Vergeelde kanten onderleggertjes: laat de ouderwetse handwerkjes weer glinsteren met slechts een paar ingrediënten

door Natasja

17 Februari 2024

Vergeelde kanten onderleggertjes: laat de ouderwetse handwerkjes weer glinsteren met slechts een paar ingrediënten
Advertisement

Kanten onderleggertjes handgemaakt door grootmoeders, of misschien zelf met veel geduld en zorg gemaakt: het zijn allemaal kostbare voorwerpen die het verdienen om gebruikt te worden, maar ook om zo goed mogelijk bewaard te worden. Ze op meubels neerleggen is een manier om hun schoonheid te vieren, maar het is ook zo dat ze na verloop van tijd vergeeld of vuil worden en niet meer zo mooi zijn als eerst. Het is echter niet onmogelijk om hun oorspronkelijke witheid te herstellen. Laten we samen kijken hoe je dat kunt doen.

Advertisement

De onderleggertjes zo delicaat mogelijk schoonmaken

De onderleggertjes zo delicaat mogelijk schoonmaken

@aldi_crochet/Instagram

Van welk garen ze ook gemaakt zijn, deze unieke stukken die uizen sieren moeten met de nodige zorg behandeld worden, zeker als het ook oude werkjes zijn, of herinneringen aan iemand die er niet meer is.

De eerste aanpak moet daarom zo delicaat mogelijk zijn, want je kant altijd meer 'agressieve' methoden proberen. Dus probeer het volgende:

  • Lauw water
  • Een mild schoonmaakmiddel. Wasmiddel (ook voor de handwas) of Marseillezeep zijn prima.

Vul gewoon een teil met lauw water, los er een eetlepel wasmiddel in op en dompel het onderleggertje erin. Wacht een half uur en wrijf dan heel voorzichtig, zonder aan het onderleggertjes te trekken, want die zou zijn vorm bijna onherstelbaar verliezen. Spoel grondig uit en laat in de zon drogen. Je moet het onderleggertje plat neerleggen en omdraaien zodat de zon er aan beide kanten op schijnt: de zonnestralen helpen omhet onderleggertjes op natuurlijke wijze witter te maken, dus een restvlek dat niet te opvallend was, moet verdwijnen.

Advertisement

Wat te doen bij moeilijke vlekken

Wat te doen bij moeilijke vlekken

@aldi_crochet/Instagram

Als deze manier van schoonmaken niet alle vlekken of kringen verwijdert, kun je een aantal alternatieve methoden proberen.

  • Een vlekkenverwijderaar voor stof: dit werkt meestal op onderleggertjes. Maar voordat je er een met bleekmiddel probeert, geef dan de voorkeur aan mildere middelen, misschien met actieve zuurstof.
  • Breng ze alleen aan op de delen met vlekken en volg de aanwijzingen met betrekking tot droogtijd en afspoelen. Droog altijd in de zon zoals hierboven aanbevolen.
  • Waterstofperoxide: vul de teil voor het inweken met één deel waterstofperoxide en drie delen lauw normaal water. Laat weken, controleer elke 10 minuten om te zien wanneer het garen echt lichter is geworden, en spoel grondig uit zodra het gewenste resultaat is bereikt. Laat in de zon drogen.
  • Bleekmiddel: dit is een noodmiddel, om te proberen als de andere niet werken. Je hoeft alleen maar een druppel bleek toe te voegen aan het mengsel van water en schoonmaakmiddel dat je gebruikt om het onderleggertje regelmatig schoon te maken, waarbij je het onderleggertje in de gaten houdt en gelijk uitspoelt zodra de vlek is verdwenen.

Klaar om de oude onderleggertjes er weer als nieuw uit te laten zien?

Twee extra en handige trucs

  • In plaats van een teil kun je ook ruimte besparen door een hele grote glazen pot met deksel te gebruiken. Vul deze met het bovenstaande mengsel, doe het onderleggertje erin, sluit het deksel en als het zover is, schud de hele pot goed. Dit is een trucje waarmee je niet met de hand hoeft te schrobben, vooral als het onderleggertje geen moeilijke vlekken heeft.
  • Als het tijd is om te drogen, neem dan een schone witte handdoek. Leg die op een vlakke ondergrond, leg het onderleggertje erop, vouw hem goed uit maar zonder te trekken, rol de handdoek dan over het onderleggertje en knijp er zachtjes in. Op deze manier absorbeert de handdoek het meeste water en kun je het onderleggertje in de zon laten liggen waar hij sneller droogt.

Dit zijn kleine trucjes die het verschil kunnen maken!

Advertisement