Mogelijk gevaar: de plek in de keuken die je nooit mag vergeten schoon te maken

door Natasja

15 Februari 2024

Mogelijk gevaar: de plek in de keuken die je nooit mag vergeten schoon te maken
Advertisement

De keuken is een van de kamers in huis die je het vaakst moet schoonmaken: elke keer als je eten bereidt, moet je het fornuis of de oven schoonmaken, en in elk geval het aanrecht en verschillende schalen. Als je dit vergeet, je alleen maar werk om later te doen. Maar er is één plek dat, als het te lang wordt verwaarloosd, een gevaar wordt, en hoe vervelend het ook is, je moeten je handen uit de mouwen steken en alles regelmatig ontvetten. We hebben het over de afzuigkap en in het bijzonder over het filter.

Advertisement

Waarom is het gevaarlijk om te vergeten het filter van de afzuigkap schoon te maken?

Waarom is het gevaarlijk om te vergeten het filter van de afzuigkap schoon te maken?

LaraU

De afzuigkap boven het fornuis in alle moderne keukens is natuurlijk niet alleen een esthetisch element. Hij dient om de kookdampen en dampen aan te zuigen die anders alle kanten op gaan en in elke hoek van de keuken hangen. Je kunt deuren en ramen openzetten, maar het duurt even om te ventileren en ondertussen adem je vervuilde lucht in. De eerste reden is dus om de keukenlucht te zuiveren van onaangename geuren, dampen en gassen en alle verontreinigende stoffen die in de lucht blijven hangen.

We weten dus dat het soort vuil dat aan de afzuigkap en het filter blijft kleven, bijzonder vettig en kleverig is en moeilijk te verwijderen. Hoe meer je het daar laat zitten, hoe meer je ideale omstandigheden creëert voor een zwerm mijten en bacteriën, ook die beslist onvriendelijk zijn voor de gezondheid.

Dit soort vuil kan ook dieren aantrekken zoals mieren, vliegen en kakkerlakken.

Tot slot mag het brandgevaar van een filter verstopt met vet niet worden onderschat: er is maar één vonkje nodig, een vlammetje dat ontstaat door een ongelukje op het fornuis, en in een mum van tijd verspreidt het zich naar de afzuigkap.

Advertisement

Hoe maak je het filter van de afzuigkap goed schoon?

Hoe maak je het filter van de afzuigkap goed schoon?

Creativo

Voor een regelmatige reiniging, wanneer je niet alles hoeft te demonteren, kan een product van water en witte azijn, in gelijke delen in een spuitfles gegoten, voldoende zijn. Spuit daarmee, goed schudden voor elk gebruik, gewoon een flinke hoeveelheid op een doek en veeg het er goed op. De azijn is voldoende om recente en niet te dikke vetophopingen op te lossen. Spuit indien nodig een beetje rechtstreeks op de afzuigkap (pas op dat je alle delen in de buurt van elektrische contacten of displays vermijdt), laat het een beetje inwerken en veeg het er dan af.

Omdat het om vettig vuil gaat, zul je waarschijnlijk meer dan één doek moeten gebruiken, die altijd met warm water moet worden afgespoeld - en daarna in de wasmachine belandt.

Als het daarentegen tijd is om het filter te demonteren, doe dit dan volgens de instructies van het model. Maak vervolgens een teil klaar met lauw water, een druppel afwasmiddel en een half glas witte azijn. Meng alles door elkaar en leg het filter erin. Laat het 20-30 minuten weken en schrob dan met behulp van een afwasborstel al het vuil weg dat zacht is geworden. Spoel grondig af en zet het pas weer in elkaar als elk onderdeel perfect droog is.

Als je merkt dat je iets moet doen aan bijzonder hardnekkige vetvlekken, kun je vóór het spoelen een oude tandenborstel gebruiken om een pasta van water en baking soda op de te behandelen plekken te wrijven, zodat al het moeilijke vet wordt verwijderd. Daarna is een druppel schoonmaakmiddel en grondige afspoelen voldoende.

We raden aan om elke week (en in elk geval na een paar intensieve kook- of bakbeurten) een routinereiniging uit te voeren, terwijl een grondige reiniging ook om de drie maanden kan worden gedaan, indien je niet een zeer grote vetlaag opmerkt vóór die tijd.

Advertisement