Minicactussen: een onweerstaanbare aankoop, maar wat moet je doen om ze te laten overleven?

door Natasja

22 Februari 2024

Minicactussen: een onweerstaanbare aankoop, maar wat moet je doen om ze te laten overleven?
Advertisement

Ze zijn goedkoop, ze zijn mooi, ze hebben weinig verzorging nodig: het is onmogelijk om niet toe te geven aan de verleiding om die miniatuurcactussen te kopen die je op marktkramen en in veel verschillende winkels vindt. Het is zo dat je ze niet zo goed hoeft te verzorgen als andere kamerplanten, maar je mag ze ook niet aan hun lot overlaten. Bij het in huis zetten en verzorgen maken we soms fouten, en omdat deze planten klein en langzaam groeiend zijn, vertonen ze soms tekenen van stress wanneer het al iets te laat is om ze te redden. Hoe zorg je ervoor dat ze goed groeien? Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen.

Advertisement

De meest voorkomende fouten bij de verzorging van kleine cactussen

De meest voorkomende fouten bij de verzorging van kleine cactussen

Creativo

  • De kwestie van verpotten: er is één regel die geldt voor elke plant die je koopt, en dat is 'controleer of ze verpot moeten worden'. Meestal hoef je bij veel niet-vetplanten alleen maar te kijken of er wortels uit de gaten aan de onderkant komen. Dat is een teken dat de plant meer ruimte nodig heeft. Bij cactussen is het een beetje anders: soms kunnen ze prima wat strakker in hun pot staan (om nog maar te zwijgen over het feit dat ze zo schattig zijn, in die kleine bakjes), maar het is ook zo dat als je de grond geen water kunt geven, het moeilijk wordt om ze te verzorgen. Bedenk dus of de kluit nog ruimte heeft en als je hem moet verplaatsen naar een grotere pot, kies dan potten die toch al iets groter zijn, één of twee maten meer.
  • Blootstelling: bijna alle variëteiten die vaak in 'mini'-versies worden gekocht, willen zon. Dus als je geen zuidelijke (of zuidwestelijke, op zijn minst zuidoostelijke) blootstelling kunt garanderen, zullen ze daaronder lijden.
  • Ongedierte: zodra je kleine spinnenwebben of witte stippen (zoals schubben, schildluis of iets dergelijks) ziet, moet je in actie komen. Verwijder al deze ongewenste aanwezigheid met een borstel (of ook met de hand), en spray vervolgens met een specifiek insecticide. Dien het toe volgens de aanwijzingen. Je kunt ook proberen om 10 gram Marseillezeep (of kaliumzeep) op te lossen in een halve liter water en op de plant te spuiten. Om de 2 of 3 dagen toedienen tot alle ongewenste gasten verdwenen zijn.
  • Potten en schotels: zorg er bij het water geven voor dat er geen stilstaand water in de schotel blijft staan, want dit creëert vochtige omstandigheden die schadelijk zijn voor de plant. Als er water in de schotels staat, zorg er dan voor dat dit de dag na het water geven verdwenen is.
Advertisement

Verzorging van cactussen

Verzorging van cactussen

CactusLimon/Etsy

We hebben blootstelling al genoemd, dus hier zijn nog een paar parameters om te onthouden voor een goede verzorging van cactussen:

  • Water geven: vetplanten, en cactussen in het bijzonder, willen niet veel water. Geef alleen water als de grond droog is (soms duurt dat weken lang, en in de winter zelfs meer dan een maand).
  • Grond: Geef altijd de voorkeur aan cactusspecifieke grond, die lichter is met zand, perliet en over het algemeen goed draineert. Teveel water moet koste wat het kost worden vermeden.
  • Meststof: gebruik cactusmest volgens de aanwijzingen op de verpakking (het is altijd beter om het verder te verdunnen). De voedingsperiode wordt aanbevolen in de lente of ten laatste in de vroege zomer. Vermijd het daarom tijdens de warmere en vervolgens de koudere seizoenen, wanneer deze planten in een rustfase komen.

Met een beetje zorg, maar zonder stress, zullen de cactussen prachtig worden!

Advertisement