Porseleinen wastafels/gootstenen: één methode om vlekken te verwijderen en één om ze te voorkomen

door Natasja

18 Februari 2024

Porseleinen wastafels/gootstenen: één methode om vlekken te verwijderen en één om ze te voorkomen
Advertisement

In badkamers en keukens voegen porseleinen wastafels/gootstenen charme en glans toe aan de omgeving met hun glanzende uiterlijk, dat zelfs de somberste omgeving opfleurt. Dit type wastafel/gootsteen is echter gevoelig voor de afzetting van talloze vlekken en korsten, die het oppervlak gemakkelijk dof kunnen maken of er kunnen krassen ontstaan, waardoor het minder mooi wordt.

Als je niet wilt dat de sfeer in de badkamer/keuken wordt aangetast door het doffe en onverzorgde uiterlijk van de wastafel/gootsteen, moet je dagelijks zorgen voor de verzorging en het onderhoud ervan, door de resten die zich door normaal gebruik vaak op het oppervlak afzetten snel te verwijderen en te voorkomen dat het dof wordt en dat er krassen op het oppervlak komen.

Hier volgen enkele nuttige tips voor het verwijderen van vlekken op de wastafel/gootsteen, maar ook enkele eenvoudige tips om het ontstaan ervan in de toekomst te voorkomen.

Advertisement

Hoe verwijder je vlekken van porseleinen wastafels/gootstenen?

Hoe verwijder je vlekken van porseleinen wastafels/gootstenen?

Pickpik

Als je een porseleinen wastafel schoonmaakt, moet je oppassen dat je geen krassen maakt door te agressieve of schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Als het porselein van de wastafel vintage of gekleurd is, moet je ook het gebruik van chloorhoudende bleekmiddelen vermijden die het materiaal waarvan de wastafel is gemaakt kunnen verkleuren of beschadigen.

Begin met het schoonmaken met warm water en Marseillezeep en schrob de wastafel/gootsteen voorzichtig met een zachte spons. Verwijder grondig alle aanslag van zeep, kalk, tandpasta of voedsel om diepere, meer hardnekkige vlekken bloot te leggen.

Als de wastafel/gootsteen schoongemaakt en gedroogd is en de vlekken zijn geïdentificeerd, verwijder dan de hardnekkigste vlekken met een mild zuurstofbleekmiddel of waterstofperoxide om ervoor te zorgen dat je het porselein niet beschadigt met chloorbleekmiddel. Bekleed de wastafel/gootsteen met keukenpapier en spuit het delicate bleekmiddel of waterstofperoxide totdat het volledig bedekt is. Laat het 30 minuten tot 1 uur intrekken voordat je het keukenpapier verwijdert en afspoelt met veel lauw water. Droog de wastafel/gootsteen en herhaal de handeling als de vlekken nog steeds aanwezig zijn.

Advertisement

Voorkomen van vlekken en dof worden

Voorkomen van vlekken en dof worden

Alabama Extensions/Flickr

Afhankelijk van of de wastafel/gootsteen zich in de badkamer of in de keuken bevindt, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om vlekken en het dof worden te voorkomen:

  • let in de keuken op metalen bestek en servies om te voorkomen dat ze krassen maken op het oppervlak;
  • verwijder onmiddellijk alle voedselresten, vooral zure stoffen zoals tomaten, theezakjes, koffiedik en voedsel dat vlekken maakt zoals bieten;
  • bescherm de bodem van de gootsteen met een gootsteenmatje of afdruiprek, zodat kalkafzetting ook wordt voorkomen;
  • verwijder in de badkamer onmiddellijk alle zeep- en waterresten en spoel en droog de wastafel grondig na elk gebruik;
  • let vooral op bepaalde verzorgingsproducten, zoals cosmetica of haarverf, die onuitwisbare vlekken op het oppervlak kunnen achterlaten.

Als je deze eenvoudige tips volgt, is de wastafel of gootsteen altijd schoon en glanzend.

Advertisement