Milieuvriendelijke en goedkope DIY schoonmaakmiddelen: 4 recepten om het hele huis schoon te maken

door Natasja

14 Februari 2024

Milieuvriendelijke en goedkope DIY schoonmaakmiddelen: 4 recepten om het hele huis schoon te maken
Advertisement

Je huis schoon houden is van primair belang voor het welzijn en de keuze van de producten die je gebruikt om het best mogelijke resultaat te garanderen is van fundamenteel belang voor het succes van deze handeling. De producten die vandaag de dag in de winkels verkrijgbaar zijn, zijn talrijk en hebben vaak een chemische samenstelling die zeer agressief en schadelijk is, niet alleen voor het milieu, maar ook en vooral voor ons welzijn.

Kiezen voor producten die zo milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar mogelijk zijn, is altijd een goede oplossing, maar als de aandacht naast het milieu ook uitgaat naar je portemonnee, dan kun je het zelf maken van schoonmaakmiddelen overwegen. Deze producten zijn niet altijd echt effectief en milieuvriendelijk, maar met de juiste recepten kun je resultaten bereiken die vergelijkbaar zijn met commerciële schoonmaakmiddelen, terwijl je profiteert van de voordelen van duurzaamheid en betaalbaarheid die kenmerkend zijn voor natuurlijke en DIY middelen.

We stellen hieronder 4 natuurlijke, milieuvriendelijke en effectieve recepten voor om het hele huis schoon te maken.

Badkamerreiniger

Badkamerreiniger

Pickpik

Voor het schoonmaken van de badkamer kun je voornamelijk 4 natuurlijke ingrediënten gebruiken, afhankelijk van het specifieke doel dat je wilt behalen:

  • baking soda om vlekken te verwijderen, witter te maken en te ontgeuren;
  • witte azijn of citroenzuur om kalkaanslag te verwijderen;
  • waterstofperoxide om te ontsmetten.

Je kunt als volgt een effectief schoonmaakmiddel in sprayvorm maken voor gebruik op alle oppervlakken behalve marmer, terracotta en hout.

  • los 40 gram Marseillezeep op in 800 ml water, bij voorkeur gedemineraliseerd;
  • voeg 30 gram wassoda toe en roer tot het volledig is opgelost;
  • voeg tot slot 50 ml gedenatureerde alcohol toe en meng tot een homogene oplossing is verkregen, die je overbrengt in een spuitfles.

Je kunt naar wens 20 druppels essentiële olie van citroen toevoegen, die een aangename geur zal geven en zijn antibacteriële werking aan de oplossing zal toevoegen. Om oppervlakken in de badkamer schoon te maken, spuit het product en laat het 5-10 minuten inwerken voordat je het afspoelt.

Advertisement

Multifunctioneel schoonmaakmiddel

Multifunctioneel schoonmaakmiddel

Pexels

Je kunt een zeer nuttig multifunctioneel schoonmaakmiddel maken voor alle oppervlakken in huis, vooral de badkamer en keuken, door 100 g citroenzuur te mengen met 500 ml gedemineraliseerd water. Voeg 50 ml gedenatureerde alcohol toe en als laatste 10 druppels essentiële tea tree olie dat een ontsmettende werking werking heeft.

Om oppervlakken effectief van korsen te ontdoen, kun je in plaats daarvan een reinigingspasta maken door baking soda met een beetje water te mengen. Ook hier zal de toevoeging van 10 druppels tea tree olie het mengsel een ontsmettend effect geven.

Vloeren en harde oppervlakken

Vloeren en harde oppervlakken

Marco Verch/Flickr

Voor het schoonmaken van de vloer kun je een eenvoudige allesreiniger maken met slechts 3 ingrediënten:

  • 850 ml water;
  • 30 ml ecologisch afwasmiddel;
  • 120 g wassoda.

Voeg de soda toe aan het water, meng grondig tot het volledig is opgelost (je kunt het een nacht laten staan voor een echt volledig resultaat), voeg het afwasmiddel toe en gebruik 40-50 ml in een emmer water voor alle soorten vloeren.

Als de vloer van hout is, kun je 10 g lijnzaadolie toevoegen om het oppervlak te voeden en te onderhouden.

Glasreiniger

Voor het correct en volledig schoonmaken van ramen is het essentieel om een raamwisser te gebruiken, het enige hulpmiddel dat perfecte resultaten garandeert in een korte tijd en met elk schoonmaakmiddel.

Voor een natuurlijke reiniging van de ramen kun je eenvoudig een oplossing van gelijke delen water en azijn maken door het gefilterde sap van een halve citroen toe te voegen. Spuit het rechtstreeks op het schoon te maken oppervlak en verwijder het met een raamwisser.

Dankzij deze recepten is het huis altijd schoon op een milieuvriendelijke en goedkope manier!

Advertisement