Bewaar pannen met een anti-aanbaklaag voor de lange termijn met de juiste methoden voor gebruik en opslag

door Natasja

14 Februari 2024

Bewaar pannen met een anti-aanbaklaag voor de lange termijn met de juiste methoden voor gebruik en opslag
Advertisement

Ontstaan in 1954 uit het idee van de Franse ingenieur Marc Grégoire die, op aanraden van zijn vrouw, pannen probeerde te coaten met de teflon die hij gebruikte voor zijn visgerei, werden pannen met een anti-aanbaklaag al snel een groot succes en al snel de absolute sterren van keukens.

Dankzij de anti-aanbaklaag zorgen deze pannen voor lekker, snel en gelijkmatig bakken met minder vet, zonder dat voedsel aan de bodem blijft plakken.

Enkele veelvoorkomende fouten in gebruik en onderhoud kunnen echter leiden tot voortijdige beschadiging, waardoor je ze voortijdig moet vervangen, soms al na een paar keer gebruik. Toch kunnen ook de pannen met anti-aanbaklaag een lang goed blijven en je helpen om sneller en gemakkelijker te bakken zonder dat dit ten koste gaat van de uitstekende resultaten. Je hoeft alleen maar een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen en de regels te volgen voor een correct gebruik en behoud van deze kostbare bondgenoten in de keuken.

1. Voordat je de pan gaat gebruiken

1. Voordat je de pan gaat gebruiken

JPC24M/Flickr

Als je een pan koopt, was hem dan grondig af met een lauw sopje en een niet-schurende spons en lees aandachtig de instructies op de verpakking. Sommige pannen moeten voor gebruik op het fornuis worden verwarmd door hem met een servetje in te vetten met een beetje olie. Deze eerste stap helpt je om je ervaring met de nieuwe pan met anti-aanbaklaag op de juiste manier te beginnen.

Advertisement

2. Warmte en condiment

2. Warmte en condiment

PickPik

Tijdens het gebruik moet er gelet worden op twee belangrijke details, warmte en condiment. De coating van deze pannen kan gemakkelijk beschadigd raken door overmatige hitte en het is daarom belangrijk om ze niet te oververhitten door te hoge vlammen te gebruiken zodat ze niet de randen bereiken. In tegenstelling tot koekenpannen van andere materialen moet condiment bovendien worden toegevoegd voordat de vlam wordt ontstoken om te voorkomen dat de bodem oververhit raakt en beschadigd raakt.

3. Keukengerei

3. Keukengerei

Gaurav_Dhwaj_Khadka/Wikimedia Commons

Iets anders waar je extra aandacht aan moet besteden tijdens het gebruik is het type keukengerei dat je gebruikt om het eten te bereiden: vermijd alle materialen die krassen kunnen maken op het oppervlak, zoals staal, metaal en scherpe, puntige hulpmiddelen, en geven de voorkeur aan keukengerei van hout, siliconen en nylon, dat een zachtere werking heeft en de coating niet beschadigt.

4. Na gebruik: pas op voor thermische schokken

4. Na gebruik: pas op voor thermische schokken

PickPik

Pannen met anti-aanbaklaag mogen alleen gebruikt worden voor het bereiden van het eten en nooit voor het bewaren ervan: koop speciale bakjes om het eten na het afkoelen in te bewaren in de koelkast, lage temperaturen beschadigen de coating van de pannen. Ook hoge vaatwastemperaturen zijn niet goed voor de pannen. Let altijd op de instructies van de fabrikant, niet alle pannen kunnen in de vaatwasser.

Bovendien zijn we vaak geneigd om bij het overgieten van voedsel de pannen meteen in water te dompelen, zodat alle resten verwijderd kunnen worden. De plotselinge overgang van warm naar koud kan er echter toe leiden dat de coating loslaat; het is beter om te wachten tot de pan op natuurlijke wijze is afgekoeld.

5. Afwassen

5. Afwassen

Cinnamom Cooper/Flickr

Zoals al eerder vermeld, zijn niet alle pannen met anti-aanbaklaag geschikt voor de vaatwasser. Gebruik voor de handwas lauw water en een milde zeep en vermijd te agressieve chemische afwasmiddelen. Gebruik een zachte spons, zelfs in het geval van hardnekkige korsten: staalwolsponsjes, schuursponsjes en borstels kunnen gemakkelijk krassen maken op het oppervlak.

Bij hardnekkige korstvorming kun je een beetje water en zeep (of water en azijn, als je liever een nog natuurlijker middel hebt) in de pan koken, laten afkoelen en afwassen.

Advertisement

6. Bewaren

6. Bewaren

Amazon.com

Tot slot moeten pannen volgens een paar eenvoudige regels worden bewaard om ze lang te kunnen gebruiken. Probeer de pannen nooit op elkaar te stapelen zonder panbeschermers te gebruiken - ook eenvoudige doeken of papieren servetten zijn goed - om te voorkomen dat wrijving tussen de pannen krassen op de coating veroorzaakt.

Je kunt ook overwegen om een rek te kopen voor deze pannen, zodat ze altijd netjes geplaatst en beschermd zijn en ze langer meegaan.

Advertisement