Een opkomende trend: prefab woningen in beton, ook extra luxe uitvoering

door Natasja

20 Februari 2024

Een opkomende trend: prefab woningen in beton, ook extra luxe uitvoering
Advertisement

Terwijl de architectuur evolueert, is de belangrijkste richting die gevolgd wordt door 's werelds toonaangevende bedrijven het creëren van constructies die duurzaam en energie-efficiënt zijn. In deze zin zijn prefab woningen in beton een van de opkomende alternatieven: modulaire constructies, gebouwd van blokken met standaardafmetingen in de productielocaties van verschillende bedrijven en vervolgens geïnstalleerd op het land van de koper.

De prefab woningen in beton hebben bijna altijd ultramoderne lijnen, maar de kosten kunnen zeer verschillend zijn: met betrekking tot kwaliteit en ontwerp zijn ze altijd lager dan huizen die ter plaatse op de 'traditionele' manier worden gebouwd, maar er zijn zeker ook extra luxe constructies.

Advertisement
@casasinhaus/Instagram

@casasinhaus/Instagram

Je gaat op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf (er zijn er veel in Spanje, maar ze zijn nu een beetje overal te vinden), raadpleegt hun catalogi en kiest of je een huis koopt van het kant-en-klare model of het misschien aanpast en een beetje personaliseert volgens de behoeften en de beschikbaarheid.

Er zijn dus bedrijven die zich specialiseren in prefab woningen in beton, ook al biedt het merendeel van de bedrijven in de sector nog steeds veel houten constructies aan. Ook hele mooie, maar iets minder duurzaam.

Advertisement

Duurzaamheid

Duurzaamheid

@casasinhaus/Instagram

Beton is een uiterst resistent en duurzaam materiaal en woningen die met dit materiaal zijn gebouwd, zijn volgens moderne criteria op voorbeeldige wijze bestand tegen slechte weersomstandigheden, seismische gebeurtenissen of branden.

In die zin zijn het huizen die lang meegaan en stabiliteit garanderen: aantasting door ongedierte, het stuk gaan van materialen, komt veel minder voor, wat ook betekent dat de onderhoudskosten lager zijn.

Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie

@modular_home/Instagram

Beton heeft ook een uitstekende thermische stabiliteit: het absorbeert en houdt warmte beter vast dan veel andere bouwmaterialen, vooral in de sector van de prefab woningen. De temperatuur is dus gemakkelijker te regelen en de kosten voor het verwarmen of koelen van de woning dalen aanzienlijk.

Lage kosten en snel te bouwen

Lage kosten en snel te bouwen

@modular_home/Instagram

Een ander voordeel dat moet worden overwogen is de snelheid waarmee deze woningen worden gebouwd: aangezien de voorgevormde panelen, of volledige modules (waar mogelijk), worden gemaakt voordat ze aankomen op de bouwplaats waar het gebouw zal worden opgetrokken, wordt de bouwtijd op de bouwplaats aanzienlijk verkort en wordt deze gereduceerd tot een assemblage van de verschillende onderdelen. Vergeleken met de traditionele bouw nemen bouwplaatsen veel minder tijd in beslag.

Aan de andere kant zijn het de lagere kosten die na verloop van tijd het meest gewaardeerd worden. Elk bedrijf heeft zijn eigen catalogus en prijslijst, zodat de initiële kosten gemakkelijk te begrijpen zijn en de keuze kan worden gericht op meer eenvoudige modellen of andere die uitgesproken luxueus zijn. Maar op de lange termijn maakt het gebruik van kwaliteitsmaterialen en de modernste technieken het mogelijk om de onderhoudskosten te 'vergeten' en ook uitgebreidere renovatiewerkzaamheden heel lang uit te stellen.

hormipresa.com

hormipresa.com

Een laatst voordeel van beton: het is een goed materiaal vanuit het oogpunt van geluidsisolatie. Deze woningen zijn dus stiller en comfortabeler om in te wonen, omdat ze bescherming bieden tegen geluidsemmissies van buitenaf, maar ook de geluiden dempen die in de verschillende binnenruimtes worden geproduceerd.

Kortom, als je de juiste zou vinden, zou het een geweldig idee zijn om een op maat gemaakt, ultramoderne woning te bouwen!

Advertisement