Maak de tuin compleet met borders: tips voor een detail dat het verschil maakt

door Natasja

16 Februari 2024

Maak de tuin compleet met borders: tips voor een detail dat het verschil maakt
Advertisement

Net als in huis zijn er bij het ontwerpen van een tuin secundaire details, zonder welke het ontwerp van de aangelegde gebieden echter niet echt compleet kan worden genoemd. "Secundair", dus meer in termen van prioriteit in de tijd dan in termen van belang voor het eindresultaat: borders vallen in deze categorie.

Het kunnen bloembedranden zijn die opduiken op het gazon of in een andere groene, onverharde zone, maar ook borders die precies die groene zones op verschillende manieren scheiden van paden of verharde zones. Hoe baken je de grens af tussen de verschillende soorten zones? Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

Advertisement

De border met vierkante stenen

De border met vierkante stenen

Tutorial via aconcordcarpenter.com

Vierkante bakstenen, zoals de blokken natuursteen die we kennen als Romeinse straatstenen, zijn een ideaal materiaal om de rand van een bloembed af te bakenen. Ze creëren een duidelijk afgebakende en zichtbare, maar toch onopvallende border.

Er zijn veel steensoorten die in die vorm kunnen worden gehakt: van kalksteen tot tufsteen, waarbij veel rotsen de revue passeren. Het advies is om altijd te informeren naar de kenmerken van elke soort, om zowel hun duurzaamheid als hun esthetische uiterlijk te kennen. Een parameter die kan helpen bij de keuze is ook om de voorkeur te geven aan lokale stenen en rotsen: ze zijn niet alleen goedkoper, maar passen waarschijnlijk ook beter in het landschap.

Advertisement

Natuurlijke rotsen

Natuurlijke rotsen

Pinterest

Voor een meer spontane en natuurlijke look kun je kiezen voor rotsen die niet in specifieke vormen zijn gehakt, waardoor ze hun 'natuurlijke' uiterlijk behouden. Ook hier zijn er veel verschillende soorten en de geologische vorm van de regio is altijd een goede leidraad om te bepalen welke het beste in het landschap passen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het kiezen van meer exotische materialen de tuin de uitstraling geeft waar je misschien wel van droomt!

Bakstenen

Bakstenen

Pinterest

Ook bakstenen, precies die welke in de bouw worden gebruikt, kunnen veel helpen om mooie borders te creëren: ze hebben het voordeel dat ze ook plat kunnen worden gelegd, zodat er een nuttige border ontstaat waar de grasmaaier over kan rijden. Op die manier wordt al het gras gemaaid, zonder dat er een ander werktuig moet worden gebruikt voor de sprieten die dicht tegen de rand groeien, maar er is geen risico dat de messen van het apparaat worden beschadigd, omdat de bakstenen gelijk liggen met de grond!

Handige tips voor het ontwerpen van de borders

Handige tips voor het ontwerpen van de borders

aquiter.com

De hoogte van de border hangt af van een aantal factoren: als de twee delen van de grond waartussen de border moet komen op hetzelfde niveau liggen, zoals in het geval van een bloembed dat gelijk ligt met het gazon, dan kan die afbakeningslijn ook laag zijn, dicht bij de grond, zodat de planten die je in het bloembed gaat zetten ook beter tot hun recht komen. En soortgelijke borders worden meestal ook gekozen om de grens tussen het pad en de gazon af te bakenen.

@apexmasonryqld/Instagram

@apexmasonryqld/Instagram

Aan de andere kant, als het bloembed boven de grond ligt, of nog meer als het op een helling ligt, zal de border moeten fungeren als een soort muur, een beetje zoals een dijk, omdat het onvermijdelijk is dat de aarde vroeg of laat buiten het bloembed komt en de zone vies maakt.

Advertisement

Metalen borders

Metalen borders

@thetraditionalco/instagram

Voor een modernere keuze zijn er dunne en zeer decoratieve randen gemaakt van dikke metalen platen die verticaal worden geplaatst en slechts enkele centimeters boven de grond uitsteken of op een veel opvallendere manier.

@ideal_edging/Instagram

@ideal_edging/Instagram

Een van de populairste metalen voor dit soort borders is cortenstaal, een materiaal dat in 1933 in de Verenigde Staten werd gepatenteerd en dat door zijn extreem hoge weerstand tegen corrosie en behoorlijke mechanische sterkte 'eeuwig' en zeer populair is in de tuinarchitectuur. Het wordt ook wel "het metaal dat leeft" genoemd, omdat het zich tijdens het oxidatieproces bedekt met een poreuze buitenste patina en een ondoordringbare binnenlaag rijk aan koper, chroom en fosfor. Zo verandert het na verloop van tijd van oranje naar donkerder van kleur, een heel mooi roodbruin.

Hoe creëer jij het liefst borders in de tuin?

Advertisement