geven het huis opknappen? Het draait allemaal om kleur. Als je de kleur en het uiterlijk van ook maar één ding in de kamer verandert, verandert deze in een handomdraai. Laten we eens kijken welke details je kunt veranderen om toch een heel ander huis te hebben.

Advertisement

Voordeur

Voordeur

Ken Gemes Interiors/Pinterest

Soms wordt niet aan deze deur gedacht omdat je hem alleen gebruikt bij het binnenkomen en weggaan, maar de voordeur is van fundamenteel belang voor de inrichting. Het is het visitekaartje van het huis, het kenmerkt de eerste ruimte die je tegenkomt en het is het laatste element dat je ziet als je het huis verlaat, dus waarom zou je hem niet veranderen?

Je kunt de kleur van de binnenkant van de deur veranderen, of ook de buitenkant een nieuw gezicht geven. Bedenk eens hoe de ruimte er van opknapt door slechts één detail te veranderen, dat, eigenlijk ook klein is vergeleken met de rest van de kamer, vind je ook niet?

Advertisement

Verander het uiterlijk van de vloer

Verander het uiterlijk van de vloer

momentswithkaren.com

De vloer daarentegen neemt veel ruimte in beslag in de kamers en het is precies dat element dat moet worden veranderd voor een grotere 'make-over'. Je kunt overschakelen van een donkere naar een lichte kleur of omgekeerd, kiezen voor een ander materiaal of beslissen om de oorspronkelijke vloer te behouden door eenvoudigweg wat onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit laatste alternatief geldt vooral voor bepaalde soorten vloeren, zoals parket.

Het hele loopoppervlak zou in een mum van tijd een nieuwe look hebben en het zou zijn alsof je een ander huis binnenstapt.

Verlichting

Verlichting

Filthy Gorgeous/Pinterest

Je hebt genoeg van die saaie lampen, misschien die lamp aan het plafond die daar al te veel jaren hangt en je wilt graag iets anders, maar je bent geneigd te denken dat dat niet het echte probleem is. Fout! Ook alleen al het verlichtingspunt in een kamer kan het verschil maken. Denk aan een verandering van iets eenvoudigs naar een veel opvallender, aandachttrekkend en prachtig ontworpen voorwerp.

Je kunt er zeker van zijn dat het je lange tijd zal betoveren en een kleine verandering zal je het gevoel geven dat je ergens anders bent.

En als je de keukenkastjes opnieuw verft?

En als je de keukenkastjes opnieuw verft?

thehappyfarmhouse.com

En dan nu de keuken. De kamer in huis waar je misschien wel de meeste tijd doorbrengt en die je daardoor snel kan vervelen. Verander het uiterlijk door de meubels of ook alleen het aanrecht in een andere kleur te verven. Bedenk eens hoe geweldig het zou zijn als je dit zelf zou doen, het zou echt heel bevredigend zijn.

Muren en meubels

Muren en meubels

Pinterest

En dan zijn er nog de muren en andere meubels in huis: ladekasten, kledingkasten, nachtkastjes, boekenkasten en nog veel meer. Als je niet te veel wilt veranderen, verf dan gewoon de muren - ook als er maar één is - van de betreffende kamer opnieuw. Dit is niet alleen een manier om de tekenen des tijds weg te nemen, maar ook de beste en snelste manier om het uiterlijk te veranderen.

Als je echter iets meer wilt, dan kun je de meubels ook schuren en opnieuw verven, of je kunt ze eenvoudiger bedekken met plakfolie.

Advertisement

Er is echt maar weinig voor nodig...

Daarom mag het veranderen van het uiterlijk van je huis geen onoverkomelijk probleem zijn, maar moet het iets leuks zijn om te doen. Je moet plezier hebben in het bedenken wat je zou kunnen veranderen, hoe je het zou kunnen veranderen en het misschien zelfs zelf doen.

Heb je al een aantal ideeën gezien om wat veranderingen toe te passen?

Advertisement