Wintertuin: Hoe verzorg je de groene ruimtes ter voorbereiding op de lente?

door Natasja

24 Februari 2024

Wintertuin: Hoe verzorg je de groene ruimtes ter voorbereiding op de lente?
Advertisement

De winter is het seizoen waarin de meeste planten in de tuin in vegetatieve rust gaan, maar dit betekent niet dat ze geen constante zorg nodig hebben. Vooral het einde van dit seizoen is een heel belangrijk moment voor de groene ruimtes, het is het moment waarop de natuur zich voorbereidt op het ontwaken van de lente en je moet de natuur ondersteunen op deze reis naar de wedergeboorte, zodat de lente zich op zijn best kan uiten wanneer de temperaturen stijgen.

Er zijn verschillende routinematige onderhoudstaken die je tijdens de wintermaanden moet uitvoeren, en vooral aan het einde van de winter wordt de basis gelegd voor het slagen van het volgende groeiseizoen. Maar wat moet je aan het einde van de winter doen in de tuin om de planten klaar te maken voor het warme seizoen? Laten we dat samen bekijken.

1. Onkruid en afgevallen bladeren verwijderen

1. Onkruid en afgevallen bladeren verwijderen

needpix.com

Het eerste en belangrijkste onderhoudswerk dat je in de tuin moet doen, is de grond schoonmaken door afgevallen bladeren en onkruid te verwijderen. Afgevallen bladeren kunnen de grond ook glad maken en zich ophopen op afvoeren, waardoor deze verstopt raken.

Advertisement

2. Snoeien

2. Snoeien

Contes de Cima/Flickr

Het einde van de winter is ook een ideaal moment om verschillende plantensoorten te snoeien, die dan beter voorbereid zijn op het volgende groeiseizoen.

Rozen kunnen bijvoorbeeld gesnoeid worden door de meest verhoutte takken te verwijderen om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Herbloeiende rozen kunnen drastischer worden gesnoeid door de middelste takken te verwijderen, terwijl eenbloemige rozen hoger kunnen worden gesnoeid.

Fruitbomen en heesters waarop in het voorjaar nieuwe scheuten bloeien, kunnen flink gesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren, terwijl scheuten die aan het einde van de winter op de takken van het vorige jaar bloeien, zoals forsythia's of seringen, alleen gesnoeid hoeven te worden om hun vorm te herstellen.

3. Bemesten

3. Bemesten

Pexels

Het einde van de winter is ook het ideale moment om de grond organisch te bemesten om de planten diep te voeden en het substraat te verrijken met voedingsstoffen met het oog op de volgende zaaibeurt maar ook de herstart van het groeiseizoen. Gebruik compost of aardworm humus om vermoeide bodems of bodems die overmatig kleiachtig en verdicht of drainerend en zanderig zijn, te verrijken en gebruik bij voorkeur organische meststoffen van biologische oorsprong.

4. Voor ongedierte oppassen

4. Voor ongedierte oppassen

Pexels

Ook in de winter bestaat het risico dat ongedierte zich in de planten nestelt en daarom is het belangrijk om ze regelmatig te controleren om dit te voorkomen en snel in te grijpen als dat zo is. Veel plagen kunnen de koude wintertemperaturen overleven door zich te verstoppen onder schors, in stammen en takken, onder afgevallen bladeren of in de vruchten die nog aan de plant zitten, en zijn klaar om zich te verspreiden zodra de temperaturen weer zacht zijn.

5. Vermeerderen

5. Vermeerderen

Tool Dude8mm/Flickr

Als de kruidachtige planten flink gegroeid zijn en je ze wilt vermeerderen om een ander deel van de tuin te verfraaien of om ze cadeau te doen aan vrienden en familie, is het einde van de winter een goed moment om te kopstekken, wat je kunt doen bij planten als duizendblad, geranium, kattenkruid, anemoon en vele andere.

Advertisement

6. Zaaien

6. Zaaien

Mike/Flickr

Tot slot is februari de ideale tijd om de eerste voorjaarsgroenten te zaaien, zoals paprika's, tomaten, aubergines, sla, radijsjes, kikkererwten, aardappelen en spinazie; veel bloeiende planten kunnen ook in deze maand worden gezaaid, zoals postelein, dahlia, salie, zinnia, viooltjes, petunia, anjer en vele andere.

Vergeet niet om een zaaibed te gebruiken en bewaar het op een niet te koude plek, zoals een kas, zodat de kiemen zich goed kunnen ontwikkelen. Geef regelmatig water en over een paar weken zijn de plantjes klaar om in de volle grond te worden uitgeplant.

Zoals je ziet staat de tuin nooit stil, zelfs niet in de koudste maanden van het jaar!

Advertisement