Wasmiddel: 8 ongelooflijke alternatieve toepassingen naast de voor de hand liggende toepassingen

door Natasja

24 Februari 2024

Wasmiddel: 8 ongelooflijke alternatieve toepassingen naast de voor de hand liggende toepassingen
Advertisement

Wasmiddel is een van de producten die in elk huis te vinden is, omdat het onmisbaar is bij het dagelijks wassen van verschillende soorten stoffen. Samengesteld met enzymen en oppervlakteactieve stoffen, is wasmiddel in staat om zelfs de meest hardnekkige vlekken uit stoffen te verwijderen en deze eigenschappen maken het ook nuttig voor een aantal andere doeleinden in huis, naast het doel waarvoor het oorspronkelijk werd gemaakt en nog steeds regelmatig wordt gekocht.

Allereerst moet je niet vergeten dat wasmiddel, dat speciaal is samengesteld voor het schoonmaken van stoffen, niet moet worden gekozen als het middel bij uitstek voor andere doeleinden, maar het kan zeker heel handig zijn in noodsituaties, wanneer je even snel iets moet schoonmaken maar de specifieke producten niet voorhanden hebt.

Dus hoe kun je het wasmiddel op een andere manier gebruiken? Ontdek hieronder de ongelooflijke 8 alternatieve toepassingen van dit onmisbare huishoudelijke middel.

Advertisement

1. Buitenmeubels

1. Buitenmeubels

Winston Furniture/Flickr

Van welk materiaal de buitenmeubels ook zijn gemaakt, wasmiddel kan een goede oplossing zijn als je ze even snel wilt schoonmaken voor een feestje later op de avond en geen specifiek product in huis hebt. Maak een oplossing van lauw water en een beetje wasmiddel en breng dit aan op de meubels met een doek of een borstel om zelfs de moeilijkste plekken te bereiken. Spoel grondig af en laat drogen in de zon.

Advertisement

2. Kinderspeelgoed

2. Kinderspeelgoed

Pxhere

Hard of zacht plastic en stoffen kinderspeelgoed kan eenvoudig vuil en bacteriën ophopen; je kunt plastic speelgoed gemakkelijk schoonmaken door het te weken in warm water en wasmiddel, terwijl je stoffen speelgoed kunt schoonmaken door het af te vegen met een zachte doek die met dezelfde oplossing is bevochtigd. Daarbij kan sommige stoffen speelgoed eenvoudig in de wasmachine gewassen worden.

3. Verwijderen van kreuken

3. Verwijderen van kreuken

peapod labs/Flickr

Je kunt ook wasmiddel gebruiken om snel kreuken uit kleding te verwijderen: vul een spuitfles met water en voeg een theelepel wasmiddel toe; spuit de oplossing op de stof, schud en strijk het glad. Herhaal de handeling tot de stof helemaal glad is.

4. Serviesgoed

4. Serviesgoed

ryan lee/Flickr

Als je na het eten erachter komt dat het afwasmiddel op is, kun je het gemakkelijk vervangen door wasmiddel: gebruik een heel klein beetje om te voorkomen dat je te vaak moet afspoelen; wasmiddel is geconcentreerder dan afwasmiddel.

5. Buitenpaden

5. Buitenpaden

Decorative Concrete Kingdom/Flickr

Olievlekken van automotoren kunnen erg moeilijk te verwijderen zijn, maar je kunt fantastische resultaten krijgen met wasmiddel: giet een kleine hoeveelheid wasmiddel op de te behandelen plek en schrob met een harde borstel. Laat het 15 tot 20 minuten inwerken voordat je het afspoelt.

Advertisement

6. Verstopping

6. Verstopping

Sissel Karlsen/Wikimedia Commons

Een verstopte afvoer kan heel vervelend zijn, maar dankzij wasmiddel kun je het probleem eenvoudig oplossen zonder al te lang te wachten. Giet 50 ml wasmiddel in de afvoer en wacht 15-20 minuten voordat je veel kokend water toevoegt. Verdubbel de dosis wasmiddel om hetzelfde te doen met het toilet.

7. Vloeren

7. Vloeren

rawpixel.com

Is het schoonmaakmiddel voor de vloer op? Vervang het dan door wasmiddel: voeg een half dopje toe aan de emmer water en de vloeren worden net zo schoon als met het specifieke schoonmaakmiddel.

Advertisement

8. Handen

8. Handen

Marco Verch/Flickr

Ten slotte is wasmiddel perfect om vloeibare handzeep te vervangen als het nodig is. Net als afwasmiddel is wasmiddel ook perfect voor het verwijderen van vlekken, ook hardnekkige vlekken. Vermijd dit product als je een bijzonder gevoelige huid hebt, en hydrateer je handen in iedergeval goed na het wassen met het goed verdunde wasmiddel.

Advertisement