Hebben de rozen gele bladeren? Ontdek de oorzaken om de juiste remedie te vinden

door Natasja

20 Februari 2024

Hebben de rozen gele bladeren? Ontdek de oorzaken om de juiste remedie te vinden
Advertisement

Rozen, altijd beschouwd als het symbool van passie, liefde, elegantie en schoonheid, behoren tot de meest geliefde bloemen en worden op grote schaal gekweekt in tuinen en op terrassen en geven altijd veel voldoening. Zelfs bij de meest ervaren tuiniers kan het voorkomen dat de rozenstruiken gele bladeren vertonen, wat ongetwijfeld afbreuk doet aan hun schoonheid en snel moet worden verholpen om ernstiger problemen te voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken voor gele rozenbladeren en het ontdekken van de oorzaak waardoor de struik is aangetast, is zeker de eerste stap naar een gerichte en succesvolle aanpak om het probleem aan te pakken. Hier zijn de mogelijke oorzaken van gele rozenbladeren en hun mogelijke oplossing.

Advertisement

1. Water

1. Water

DuMuffins/Reddit

De omstandigheden van het water geven kunnen een van de belangrijkste oorzaken zijn van gele bladeren:

  • te weinig water: de plant kan beginnen te verwelken als er te weinig water wordt gegeven of na een te droge periode, in dat geval zullen de bladeren bruine randen hebben. Los dit op door vaker water te geven en de pot 10-15 minuten in water onder te dompelen voor voldoende watertoevoer, breng ook een dikke laag mulch aan om vochtverlies te beperken.
  • overmatig water geven: overmatig water geven kan ook een probleem zijn voor de rozen, die niet van stilstaand water houden en het risico lopen om wortelrot te ontwikkelen; te veel water beschadigt namelijk de wortels, die niet alle voedingsstoffen, die de plant nodig heeft om te gedijen, uit de grond kunnen halen. Los het probleem op door diep maar niet zo vaak water te geven en zorg ervoor dat de bovenste laag grond eerst droog is; als regenval het probleem is, verhoog dan het drainerende vermogen van de grond door organische compost, oude mest, bladcompost of versnipperde schors toe te voegen.

Advertisement

2. Licht en warmte

2. Licht en warmte

alpineflamingo2/Reddit

Lichtomstandigheden en temperaturen kunnen mogelijke oorzaken zijn van gele bladeren:

  • rozen hebben 6-8 uur direct licht per dag nodig en slecht licht kan gemakkelijk leiden tot vergeling van de bladeren, die de hele plant zal aantasten als de plant op een te schaduwrijke plek staat, terwijl het gelokaliseerd zal zijn in de onderste bladeren als de oorzaak een te dichte struik is. Verplaats de roos naar een zonnigere plek of snoei de struik terug zodat het onderste deel makkelijker zonlicht krijgt;
  • we weten allemaal dat koud weer schade kan toebrengen aan de planten, maar te hoge temperaturen kunnen ook schadelijke effecten hebben. Een temperatuur van meer dan 30 graden gedurende een te lange periode kan de plant aantasten, met vergeling van de bladeren als gevolg. Bescherm de plant in warmere klimaten, in ieder geval midden op de dag, door hem op een beschutte plek te zetten of schaduwdoeken te gebruiken.

3. Bladziekten

3. Bladziekten

Callm3ishma3l/Reddit

  • zwarte stip is een ziekte veroorzaakt door de schimmel Diplocarpon rosae die donkere of zwarte vlekken veroorzaakt omgeven door gele kringen en die zich snel verspreidt naar andere delen van de plant maar ook naar naburige planten;
  • rozenmozaïekvirus daarentegen is een virus dat heldergele gevlekte, zigzag gevlekte of spiraalvormige bladeren veroorzaakt, de groei belemmert en de bloei vermindert.

Beide ziekten zijn niet te genezen, maar je kunt de roos eenvoudig redden door de aangetaste bladeren en al de resten in de grond te verwijderen en te voorkomen dat de sporen zich verspreiden door stilstaand vocht te vermijden en de bladeren te besproeien met een baking soda oplossing.

4. Gebrek aan voedingsstoffen

4. Gebrek aan voedingsstoffen

-Dansplaining-/Reddit

Ten slotte kan een gebrek aan voedingsstoffen ook gemakkelijk vergeling veroorzaken:

  • stikstoftekort manifesteert zich met uniforme geelgroene bladeren die zich van onderaf ontwikkelen;
  • chlorose wordt veroorzaakt door een ijzertekort of een te hoge alkaliteit van de grond en uit zich in lichtgele bladeren met groene nerven die zich van bovenaf verspreiden;
  • overbemesting kan ook vergeling van de bladeren veroorzaken, vooral bij jonge bladeren, waardoor het aantal nuttige bacteriën in de grond afneemt.

Doe een bodemtest om te zien of zuurtegraad of een tekort aan voedingsstoffen het probleem is en corrigeer dienovereenkomstig met een product op basis van gecheleerd ijzer (ijzertekort), koffiedik (stikstoftekort) of organische compost om de zuurtegraad te corrigeren.

Wat bemesting betreft, vermijd bemesting op jonge rozen en geef liever organische stoffen tijdens de bloei.

Met deze tips zullen de rozen er altijd prachtig uitzien!

Advertisement