DIY middelen voor het schoonmaken: ontdek hoe je er 4 kunt maken voor gebruik op verschillende manieren

door Natasja

24 Februari 2024

DIY middelen voor het schoonmaken: ontdek hoe je er 4 kunt maken voor gebruik op verschillende manieren
Advertisement

Het huis schoonmaken neemt veel tijd in beslag en kan soms een beetje duur zijn door de vele producten die te koop zijn en we altijd proberen aan te schaffen om het hele huis te laten glanzen. Maar is het echt nodig om al dat geld uit te geven, of zijn er goedkopere manieren om dezelfde resultaten te krijgen?

Het antwoord is ja, er zijn veel schoonmaakmiddelen die je gemakkelijk zelf kunt maken om zo veel geld te besparen: we zullen je er vier in het bijzonder laten zien.

Universeel schoonmaakmiddel

Universeel schoonmaakmiddel

Creativo

Wil je een schoonmaakmiddel dat je kan helpen bij het schoonmaken van alle oppervlakken in huis? Waarom maak je geen DIY schoonmaakmiddel dat handig is bij verschillende gelegenheden, zoals schoonmaken en ontsmetten? Het maken is heel eenvoudig, alles wat je nodig hebt is warm water, azijn, citroensap en, als je dat wilt, een paar druppels essentiële olie.

Meng 200 ml lauw of warm water, een glas azijn en 10 druppels essentiële olie in de geur van je voorkeur. Als alternatief voor azijn kun je het sap van een halve citroen of een eetlepel baking soda gebruiken. Meng tot het perfect is en doe het mengsel in een spuitfles. Nu hoef je alleen nog maar aan de slag te gaan en als je bang bent dat de oppervlakken te kwetsbaar zijn, doe je eerst een kleine test op een verborgen plek.

Advertisement

Vloerschoonmaakmiddel

Vloerschoonmaakmiddel

Creativo

Ook hier zijn eenvoud en besparen de troefkaart. Gebruik ook hier azijn, een uitstekende bondgenoot in de strijd tegen al het vuil in huis. Voeg twee glazen aan lauw water in een emmer en een paar druppels geparfumeerde olie. Meng alles, doordrenk de dweil en behandel de hele vloer.

De geur zal zeer aangenaam zijn en je hoeft niet af te spoelen.

Afwasmiddel

Afwasmiddel

Karolina Grabowska/Pexels

Heb je genoeg van het gebruikelijke afwasmiddel? Maak in een paar stappen je eigen afwasmiddel. Het zal handig zijn voor schoonmaken, ontsmetten en ontvetten.

Combineer warm water, 3 eetlepels baking soda en vlokken Castillaze zeep in een fles. Meng tot er een homogeen mengsel ontstaat en was de vaat ermee af. Als alternatief kun je de baking soda en de zeep vervangen door azijn of citroen. Alleen of gemengd, ze zijn een uitstekend alternatief en geven niet alleen een prima resultaat bij het schoonmaken, maar ruiken ook erg lekker.

Wasverzachter

Wasverzachter

Marco Verch/Flickr

De was voelt ruw aan en je bent niet tevreden. Heb je wasverzachter toegevoegd die je had gekocht en heb je het gevoel dat je onnodig geld hebt uitgegeven? Geen probleem, probeer een DIY product te maken dat de kleding weer zacht maakt.

Meng 3 delen water, 1 deel azijn en voeg een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe. Doe het mengsel in het bakje van de wasmachine en wacht tot de was klaar is. Hang het wasgoed in de buitenlucht, laat het drogen en geniet van de nieuw verworven zachtheid.

Heb je gezien hoe makkelijk en met weinig ingrediënten je zelf schoonmaakmiddelen kunt maken? Het zijn er vier die goed van pas komen in verschillende ruimtes in huis. Nu moet je alleen nog aan de slag. Succes met het schoonmaken!

Advertisement