Fluwelen banken: tips om ze op de beste manier schoon te maken

door Natasja

17 Februari 2024

Fluwelen banken: tips om ze op de beste manier schoon te maken
Advertisement

Het lijdt geen twijfel dat fluwelen banken weer centraal staan in de inrichtingstrends over de hele wereld: een materiaal van tijdloze elegantie dat wordt gebruikt voor meubels van klassieke ontwerpen tot die met ultramoderne lijnen. Als hoofdrolspelers van de inrichting en daarom aanwezig in veel huizen, staan ze op de lijst van dingen die routinematig moeten worden schoongemaakt.

We weten echter dat het niet echt eenvoudig is om vlekken uit fluweel te verwijderen en het mooi te houden. Laten we dus samen uitzoeken hoe je een fluwelen bank schoonmaakt.

Advertisement

Stappen voor de ideale reiniging van fluwelen banken

Stappen voor de ideale reiniging van fluwelen banken

sofasandstuff.com

Zoals altijd voor elke bekledingreiniging moet het grootste deel van het droge vuil worden verwijderd: stof, kruimels, haar, huisdierenharen... Alles moet worden verwijderd, bij voorkeur met behulp van een geschikte stofzuiger, anders op zijn minst met een zachte borstel, die voorzichtig moet worden gebruikt om al het vuil te laten vallen.

Natuurlijk moeten ook de kussens en alle verwijderbare onderdelen worden verschoven om zelfs de meest verborgen hoekjes te bereiken.

De tweede stap die we aanraden is het gebruik van een verticaal strijkijzer: door stoom op een gecontroleerde manier te gebruiken, zodat het fluweel niet doordrenkt raakt met vocht, wordt het gereinigd zonder het te beschadigen. Vergeet niet om het strijkijzer 15-20 cm van het oppervlak te houden en een microvezeldoek klaar te houden om overtollig vocht op de bank onmiddellijk te absorberen.

Advertisement

Fluweel wassen

Fluweel wassen

sofasandstuff.com

Dit type schoonmaken is, vooral als er geen duidelijke vuilvlekken zijn, meer dan voldoende voor routineonderhoud. Als je het fluweel echter wilt opfrissen of nog zachter wilt maken, moet je het wassen. En dat moet zorgvuldig gebeuren.

Je kunt een algemeen product gebruiken op basis van biologisch afwasmiddel of Marseillezeep. Los gewoon een afgestreken theelepel op in een grote teil lauw water. Doordrenk een zachte microvezeldoek en wring hem goed uit zodat hij niet te nat is. Als je dit gedaan hebt, ga je er in regelmatige bewegingen mee over de bank, waarbij je harder wrijft op de hardnekkige plekken.

Houd ook een tweede teil met alleen water klaar, waarin je een andere doek dompelt waarmee je de bank 'afspoelt'. Als alles schoon is, laat et aan de lucht drogen. Als je echter een stoomzuiger hebt, die dus ook water kan opzuigen, kun je deze gebruiken om het meeste water dat nog in de bekleding zit op te zuigen om het drogen te versnellen.

Tot slot kan het nodig zijn om een zachte borstel te gebruiken om de fluwelen vezels die tijdens het wassen plat zijn geworden omhoog te laten komen.

Het kan enkele uren duren voordat de bank helemaal droog is, dus je kunt dit het beste 's ochtends doen, zodat de warmte van de dag het drogen vergemakkelijkt.

Een extra trucje

Om afzonderlijke vlekken te verwijderen zonder dat je de hele bank hoeft te wassen, kunnen droge schuimreinigers, zoals die voor autobekleding worden gebruikt, ook van pas komen. Controleer in elk geval de instructies van de fabrikant van de bank om te weten te komen welke producten voor het specifieke model het beste zijn of moeten worden vermeden, en als je je toevlucht wilt nemen tot deze truc, probeer het dan eerst op een verborgen deel van de bank, om ongewenste resultaten op zichtbare plekken te voorkomen.

Met de juiste verzorging zal de fluwelen bank altijd lekker ruiken en als nieuw glanzen!

Advertisement