Per ongeluk make-upvlekken gemorst op stoffen? Verwijder ze met deze trucs

door Natasja

18 Februari 2024

Per ongeluk make-upvlekken gemorst op stoffen? Verwijder ze met deze trucs
Advertisement

Het is iedereen wel eens overkomen dat er make-upvlekken op kleding of woningtextiel komen: een ongelukje bij het aanbrengen van make-up of het breken van een flesje kan gemakkelijk leiden tot ogenschijnlijk onuitwisbare vlekken op de stoffen. Wie al jaren make-up gebruikt, heeft ongetwijfeld veel ervaring opgedaan en weet dat er altijd een manier is om de schade aan de kleding of woningtextiel te herstellen, maar als je voor het eerst met dit ongemak te maken krijgen, kan dat ontmoedigend zijn.

Make-up is een product op oliebasis dat is ontworpen om lang op het gezicht te blijven zitten en kan daarom niet eenvoudig worden verwijderd met alleen water, maar je zult producten moeten gebruiken met een vlekverwijderend vermogen. Dus hoe kun je make-upvlekken uit de stoffen verwijderen? Er zijn verschillende methoden die je hiervoor kunt toepassen, afhankelijk van het soort vlek en de stof.

Make-up uit kleding verwijderen

Make-up uit kleding verwijderen

WickedWisp/Reddit

Om make-up van de kleding te verwijderen, verwijder eerst de overtollige make up en behandel het daarna voor met een vlekkenverwijderaar. Je kunt ook een paar druppels ecologisch afwasmiddel gebruiken of een pasta maken van waspoeder en een beetje water. In het geval van nagellakvlekken, voeg een stap toe door het kledingstuk op een handdoek te leggen en te deppen met een handdoek gedrenkt in nagellakremover. Doe voordat je verder gaat een test op een klein, verborgen deel van de stof.

Laat de vlekkenverwijderaar ongeveer 15 minuten inwerken en schrob de vlek dan met een zachte borstel. Spoel af met warm water en ga verder met het gebruikelijke wassen, waarbij je de stof controleert voordat je hem laat drogen.

Advertisement

Make-upvlekken verwijderen uit vloerkleden en bekleding

Make-upvlekken verwijderen uit vloerkleden en bekleding

Reddit

Voor het verwijderen van make-upvlekken uit vloerkleden en bekleding begin je, net als bij kleding, met het verwijderen van het teveel make-up met een stomp mes, zonder te wrijven zodat de make-up niet dieper in de vezels dringt. Zorg voor een speciaal schoonmaakmiddel voor vloerkleden of maak een oplossing van koud water en afwasmiddel, doop een schone witte doek in de oplossing en dep de vlek van de randen naar het midden totdat de kleur niet meer op de doek wordt overgedragen. Deppen met een schone, droge doek en laten drogen. Daarna stofzuigen om de vezels hun oorspronkelijke structuur terug te geven.

Een goed alternatief voor de hierboven genoemde vlekkenverwijderaars is het gebruik van een gezichtsmake-upremover die je voor het wassen met een watje op de stof aanbrengt. En als de stoffen niet gewassen kunnen worden, ga dan langs een professionele wasserij en leg het probleem uit.

Probeer deze eenvoudige oplossingen om make-upvlekken uit stoffen te verwijderen.

Advertisement