Vlekken op de muren? Probeer ze te verwijderen met deze eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

17 Februari 2024

Vlekken op de muren? Probeer ze te verwijderen met deze eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Muren behoren ongetwijfeld tot de oppervlakken van huizen die het gevoeligst zijn voor vlekken: er hoeft maar een schoen of meubelstuk per ongeluk tegen het oppervlak te stoten, een creatief kind met stiften of kleurpotloden, vloeistoffen die op de vloer vallen en op de muren spatten, soms gewoon het dagelijks leven, en de muren verliezen hun lichte, schone kleur en er ontstaan vlekken op een schijnbaar onherstelbare manier.

Hoewel in veel gevallen een eenvoudige microvezeldoek bevochtigd met water een goede oplossing kan zijn, gebeurt het vaak dat de vlekken op de muren niet zo gemakkelijk te behandelen zijn. Maar ook in deze gevallen zijn er mogelijke oplossingen die je in de praktijk kunt brengen voordat je overgaat tot het volledig opnieuw schilderen van het huis.

Laten we samen kijken wat je kunt doen om vlekken van de muren te verwijderen.

Advertisement

Zeep en water voor muren zonder vlekken

Zeep en water voor muren zonder vlekken

killerlovebugg/Reddit

Welke schoonmaakbeurt je ook moet doen, het is altijd een goed idee om te beginnen met het verwijderen van stof, dat zich ook op de muren van het huis afzet: gebruik een bezem of een dweilbezem met een licht vochtige microvezeldoek om te voorkomen dat het stof zich op meubels en vloeren afzet.

Maak een oplossing van lauw water en een paar druppels zeep; je kunt Marseillezeep of een ecologisch, mild afwasmiddel gebruiken (vooral aanbevolen voor vettige vlekken). Dompel een microvezeldoek of een zachte spons in de oplossing en wrijf over de vlek. Zorg ervoor dat de spons of doek niet te nat is, om te voorkomen dat de muur te vochtig wordt. Laat het ongeveer 5-10 minuten inwerken voordat je het afspoelt met lauw water; wacht tot de vlek helemaal droog is, als de vlek nog steeds niet helemaal weg is herhaal de handeling.

Advertisement

Andere middelen om vlekken van muren te verwijderen

Andere middelen om vlekken van muren te verwijderen

nwbie_2022Foxy/Reddit

Als de aangegeven methode niet werkt, kun je andere nuttige middelen proberen:

  • als de te verwijderen vlek olieachtig is, kun je witte azijn gebruiken: meng het met een gelijke hoeveelheid lauw water en breng het met een zachte doek of spons aan op de vlek;
  • als de muur een glanzende afwerking heeft, probeer dan stoom te gebruiken en vermijd agressieve chemische middelen: leg een absorberende doek op de te behandelen vlek en plaats er een warm strijkijzer op, zodat de vlek emulgeert en zich vastzet op de stof;
  • wonderspons voor het schoonmaken van muren: een goed alternatief voor het verwijderen van vlekken van de muren zijn wondersponzen; maak de spons vochtig en wrijf er voorzichtig mee over de muur om deze niet te beschadigen. Probeer een test op een klein, niet-zichtbaar deel om er zeker van te zijn dat dit middel veilig is op de muur.

En als geen van deze middelen werkt, moet je echt een kwast en verf pakken.

Advertisement