Ontdek hoe je van kattenurinegeur van stoffen afkomt

door Natasja

17 Februari 2024

Ontdek hoe je van kattenurinegeur van stoffen afkomt
Advertisement

Ze hebben de meest geavanceerde kattenbakken ter beschikking, maar het kan gebeuren dat huiskatten soms besluiten om ergens anders te plassen. Als dat gebeurt op banken en fauteuils, of in elk geval overal waar stof aanwezig is die geïmpregneerd is met de zeer onaangename geur van kattenurine, zijn daar oplossingen voor.

Hoe kun je zorgen voor een ideale reiniging en vooral voor het neutraliseren van de intense geur? Laten we samen enkele nuttige tips bekijken.

Fouten die je moet vermijden

Fouten die je moet vermijden

Freepik

De fout die vaak onbewust wordt gemaakt, is heet water te gebruiken. Het is normaal om te denken dat heel heet water helpt om ziektekiemen en bacteriën te elimineren, dat het op de een of andere manier ontsmet. Maar in het geval van kattenurine fixeren de hoge temperaturen de vlek op de stof.

Daarom is het ook niet aan te raden om stoomstrijkijzers en dergelijke te gebruiken, die tot hetzelfde ongewenste resultaat zouden leiden.

Warmte moet ook vermeden worden bij het drogen: geen wasdroger, maar hang de stoffen aan de lucht te drogen en beter niet in direct zonlicht.

Advertisement

Beste methoden om kattenurinevlekken te verwijderen

Beste methoden om kattenurinevlekken te verwijderen

Freepik

De te volgen stappen om urinevlekken en -geur te verwijderen zijn de volgende:

1. Zet een teil met koud water klaar, met keukenpapier, of een zachte doek.
2. Maak het keukenpapier of de zachte doek nat en wring het goed uit, dep de stof dan met het papier of de doek zodat zoveel mogelijk urine wordt geabsorbeerd.
Je kunt in dit stadium ook een tapijtreiniger gebruiken, maar zorg er altijd voor dat deze op lage temperaturen werkt, zonder te verwarmen. Dit zal vuil uit de bekleding halen en ook vloeistoffen opzuigen.
3. Wanneer je de doek erover heen veegt of de aangegeven hulpmiddelen gebruikt, mag je niet wrijven. Dep of maak zachte bewegingen om het vuil te absorberen/eruit te halen.
4. Als het grootste deel van het vuil is verwijderd, gebruik dan een enzymatisch schoonmaakmiddel. Deze zijn het beste voor het neutraliseren van onaangename geuren in huizen van mensen met huisdieren. Gebruik ze volgens de instructies van de fabrikant.
Je kunt ook een DIY product gebruiken op basis van witte azijn, verdund in gelijke delen met water. De zuurgraad van azijn werkt tegen de geurveroorzakende bacteriën. Zorg er wel eerst voor dat het materiaal waarop je dit middel wilt gebruiken met azijn behandeld kan worden. Je moet het mengsel maximaal 5 minuten laten inwerken en dan afspoelen door te deppen.
5. Vervang keukenpapier/doeken om de reiniging minstens een tweede keer te herhalen.

Andere nuttige tips

In principe moet je zo snel mogelijk te handelen, want hoe langer je de urine in contact laat komen met de stof, hoe meer het zich tussen de vezels nestelt en moeilijk te verwijderen is.

Om je te helpen de geur van een vloerkleed of ook een matras te verwijderen, kun je baking soda gebruiken, die je op het oppervlak strooit en pas stofzuigt nadat je het minstens een half uur hebt laten inwerken.

Het vergt een beetje geduld wanneer deze kleine ongemakken zich voordoen, maar je kunt deze onaangename geuren zeker verwijderen!

Advertisement