Versier je huis met prachtige azalea's: alle tips voor het kweken

door Natasja

21 Februari 2024

Versier je huis met prachtige azalea's: alle tips voor het kweken
Advertisement

Rhododendron is een geslacht uit de familie Ericaceae dat meer dan 1000 soorten omvat die bekend staan als de genoemde Rhododendron of Azalea. Veel soorten worden gekweekt voor sierdoeleinden, de meest winterharde in de volle grond in de tuinen, terwijl andere meer geschikt zijn voor binnenteelt. Deze soorten zijn kleine struiken van 30 tot 50 centimeter, die aan het einde van de winter kleine bloemen in trossen produceren, meestal roze van kleur, vandaar de naam die precies roze boom betekent.

Vaak verliezen azalea's echter snel hun charme en beginnen snel te verwelken. Dus hoe kunnen je de azalea's verzorgen zodat ze hun charme en pracht behouden, ook in huis? Met de juiste verzorging kan je eenvoudig mooie resultaten behalen en kunnen de azalea's zelfs in de winter de kamers prachtig versieren.

Advertisement

Verzorging van azalea's binnenshuis

Verzorging van azalea's binnenshuis

Leonid Dxhepko/Wikimedia Commons

Eerst en vooral moet erop gewezen worden dat de normale bloeiperiode voor azalea's het einde van de lente is en dat kamerplanten enigszins gedwongen zijn om te bloeien tijdens de winterperiode en dus zo goed mogelijk verzorgd moeten worden om hun schoonheid te bewaren:

  • de eerste belangrijke voorzorgsmaatregel betreft de blootstelling: direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, maar toch moet de plant op een goed verlichte plaats worden gezet;
  • de grond moet licht, goed gedraineerd, vruchtbaar en licht zuur zijn, bij voorkeur zonder kalk omdat dit de bladeren zou kunnen vergelen;
  • in de winter de grond vochtig houden door regelmatig maar met toenemende intervallen water te geven, terwijl in de zomer vaker maar weinig water moet worden gegeven om de juiste vochtigheid te behouden zonder het risico op stilstaand water;
  • alleen in de lente en zomer om de 15 tot 20 dagen bemesten met vloeibare mest voor zuurminnende planten.

Advertisement

Problemen met de azalea oplossen

Problemen met de azalea oplossen

dizzy-pigeon/Reddit

Als je tekenen van lijden van de azalea opmerkt, zorg er dan voor dat je hem niet op een te warme plek hebt gezet: deze planten hebben in de winter koele temperaturen tussen 13 en 16 graden nodig, dus de beste plekken voor hen zijn de vensterbanken van onverwarmde kamers of gesloten en overdekte veranda's. Zoals eerder vermeld kan direct zonlicht de bladeren beschadigen, dus zorg ervoor dat je de azalea niet blootstelt aan de zon. Kijk ook uit voor teveel water en ijzertekort door een te alkalische bodem of het gebruik van te hard water voor het water geven.

Als de bloemknoppen van de azalea niet opengaan, is dit waarschijnlijk te wijten aan te warm en droog weer: geef meer water tot de bloemen opnieuw opengaan.

Als de azalea uiteindelijk zijn bladeren begint te verliezen, kan dit te wijten zijn aan droogte of, omgekeerd, een langdurige periode van waterstagnatie, waardoor de wortels het vocht dat verloren is gegaan door de bladeren niet kunnen aanvullen. Een gedeeltelijk bladverlies is echter fysiologisch in de lente en zomer, wanneer de plant in de groeiperiode zit.

Volg deze tips en de azalea zal altijd prachtig bloeien.

Advertisement