Suède banken en fauteuils: schoonmaken is, met de juiste methode, geen probleem meer

door Natasja

20 Februari 2024

Suède banken en fauteuils: schoonmaken is, met de juiste methode, geen probleem meer
Advertisement

Suède stof is een afwerking die elegantie en comfort verleent aan elke bank of fauteuil in huis, maar het is ook moeilijker schoon te maken dan andere soorten bekleding. Of de stof nu van natuurlijke oorsprong is of gemaakt van synthetische microvezels het is moeilijk om vette vlekken en alles wat schijnbaar onuitwisbare vlekken kan achterlaten uit de fluweelachtige textuur te laten verdwijnen en we weten dat het in het dagelijks leven kan gebeuren dat er vlekken op meubels komen. Hoe verwijder je ze? Laten we het hieronder samen bekijken.

Voordat je de bank schoonmaakt

Voordat je de bank schoonmaakt

bedbathandbeyond.com

Het eerste wat belangrijk is om te weten, is de precieze aard van de bekleding: of de bekleding gemaakt is van dierlijke of van synthetische vezels en of er speciale aanwijzingen zijn over de ideale manier om de bekleding te wassen. Etiketten en handleidingen van fabrikanten bevatten alle informatie hierover, dus zelfs als je niet meer weet van wat voor soort suède het meubelstuk gemaakt is en je het ook niet met zekerheid op het oog kunt herkennen, weet je welke kant je op moet.

Het zal dus belangrijk zijn om te weten of de bank of fauteuil kan worden schoongemaakt met oplosmiddelen op waterbasis of dat ze watervrij moeten zijn; andere kunnen met beide soorten producten worden schoongemaakt en weer andere kunnen alleen worden schoongemaakt door te stofzuigen en vervolgens de professionals in te schakelen als er vlekken moeten worden verwijderd.

Advertisement

Hoe suède meubels schoonmaken

Hoe suède meubels schoonmaken

bedbathandbeyond.com

Voor een grondige reiniging moet je voor het volgende zorgen:

  • een stofzuiger met het juiste hulpmiddelen voor kwetsbare bekleding (meestal een borstel)
  • een zachte borstel voor suède
  • een teil
  • tandenborstel of zachte nylon borstel
  • microvezeldoeken
  • een spons
  • talkpoeder
  • mild, pH-neutraal afwasmiddel
  • isopropylalcohol

Hoe te werk gaan?

1. Stofzuig al het stof, vuil, kruimels en droog vuil weg. Als je geen stofzuiger hebt, werk dan geduldig met de hand met de suède borstel, die je dan onmiddellijk moet schoonmaken.
2. Vlekken behandelen
Als ze net zijn ontstaan en vettig of olieachtig zijn, giet er dan talkpoeder op en laat dit zitten tot het vuil is opgenomen en van het meubelstuk is verwijderd.
Meng voor achtergebleven resten of andere vlekken een beetje witte azijn (een theelepel) in warm water in de teil, drenk de spons erin, wring hem uit en veeg zachtjes over de vlek, terwijl je de vlek dept totdat deze is verwijderd. Dep daarna nogmaals met een droge doek om te drogen.
Je kunt ook een druppel afwasmiddel oplossen in de kom met lauw water en dit op dezelfde manier gebruiken.
Schrob indien nodig alleen de meest hardnekkige plekken met behulp van een tandenborstel of nylon borstel.

Dit zijn geschikte aanwijzingen voor banken en fauteuils die (ook) met producten op waterbasis gereinigd kunnen worden. Als dat type product daarentegen verboden is, moeten specifieke chemische oplosmiddelen worden gebruikt, volgens de instructies op de verpakking.

In alle gevallen, als de bank of fauteuil goed is opgedroogd, borstel hem met een borstel voor suède om de vezels weer te herstellen en het uiterlijk te vernieuwen.

Advertisement