Mollen in de tuin: methodes om ze weg te houden zonder vallen

door Natasja

18 Februari 2024

Mollen in de tuin: methodes om ze weg te houden zonder vallen
Advertisement

Van alle dieren die een tuin kunnen teisteren, behoren mollen tot de schattigste, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de hopen aarde die ze in gazons maken en het plunderen van knollen en wortelstokken waar ze dol op zijn, waardoor bloemen afsterven in bloembedden die je verzorgd had.

Maar ook als je de ethische kwesties buiten beschouwing laat, heeft het vaak weinig zin om mollen met vallen te doden: mollen verplaatsen zich diep in de grond, door semipermanente tunnels, en voor elke mol die je doodt, staan er altijd meerdere klaar om zijn plaats in te nemen.

Wat kun je dan doen om de tuin mooi te houden? Laten we samen kijken naar enkele methoden die je kunt proberen.

Advertisement

Trucs om mollen weg te houden

Trucs om mollen weg te houden

Inde/Pixabay

  • Controleer insecten: sommige zijn heel nuttig voor de tuin, terwijl andere een probleem kunnen vormen, vooral als je bedenkt dat mollen ze ook eten. Ontdek daarom meer over nematoden, d.w.z. kleine, onschadelijke rondwormen die een reeks insecten kunnen bestrijden waar mollen zich graag mee voeden - maar die geen bedreiging vormen voor regenwormen, die waardevol zijn voor de tuin. Voor ander bovengronds ongedierte kun je sprays gebruiken (bij voorkeur met natuurlijke, zelfgemaakte ingrediënten), die de voedselbron voor mollen verkleinen, zodat ze hun voedsel elders gaan zoeken.
  • Krijg hulp van planten: er zijn planten die helpen om mollen op afstand te houden. Dit zijn bijvoorbeeld goudsbloemen, alliums en narcissen. Zet ze neer om de bloemperken te beschermen en bovendien versieren ze de tuin!
  • Afschrikmiddelen op zonne-energie: er zijn apparaten op zonne-energie, vaak verkocht als 'mollenverjagers', die laagfrequente trillingen afgeven en het werk imiteren van andere dieren die willen graven, wat de mollen interpreteren als tegenstanders of roofdieren waar ze uit de buurt van moeten blijven.
  • Een huismiddeltje: probeer gebruik te maken van de reukzin van de mollen om ze weg te krijgen door ingrediënten te mengen die niet schadelijk zijn voor de grond, maar die vervolgens vergisten. Bijvoorbeeld restjes oude kaas samen met grasresten en yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken!
Advertisement

Fouten die je moet vermijden

Fouten die je moet vermijden

Pickpik

Vaak wordt aangeraden om ricinusolie te gebruiken, dat een zeer sterke geur heeft: mollen hebben een overontwikkeld reukvermogen en dat zou ze op afstand moeten houden. De effectiviteit ervan is echter niet gegarandeerd en mollen kunnen het inslikken en onnodig pijn lijden, zonder dood te gaan en misschien zelfs zonder dat ze worden aangezet om weg te gaan.

Om vergelijkbare redenen zijn er mensen die mottenballen gebruiken, dezelfde die motten in kasten verjagen. Deze lossen echter langzaam op, waarbij giftige gassen vrijkomen die ervoor zorgen dat de motten hun koers wijzigen (maar ze niet noodzakelijk wegsturen uit de tuin) en vooral planten in de buurt kunnen beschadigen.

Andere nuttige tips

Andere nuttige tips

Pickpik

Om de tuin minder aantrekkelijk te maken voor mollen, is het raadzaam om waterstagnatie te voorkomen, dus zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

Verder, wanneer je de hopen grond ziet, dus wanneer de schade is aangericht, neem dan die grond die al is losgemaakt en belucht, doe er wat compost bij en je hebt de perfecte mix voor je tuinactiviteiten!

Als het mollenprobleem niet wijdverspreid is, kunnen dit soort remedies het verschil maken, zonder dat ze een dodelijk effect hebben!

Advertisement