De beste palmbomen voor binnen om je interieur smaakvol en elegant te verfraaien

door Natasja

23 Februari 2024

De beste palmbomen voor binnen om je interieur smaakvol en elegant te verfraaien
Advertisement

Palmbomen zijn inheems in tropische klimaten en roepen beelden op van witte stranden en warme klimaten en een gevoel van ontspanning en vrede, waardoor ze de tuinen en huizen een decoratief tintje geven vol charme en elegantie. Palmen, die lang beschouwd werden als een symbool van overwinning, zijn ook populair voor het kweken in huis vanwege de eenvoud waarmee ze kunnen gedijen.

Er zijn veel palmsoorten die zich lenen om zelf te kweken, waarvan sommige perfect zijn voor binnenteelt vanwege hun kleine formaat, waardoor ze perfect in potten gekweekt kunnen worden.

Als ook jij je huis wilt verfraaien met een palm, maar niet zeker weet welke je moet kiezen, raden we je hieronder de beste soorten aan om je te helpen bij het kiezen van de juiste soort.

1. Chamaedorea elegans

1. Chamaedorea elegans

Brettish/Reddit

Chamaedorea is een van de beste palmen voor binnenteelt: hij gedijt goed bij gemiddelde temperaturen en lichtomstandigheden en hoeft alleen gesnoeid te worden om droge takken te verwijderen. Hij heeft veel vocht nodig en het is daarom belangrijk om de grond vochtig en de luchtvochtigheid hoog te houden: in drogere klimaten trekt hij gemakkelijk mijten en spinnen aan, dus moet je goed op de bladeren letten.

Advertisement

2. Yucca elephantipes

2. Yucca elephantipes

revertonthemiddle/Reddit

Er zijn verschillende soorten Yucca-palmen die je thuis kunt kweken en Yucca elephantipes is zeker een van de populairste. In zijn natuurlijke omgeving kan hij tot 5 meter hoog worden, maar hij is ook perfect geschikt voor de teelt in potten. Hij heeft een robuuste lichtbruine stengel waaraan heldergroene puntige bladeren groeien. Hij geeft de voorkeur aan lichte, luchtige ruimtes en een gematigd klimaat.

3. Australische koningspalm

3. Australische koningspalm

Philly_G_J/Reddit

Archontophoenix Alexandrae is een plant die oorspronkelijk uit Australië. Het is een snelgroeiende palm die aanzienlijke afmetingen kan bereiken, maar gemakkelijk in potten kan worden gekweekt, in een zeer lichte kamer en door regelmatig water geven.

4. Majestueuze palm (Ravenea rivularis)

4. Majestueuze palm (Ravenea rivularis)

Amanda_4/Reddit

De majestueuze palm, of Ravenea rivularis, is zeer schaduwtolerant en groeit zeer langzaam, waardoor hij perfect geschikt is voor de binnenteelt. Het klimaat moet altijd erg vochtig zijn; naarmate de jaren verstrijken, kan het nodig zijn om hem naar de volle grond te verplaatsen, omdat hij dan behoorlijk groot wordt.

5. Chamaedorea seifrizii

5. Chamaedorea seifrizii

plants_cats_skincare/Reddit

De Chamaedorea seifrizii is wijdverspreid in binnenteelt en dankt zijn naam aan zijn lange, knoestige, bamboeachtige stengels. Hij is redelijk droogtetolerant en hoeft alleen water te krijgen als de eerste centimeters grond droog zijn. Hij groeit perfect in een klimaat met halfschaduw of gefilterd licht.

Advertisement

6. Chinese schermpalm (Livistonia chinensis)

6. Chinese schermpalm (Livistonia chinensis)

YoungEuros/Reddit

De Chinese schermpalm (Livistonia chinensis), ook bekend als "Chinese waaierpalm", wordt gekenmerkt door zijn stervormige bladeren die hem onderscheiden van andere palmen; hij groeit langzaam maar kan tot 4 meter hoog worden en als je hem binnenshuis wilt kweken, kun je kiezen voor een subglobose cultivar. Hij gedijt goed in helder licht, maar verdraagt ook gedeeltelijk schaduwrijke plekken; hij moet water krijgen als de eerste paar centimeter grond droog zijn.

7. Driehoekspalm (Dypsis Decaryi)

7. Driehoekspalm (Dypsis Decaryi)

TsunamiAli/Reddit

De Dypsis Decaryi, een zeldzame palm uit Madagaskar, wordt gekenmerkt door zijn driehoekige stam en hoge, krullende bladeren. Hij houdt van zonnige plaatsen, maar past zich ook aan aan halfschaduw en verdraagt slecht waterstagnatie en een te hoge luchtvochtigheid.

Advertisement

8. Vredespalm (Cycas revoluta)

8. Vredespalm (Cycas revoluta)

Bonsaifly/Reddit

De Cycas revoluta, ook wel "cycaspalm", "smalbladige sagopalm" of "vredespalm" genoemd heeft stijve bladeren en een rechtopstaande groeiwijze, met een korte, borstelige stam. Het is geen echte palm, want hij is verwant aan naaldbomen en groeit erg langzaam. Kweek hem in een ruimte binnen waar hij 6 tot 8 uur per dag gefilterd licht krijgt en houd hem altijd vochtig, maar wacht tot de bovenste grondlaag is opgedroogd voordat je weer water geeft.

Welke van deze is jouw favoriete palm?

Advertisement