Een net huis zonder er teveel moeite voor te doen: alledaagse trucs om rommel te beperken

door Natasja

18 Februari 2024

Een net huis zonder er teveel moeite voor te doen: alledaagse trucs om rommel te beperken
Advertisement

Rommel lijkt spontaan te ontstaan in elk huis: het is al genoeg om een paar klusjes een paar dagen te vergeten en het lijkt alsof er al wie weet hoe lang niets is gedaan. Altijd maar schoonmaken is niet de oplossing, maar een compromis vinden kan helpen. Er zijn namelijk een aantal zeer snelle en gemakkelijke taken die je tot gewoontes kunt maken waarbij je ze zonder er al te veel bij na te denken kunt doen en die de wekelijkse schoonmaak- en opruimwerkzaamheden veel minder zwaar maken. Dan heb je meer vrije tijd voor jezelf!

Advertisement

Slaapkamer

Slaapkamer

@hunkerhome/Instagram

Er zijn twee dingen die helpen om de slaapkamer meteen opgeruimder en aangenamer te zien.

  • Het opgemaakte bed. Rommelige en op een hoop gegooide lakens zijn het duidelijkste teken van rommel, dus het is een goede gewoonte om het bed elke ochtend op te maken. Er is echter één ding dat je moet onthouden: maak het bed niet meteen op als je opstaat, maar wacht even. Misschien ga je eerst even ontbijten of je wast je eerst, en als je terugkomt in de kamer om je aan te kleden, maak dan het bed op. Waarom wachten? Omdat het laten opdrogen van het vocht onder de dekens een goede gewoonte is voor de hygiëne, omdat bacteriën en parasieten die van een vochtige omgeving houden, vooral huisstofmijten, op deze manier niet langer hun ideale omgeving vinden.
  • Kleren die op de spreekwoordelijke stoel (of een alternatief) blijven liggen. Het is zo dat er kleren zijn die je gedragen hebt en je dus niet in de kast wilt stoppen, maar ze zijn ook niet zo vies dat ze op de stapel wasgoed moeten belanden. In plaats van een berg rommel op de stoel te maken, bereid daarvoor oplossingen voor. Het makkelijkste is een grote en mooie opbergmand, anders een vloerkapstok die breed genoeg is voor meerdere voorwerpen.

Advertisement

Keuken

Keuken

@em_henderson/Instagram

Ook in de keuken kun je je beperken tot het hoognodige voor de dagelijkse klusjes:

  • Ga niet slapen als er een stapel afwas in de gootsteen staat.
  • Na het eten, of in ieder geval voordat je naar bed gaat, maak het aanrecht schoon. Maak eventueel ook oppervlakkig het fornuis even schoon, maar alleen al door het aanrecht opgeruimd en schoon te zien, ziet de hele keuken er netjes uit.

Als je vlekken of vuil op de vloer ziet, veeg en maak dan meteen schoon.

Wasmand

Wasmand

@sostrenegrene/Instagram

Wat we zeiden voor de slaapkamer werkt overal, vooral als we het hebben over kleding en spullen die wachten om gewassen te worden.

Het ideaal is om alles naar het wasverzamel- en sorteerpunt te brengen dat je in huis hebt aangewezen. Als je echter lui bent en daar geen zin in hebt, zet dan op zijn minst manden neer waarin je alles tijdelijk kunt 'verstoppen'. Dan weet je tenminste dat de vuile was alleen daar wordt uitgevist en hoef je niet elke kamer af te zoeken.

Stel het uitzoeken van de post uitzoeken niet

Stel het uitzoeken van de post uitzoeken niet

@kimbersansonedesign/Instagram

Het lijkt paradoxaal dat er in een tijdperk waarin haast alles gedigitaliseerd is, nog steeds zoveel enveloppen en brieven worden verstuurd. Maar het gebeurt, en het duurt maar even om ze opgestapeld te zien liggen in de hal of ergens anders in huis waar het vervolgens een ramp is om te vinden wat je nodig hebt.

Probeer dus als eerste 'noodmaatregel' ook een verzamel- en sorteerpunt voor inkomende post te organiseren. Verdeel het in grote categorieën, maar niet meer dan drie, zodat je de post automatisch op zijn plek kunt neerleggen zodra je binnenkomt. En als je het nodig hebt kan je het gelijk vinden.

Badkamer

Badkamer

gpointstudio/Freepik

Je kunt minstens drie dingen in de badkamer doen die niet al te veel tijd in beslag nemen.

  • Houd een spons of doek klaar bij de wastafel om na elk gebruik, of in ieder geval voor het slapen gaan, even snel schoon te vegen.
  • Wacht niet met de vloer vegen of wassen als er zich duidelijk vuil ophoopt.
  • Houd een wisser klaar in de douche, om te gebruiken op de glazen wanden van de douchecabine en op de wanden met tegels, onmiddellijk nadat je klaar bent met douchen, voordat je uit de douche stapt. Ze zullen veel schoner blijven voor een lange tijd, en je zult onmiddellijk merken dat er geen halo's, kalkresten en andere soortgelijke vlekken zullen zijn. Je moet ook nooit de douche verlaten zonder alle zichtbare haren te hebben verzameld, en beter nog, je moet een filter op de afvoer gebruiken, zodat het nooit (of heel zelden) door de leidingen gaat, en het filter na elke douchebeurt legen.

Het klinkt als veel dingen om te doen, maar als je het over de dag verdeelt direct nadat je klaar bent met het 'gebruik' van de betreffende ruimte, zal het niet zo zwaar zijn. En echt dan zal de wekelijkse schoonmaak - die vaak delen van het weekend in beslag neemt die je echt niet aan huishoudelijke klusjes wilt besteden - veel sneller gaan. Dat betekent meer tijd voor jezelf!

Advertisement