Gestreepte kleding: de stapsgewijze methode om het op de juiste manier te wassen zonder onaangename verrassingen

door Natasja

19 Februari 2024

Gestreepte kleding: de stapsgewijze methode om het op de juiste manier te wassen zonder onaangename verrassingen
Advertisement

Het moment van wassen is altijd even spannend vanwege alle details waar je op moet letten om deze handeling succesvol te laten verlopen.

Hoewel de geavanceerde technologieën van wasmachines tegenwoordig steeds meer rekening houden met de  stoffen en er talloze hulpmiddelen zijn om vervelende ongelukjes te voorkomen, gebeurt het helaas nog steeds regelmatig dat er iets misgaat tijdens het wassen, waardoor kleding soms onherstelbaar wordt verpest. Even niet goed opletten is genoeg om een rode sok in de trommel te laten belanden samen met de witte was, waardoor alles roze wordt, of om vergeten de wastemperatuur te verlagen of het centrifugetoerental te verlagen, waardoor de kleding krimpt of beschadigd raakt. 

Bij het wassen van gestreepte stoffen komen deze ongelukjes nog vaker voor: we weten allemaal dat de kleuren moeten worden gescheiden tijdens het wassen, maar hoe doe je dit als er ook totaal verschillende kleuren op hetzelfde kledingstuk zitten? Ontdek vandaag de stapsgewijze methode om je gestreepte kleding op de juiste manier te wassen. 

Advertisement

1. De test vóór het wassen

1. De test vóór het wassen

Rawpixel

Als je het kledingstuk voor de eerste keer wast, doe dan een test vóór het wassen om na te gaan of er kleur afgeeft: zo kun je met meer vertrouwen beslissen bij welke was je het kledingstuk de volgende keer moet doen. Dompel een verborgen gedeelte van het kledingstuk in water of dep het met een vochtige doek. Als je ziet dat er kleur vrijkomt, moet je het apart wassen. 

Probeer de kleding te wassen op basis van de overheersende kleur: doe het kledingstuk bij de donkere was als de overheersende kleur donker is, bij de lichte was als de kleuren overwegend pastel zijn. Als het lijkt of de kleuren allebei evenveel aanwezig zijn, controleer dan altijd of er één kleur overheerst, om zo de juiste was te kiezen.

Advertisement

2. Vlekken voorbehandelen

2. Vlekken voorbehandelen

probablybex/Reddit

Controleer voordat je gestreepte kleding in de wasmachine stopt of er vlekken op zitten en behandel deze eerst met koud water en Marseillezeep. We raden aan om het kledingstuk binnenstebuiten te draaien om op de vlek te wrijven, zodat de zeep en het wrijven de vlek naar buiten duwen in plaats van dieper in de vezels. Dep de vlek met een schone, vochtige doek en herhaal deze handeling totdat de vlek voldoende is vervaagd.

Bij bijzonder hardnekkige vlekken kun je de vlek voorbehandelen met een mild zuurstofbleekmiddel. Zorg ervoor dat je dit niet te lang laat inwerken, zodat het kledingstuk niet verkleurt.

3. Met de hand of in de was wassen

3. Met de hand of in de was wassen

Pexels

Nu is het tijd om het kledingstuk te wassen, wat met de hand of in de wasmachine kan:

  • handwas heeft de voorkeur als je het kledingstuk voor de eerste keer wast, maar ook als je weinig hebt, of als je niet zeker weet met welk soort was je het kledingstuk kunt wassen; ga te werk door het kledingstuk in koud water met een beetje mild wasmiddel, bij voorkeur ecologisch, onder te dompelen, schud het kledingstuk met je handen zodat de vezels volledig door het wasmiddel worden bereikt en laat het maximaal 30 minuten weken voordat je het grondig uitspoelt zonder te wringen;
  • wassen in de wasmachine kan de voorkeur hebben als het kledingstuk al eerder is gewassen; doe een was van 30 graden met een mild ecologisch wasmiddel en kies indien mogelijk de extra spoelcyclus voor het beste resultaat. Als je er zeker van wilt zijn dat er de kleuren niet afgeven, leg dan een anti-kleurdoorloop doekjes in de trommel.

4. Aan de lucht drogen

4. Aan de lucht drogen

Pxhere

De wasdroger is verantwoordelijk voor de meeste vervaging op gestreepte kleding en daarom raden we het gebruik ervan af. Droog het kledingstuk liever aan de lucht wanneer dat mogelijk is, draai het binnenstebuiten en bescherm het tegen direct zonlicht om de kleuren te behouden. Als je niet zonder de wasdroger kunt, stel deze dan in op de laagste warmtestand.

Dankzij deze tips blijven je gestreepte kleren altijd mooi!

Advertisement