Witte wormen in compost: is het normaal om ze daar te vinden of is het een teken dat er iets mis is?

door Natasja

19 Februari 2024

Witte wormen in compost: is het normaal om ze daar te vinden of is het een teken dat er iets mis is?
Advertisement

Composteren is een zeer nuttige praktijk voor tuinieren, omdat het je in staat stelt om het voedsel- en tuinafval om te zetten in waardevolle bronnen om de planten van de juiste voeding te voorzien. Soms gebeurt het dat je onverwachte gasten aantreft als je het compostvat opent: witte wormen. 

Deze bewoners van de compost zijn zeker geen kampioenen in visuele aantrekkingskracht, maar zijn ze ook schadelijk voor het succes van kweken of kunnen ze gunstige effecten hebben? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Er zijn verschillende soorten wormen en larven die zich in de compost kunnen vestigen en afhankelijk van de soort kunnen ze ofwel gunstige effecten hebben of de tuin schaden of de kwaliteit van de compost verminderen.

Leer daarom om de verschillende soorten wormen te onderscheiden en leer hoe je er vanaf kunt komen als dat nodig is.

Advertisement

De voordelen van witte wormen in compost

De voordelen van witte wormen in compost

Lindsay/Flickr

Kleine witte wormen zoals Eisenia Fetida zijn nuttig voor compostering. Deze wormen voeden zich gulzig met organisch materiaal, versnellen de afbraak en zetten afval om in mest. Hun aanwezigheid geeft aan dat de compost evenwichtig en goed belucht is en een goede hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bevat.

Tot slot stimuleert de activiteit van witte wormen de microbiële groei, wat bijdraagt aan de vorming van een functionele microbiële gemeenschap die de bodem verrijkt. 

De larven van witte wormen voeden zich ook met organisch materiaal en bevorderen de omzetting ervan in meststof, daarom zijn ze nuttig voor de compost. Deze larven transformeren zich na de winterchrysalis ook in bestuivende insecten die erg nuttig zijn voor de vermeerdering van de planten. 

Advertisement

Wanneer witte wormen een probleem zijn voor compost

Wanneer witte wormen een probleem zijn voor compost

needpix.com

Soms kunnen witte wormen echter een probleem vormen voor de compost. Sommige larven voeden zich met wortels en kunnen, als je compost in de tuin gebruikt, de planten beschadigen. 

Hun aanwezigheid kan ook een symptoom zijn van een probleem met de compost en daarom is hun identificatie cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Blootstelling aan te warme of te koude temperaturen kan het delicate evenwicht van de compost verstoren, net als een slechte beluchting of een onevenwicht tussen de verschillende componenten (bv. een compost die alleen met fruit of alleen met bladeren is gemaakt). Controleer de compost: als het onaangename geuren begint af te geven, is het misschien tijd om actie te ondernemen om de stress te verminderen.

Compost onder optimale omstandigheden houden

Compost onder optimale omstandigheden houden

Trish Walker/Flickr

Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om de compost onder optimale omstandigheden te houden:

  • controleer de compost regelmatig: zorg ervoor dat het altijd een aardse geur afgeeft, terwijl een onaangename geur een symptoom kan zijn van anaërobie, overtollig vocht of de aanwezigheid van schadelijke organismen; kijk ook naar de aanwezigheid van witte wormen en hun mogelijke gedrag, die je veel aanwijzingen zullen geven over de gezondheid van de compost;
  • pas de samenstelling van de compost aan en zorg voor een goede balans tussen de aanwezigheid van stikstofrijk groen materiaal, zoals plantaardig afval, en koolstofrijk bruin materiaal, zoals landbouwafval;
  • probeer het juiste vochtgehalte te behouden zodat de compost altijd een sponsachtige consistentie behoudt;
  • vergeet tot slot niet om de compost regelmatig te beluchten door af en toe om te woelen met een hark.

Met deze strategieën zal de compost altijd optimaal zijn voor de planten in de tuin.

Advertisement