De kindermatras: hoe verwijder je ziektekiemen en bacteriën zonder de wasmachine te gebruiken?

door Natasja

12 Februari 2024

De kindermatras: hoe verwijder je ziektekiemen en bacteriën zonder de wasmachine te gebruiken?
Advertisement

De gezondheid van kinderen is erg belangrijk en kan op veel manieren worden verzorgd. Een daarvan is de hygiëne, niet alleen van henzelf, maar ook van de dingen die ze dagelijks gebruiken. Wat doen ze bijvoorbeeld het meest als ze pas geboren zijn? Je zou zeggen spelen, en dat is waar, maar kleintjes slapen ook veel - althans dat hoopt men - dus een schoon ledikantje is essentieel voor hun welzijn.

Maar de matras voor babybedjes kan niet altijd in de wasmachine, dus het schoonmaken kan ingewikkeld zijn. Dat hoeft helemaal niet, volg gewoon een paar eenvoudige tips.

Waarom worden ze vuil en hoe vaak moeten ze worden schoongemaakt?

Waarom worden ze vuil en hoe vaak moeten ze worden schoongemaakt?

Rawpixel

We weten heel goed dat kinderen, vooral als ze nog heel klein zijn, er niet op letten wat vies wordt of niet. Er zijn veel redenen waarom dit gebeurt en het is geen op zichzelf staand geval dat het bedje waain ze slapen of zitten erg vies wordt. Speelgoed, voedsel, speeksel, haar, huid en nog veel meer dragen op verschillende manieren bij aan de opeenhoping van vuil op kleding en ook op de matras. Het is noodzakelijk om het constant schoon te maken.

Om een overmatige opeenhoping van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen, moet je de matras idealiter minstens één keer per maand schoonmaken - indien nodig zelfs vaker - maar zonder hem in de wasmachine te stoppen. Het is immers een vrij volumineus voorwerp, dus het kan best zijn dat het niet past. Hoe doen was je het met de hand?

Advertisement

De matras met de hand wassen

De matras met de hand wassen

Marco Verch/Flickr

De matras schoonmaken is eenvoudig en er zijn maar een paar stappen nodig.

  • Lakens. Ontdoe de matras van dekens en lakens, die je uiteraard wast. Dit is een handeling die heel vaak herhaald moet worden, niet alleen omdat dit het materiaal is waarmee de kinderen in contact komen, maar ook omdat het voor de matras beter is.
  • Stofzuigen. Hierna ga je over tot het verwijderen van alle soorten resten, inclusief stof en haar, door het oppervlak grondig te stofzuigen.
  • Vlekken. Op dit punt ga je op zoek naar de ergste vlekken en ga je ze voorbewerken. Je kunt dit doen met een kleine borstel en een schoonmaakmiddel dat speciaal voor dit type matras is ontworpen, zodat het niet agressief is en geen problemen veroorzaakt voor de baby. Voor sommige hardere vlekken kan het nodig zijn om een paar minuten te wachten voordat je naar de volgende stap gaat. Beoordeel dit per geval.
  • Wassen. Nu komen we bij het wassen zelf, waarvoor je een borstel of doek gebruikt. Week in lauw water gemengd met een mild schoonmaakmiddel - ook afwasmiddel volstaat als je niets anders hebt - en veeg dan het hele oppervlak schoon.
  • Drogen. Als het wassen klaar is, wring dan het overtollige water zoveel mogelijk uit, eventueel met doeken om het op te deppen, en laat de matras in de open lucht liggen. Dit is altijd de beste methode voor het goed laten drogen.

Na de nodige tijd is de matras schoon en ontsmet en klaar om het kleintje te verwelkomen, natuurlijk na het terugleggen van het beddengoed en de dekens.

Eenvoudig en snel

Eenvoudig en snel

Rawpixel

Je hebt geen grote wasmachine nodig om de matras schoon te maken, maar je hoeft alleen maar deze eenvoudige stappen te volgen om hem altijd schoon te houden en de verspreiding van vuil, bacteriën en schimmel, en ook onaangename geuren, te voorkomen.

Zorg er altijd voor dat je milde producten gebruikt en dat je ze volledig verwijdert voordat je je kleintje in bed legt.

Advertisement