De blik op de vloer gericht: de mooiste vloerkleden om de vloer het mooiste element van de kamer te maken

door Natasja

15 Februari 2024

De blik op de vloer gericht: de mooiste vloerkleden om de vloer het mooiste element van de kamer te maken
Advertisement

Een mooi vloerkleed in de woonkamer, om samenhang te creëren tussen banken, fauteuils en salontafels. Of eentje die de slaapkamer nog mooier maakt, of het kantoor aan huis warmer en gezelliger: er zijn veel excuses, sorry, gelegenheden, om een kamer in huis in te richten met een vloerkleed. Maar je kunt niet zomaar de eerste de beste kiezen die voorbij komt: je moet rekening houden met het formaat (spoiler alert: beter groot dan klein!), het materiaal vinden dat je mooi vindt, de kleur en vooral het ontwerp dat het beste bij het huis en je smaak past.

De keuze kan eindeloos zijn, maar als je je niet wilt beperken tot de modellen uit de bekendste catalogi, kijk dan eens naar deze modellen die we voor je hebben geselecteerd: misschien vind je wel de keu die bij je past en gaat de blik meteen naar de vloer!

Advertisement

Neutrale kleuren, verfijnde afwerking

Neutrale kleuren, verfijnde afwerking

anthropologie.com

Als je geen opvallend kleurig vloerkleed op de vloer wilt, of een vorm die te onregelmatig of opvallend is, blijf dan bij eenvoudige keuzes, met standaardvormen en neutrale kleuren. Daarbij is het echter beter om saaiheid en anonimiteit te vermijden door te focussen op elegante afwerkingen of hoogwaardige materialen.

Advertisement
anthropologie.com

anthropologie.com

Een ander voorbeeld zou dit handgetuft (als gewatteerd, op de een of andere manier, om ook verschillende niveaus van decoratie in één stuk te creëren, spelend met de reliëfs) vloerkleed kunnen zijn. Het heeft een tijdloos ontwerp geïnspireerd op Art Deco, is gemaakt van een wolmix en doet denken aan het zand van een exotisch strand!

Jute en natuurlijke vezels

Jute en natuurlijke vezels

sklum.com

Tot de populairste materialen voor vloerkleden in huis behoren natuurlijke vezels, met jute op de eerste plaats. Het zijn vaak veel milieuvriendelijkere keuzes en er zijn hedendaags zoveel verwerkingsmogelijkheden dat je niet eens hoeft in te leveren op stijl, originaliteit of elegantie. Het model dat je hier ziet verweeft jute en katoen, heeft een rechthoekige vorm en geometrische patronen om het geheel te verlevendigen.

laredoute.it

laredoute.it

Als je van een geblokt patroon houdt, is dit type vloerkleed misschien iets voor jou. De bewerking maakt elk stuk uniek en verdient ook enige zorg: dit type vloerkleed kan beschadigd worden door teveel heen en weer geloop, dus je kan hem het beste leggen in een ruimte waar niet te veel op gelopen wordt.

laredoute.it

laredoute.it

Ook hier een rechthoek en jute, maar hier wordt de pure vorm van de rechthoek een beetje afgezwakt met afgeronde randen: veel halve cirkels naast elkaar om de hele vorm te verzachten, zonder te overdrijven.

Advertisement

Originele kleuren

Originele kleuren

nordicknots.com

We weten allemaal dat Perzische tapijten en dergelijke een schat aan kleuren en decoratieve patronen zijn. Ze zijn altijd een populaire keuze wereldwijd, maar er is ook ruimte voor meer eigentijdse ontwerpen. Dit stuk, ontworpen door Giancarlo Valle, is bijzonder elegant met de uitgesneden hoekpunten en wordt verlevendigd door de 'knopen' die op de rand zijn getekend. Gemaakt van wol uit Nieuw-Zeeland en gedecoreerd volgens de inspiratie van het familiehuis van de ontwerper in Latijns-Amerika, met een mix van folklore van Scandinavische oorsprong, is het een juweeltje om in huis te hebben.

sklum.com

sklum.com

Roze maakt een sterke comeback in interieurdesign (en dat is niet alleen Barbie's schuld!). Roze meubels duiken op in meubelcatalogi, zoals roze banken. Dus als de woonkamer al is ingericht om een roze vloerkleed in te voegen, wat dacht je dan van zo'n soort vloerkleed? In katoen, ovaal van vorm met het silhouet afgewisseld door een cirkel die speels tevoorschijn komt. Het is een origineel ontwerp, dat je zeker niet snel saai zult vinden.

Advertisement

Decoratieve motieven

Decoratieve motieven

anthropologie.com

Terugkerende decoratieve motieven zijn een ander leidmotief dat nooit faalt. We hebben ruiten, lijnen, geometrieën en botanische prints. Maar heb je wel eens gedacht aan de Marokkaanse tegels die te zien zijn in de wandbekleding van interieurs? Bepaalde muren en vloeren worden er echt onweerstaanbaar door, en je zou dat patroon kunnen lenen met een vloerkleed dat lijkt op hun vormen en kleuren.

anthropologie.com

anthropologie.com

We hadden het al over botanische motieven: ze zullen nooit uit de mode raken, maar zelfs voor deze motieven zijn er nu veel meer eigentijdse versies die voldoen aan de behoeften van degenen die klassieke elegantie willen zonder er ouderwets uit te zien. Zoals deze prachtige bloemenweide!

Advertisement

Alle schijnwerpers op het vloerkleed

Alle schijnwerpers op het vloerkleed

anthropologie.com

Laten we nog iets verder gaan met vloerkleden die ieders aandacht opeisen. Wie kan een Bengaalse tijger negeren die kronkelend over de grond beweegt? Het is een afbeelding die prachtig wordt weergegeven in dit ongelooflijk vloerkleed!

anthropologie.com

anthropologie.com

En als je van bloemen houdt, zorgt de al hierboven genoemde techniek (die van getufte vloerkleden) voor zachte reliëfs die de vormen van deze echte droomtuin versterken, die onder je voeten tot leven komt.

Heb jij het idee al gevonden om je huis in stijl in te richten?

Advertisement