Kurkvloeren: ja of nee en waarom?

door Natasja

12 Februari 2024

Kurkvloeren: ja of nee en waarom?
Advertisement

De juiste vloerbedekking voor het huis kiezen is belangrijk. Allereerst om praktische redenen en vervolgens voor het esthetische aspect. Het is een van de dingen die het meest opvalt door de enorme oppervlakte die het inneemt en daarom is het essentieel om de vloer zorgvuldig te kiezen en in overeenstemming met iemands persoonlijkheid en stijl.

Er zijn heel veel soorten en een soort vloer dat weer in de mode komt, is volledig gemaakt van kurk. Het is een heel goed en mooi product dat past bij verschillende stijlen en verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Zoals alles heeft het echter voor- en nadelen. Laten we eens kijken welke dat zijn en of het geschikt is voor jou.

Advertisement

Hoe ontstaat een kurkvloer

Hoe ontstaat een kurkvloer

@durodesign_corkflooring/Instagram

Als je het woord kurk hoort, denk je meteen aan flessenkurken. Het is misschien wel het product dat het vaakst met dit materiaal wordt gemaakt, althans dat denken we, maar dat is niet noodzakelijk het geval. In feite zijn er veel andere soorten dingen van kurk gemaakt: accessoires, krukjes, wandpanelen en zelfs vloeren, zoals je zojuist hebt gezien.

Kurkvloeren die vooral in panelen te koop zijn, zijn er in verschillende soorten en worden gemaakt van de schors van bomen. Alleen verwerkt of met hout gecombineerd levert dit veelzijdige producten op in verschillende kleuren. We hebben het dus over een zeer ecologisch materiaal, vriendelijk voor het milieu en zonder negatieve impact op de planeet.

Deze positieve eigenschap brengt echter wel enkele nadelen met zich mee. Laten we eens kijken waarom je ervoor kan kiezen en waarom niet.

Advertisement

De positieve aspecten van kurkvloeren

De positieve aspecten van kurkvloeren

@lovecorkfloors/Instagram

Kurk, zeiden we al, is een uitstekend natuurproduct dat het milieu respecteert en ecologisch is, maar dat is niet het enige voordeel. Het is een erg mooi materiaal, maar het is ook nuttig voor geluidsisolatie en het creëren van een thermisch scherm dat ervoor zorgt dat de kamer warm of koel blijft als dat nodig is. Het is een zacht materiaal, voelt zeer comfortabel aan, is delicaat en helpt zelfs bij je houding te verbeteren. Het is een oppervlak dat zich gemakkelijk aanpast aan de voet en deze niet tegenwerkt. Kurk is ook hypoallergeen, dus als je kinderen hebt die op de vloer willen spelen, kan deze keuze perfect zijn, omdat het niet snel wordt aangevallen door bacteriën en mijten.

Installeren is heel eenvoudig en je hebt er niet veel tijd of expertise voor nodig. Het belangrijkste is dat het oppervlak waarop je het gaat leggen glad, droog en schoon is, zodat het een goede grip heeft. Kurk is bestand tegen water en zeer veelzijdig in termen van esthetiek, waardoor het gemakkelijk te combineren is met de rest van de inrichting.

Er zijn dus genoeg redenen om voor kurk te kiezen, maar we moeten toegeven dat dit product ook enkele 'gebreken' heeft.

En dan nu de nadelen van deze keuze

En dan nu de nadelen van deze keuze

@tampabayfloorstore/Instagram

Hoewel er veel voordelen zijn om een kurkvloer te kopen, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het installeren van een dergelijke vloerbedekking. Door zijn zachtheid en comfort is het ook een uitgesproken delicaat product, dus scherpe voorwerpen - inclusief de nagels van viervoeters - kunnen het gemakkelijk beschadigen. Het is zeker een keuze die je moet maken als je in huis geen speciale situaties hebt en het perfect mooi kunt houden.

In direct zonlicht kan het verkleuren, dus je kunt het het beste installeren in huizen en kamers waar niet constant zonlicht binnenvalt. Anders zouden gordijnen nodig zijn om het te beschermen, of zou het na een paar jaar vervangen moeten worden - wat geweldig is voor het uiterlijk, iets minder voor de kosten.

Ondanks het feit dat het een goed product is, is het niet waterdicht, dus het is beter om het niet te leggen op plaatsen die te vochtig zijn, omdat dit ten koste zou gaan van het welzijn.

Conclusies

Conclusies

@floorboards_nz/Instagram

Je hebt de voordelen en ook een aantal nadelen gezien, je hebt gezien hoe het ontstaat, het enige wat je hoeft te doen is nadenken over hoe je huis eruit ziet, welke stijl je erin wilt verwerken en bedenken welke kleur en vorm bij jou passen. Wij vinden dat het, ondanks de nadelen, nog steeds een prachtig materiaal is en zeker een heel originele keuze voor het verfraaien van iemands huis.

De beslissing is aan jou!

Advertisement