Schimmel in de badkamer? Vermijd het met deze handige trucs voor na elke douchebeurt

door Natasja

14 Februari 2024

Schimmel in de badkamer? Vermijd het met deze handige trucs voor na elke douchebeurt
Advertisement

De warme en vochtige omgeving van de badkamer is zeer gunstig voor de verspreiding van schimmel op oppervlakken, een ongemak dat vaak voorkomt en schadelijk kan zijn voor ons welzijn. Om dit ongemak te voorkomen, moet er snel actie worden ondernomen om het te elimineren, hoewel de ideale situatie zou zijn om het te voorkomen zodat je het niet hoeft op te lossen als het al is ontstaan.

De belangrijkste oorzaak van de ontwikkeling van schimmel in de badkamer is douchen, een dagelijkse gewoonte die leidt tot een aanzienlijke ophoping van waterdamp in de badkamer en die, als je niet de juiste gewoonten aanneemt, snel kan leiden tot vervelende ongemakken die moeilijk op te lossen zijn.

Er zijn stappen die je na elke douchebeurt kunt nemen om schimmelvorming in de badkamer te voorkomen en je zo een hoop ongemak en moeite te besparen.

Advertisement

Het schoonmaken van oppervlakken

Het schoonmaken van oppervlakken

Pexels

Maak een DIY anti-schimmel mengsel om te gebruiken na elke douche om schimmel te voorkomen: meng een deel waterstofperoxide met 2 delen gedemineraliseerd water in een spuitfles en spuit het op alle oppervlakken in de douche als je klaar bent met douchen. Laat het een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt met veel lauw water. Houd het mengsel altijd bij de hand in je douche zodat het altijd klaar is voor gebruik.

Een andere belangrijke gewoonte is om alle oppervlakken in de douche grondig te drogen: gebruik een wisser om glas, spiegels en tegels schoon te maken en veeg alle oppervlakken af met een schone, droge doek, vergeet niet om ook de vloeren af te vegen. Droog ook matjes, handdoeken en badjassen door ze bij voorkeur aan de lucht bloot te stellen, zodat er niet te lang vocht tussen de vezels blijft zitten, wat schimmelvorming in de hand werkt.

Advertisement

Ventilatie

Ventilatie

Nuorese 95/Wikimedia Commons

Een andere truc die je elke keer dat je doucht moet toepassen, is de kamer ventileren, ofwel door de ramen open te zetten, ook in de winter als dat mogelijk is, om de met vocht verzadigde lucht te vervangen door frisse lucht, ofwel door een ventilatorkacheltje aan te zetten; in het laatste geval zet je het apparaat een half uur voor het douchen aan, zodat het vocht uit de lucht in de badkamer verwijdert en laat je het na het douchen het hele half uur aanstaan om een overmatige ophoping van vocht te voorkomen.

Luchtontvochtiger

Luchtontvochtiger

HS You/Flickr

Overweeg tot slot ook om een luchtontvochtiger te gebruiken, vooral als de badkamer geen ramen heeft, om de ventilator te helpen overtollig vocht te verwijderen. Je kunt ook een DIY luchtontvochtiger maken door kommen met grof zout in de hoeken van de badkamer te plaatsen om de overtollige vochtigheid te absorberen die door de douche onstaat. Controleer het bakje van de luchtontvochtiger regelmatig om er zeker van te zijn dat hij efficiënt blijft en, als je voor een DIY oplossing kiest, vervang het zout dan elke 2-3 dagen.

Neem deze gewoontes aan na elke douchebeurt en er zal geen schimmel meer in de badkamer ontstaan.

Advertisement