Heb je geen zin meer om het strijkijzer te gebruiken? Zo verwijder je kreuken uit kleding zonder het strijkijzer

door Natasja

10 Februari 2024

Heb je geen zin meer om het strijkijzer te gebruiken? Zo verwijder je kreuken uit kleding zonder het strijkijzer
Advertisement

Gekreukte kleding dragen is niet bepaald mooi om te zien. Met een slecht gestreken blouse of jurk komen opdagen voor een avond, een sollicitatiegesprek of andere gelegenheden laat niet zien wie je werkelijk bent. Perfect in orde zijn is wat je nodig hebt als je er op je best uit wilt zien en een goede indruk wilt maken.

Maar als een strijkijzer gebruiken iets is wat je echt verschrikkelijk vindt, of misschien heb je de gelegenheid niet, bijvoorbeeld als je op reis bent, hoe kom je dan snel van kreuken af? Er zijn drie onfeilbare methodes om ze heel snel en zonder al te veel moeite te verwijderen.

Advertisement

Een föhn gebruiken

Een föhn gebruiken

Creativo

Stel dat je van huis bent, misschien op vakantie of in een hotel op zakenreis. Je moet de blouse, trui of jurk die je gaat dragen strijken, maar je hebt geen strijkijzer bij de hand: wat kan je doen? Er is vast wel een föhn in de badkamer. Maak het kledingstuk dat je moet 'strijken' een beetje vochtig en beginnen het te drogen met hete lucht.

De verdamping van het water en het uitrekken van de textielvezels onder invloed van de warmte zorgen ervoor dat het kledingstuk, hoewel niet perfect, zeker minder gekreukeld zal zijn dan eerst.

Advertisement

Benut een warme douche of bad

Je hebt geen tijd om het strijkijzer of de föhn te gebruiken, het enige wat je kunt doen in de paar minuten die je hebt is een lekkere douche nemen om je op te frissen en weer te vertrekken. Met een gekreukeld kledingstuk? Dat niet, maar zonder dat het meer tijd kost. Omdat het belangrijkste voor het strijken van kleding stoom is, gebruik deze stoom om de kleding uit te rekken en dit te doen terwijl je onder de douche staat of in een warm bad zit.

De stoom die vrijkomt door het gebruik van warm water en de hele kamer vult, maakt de stof van de kleren gladder en verwijdert vervelende kreuken. Dit is genoeg om ze er mooier uit te laten zien. Laat de kleren echter drogen voordat je ze draagt, altijd plat, zodat de strepen op de stof niet opnieuw verschijnen.

Snelle cyclus in de droger

Snelle cyclus in de droger

Creativo

Als je daarentegen thuis bent, een maar een paar minuten tijd hebt en een snelle manier nodig hebt om kleding te strijken zonder het strijkijzer te gebruiken, stop ze in de droger met wat ijsblokjes of een vochtige handdoek. We hebben al gezegd dat stoom bevorderlijk is voor snel strijken, dus dat is in dit geval ook essentieel om kreuken te verwijderen.

Nadat je de bron van 'vochtigheid' hebt ingevoegd, start een korte droogcyclus en wacht tot de werking van stoom en warmte hun werk doen, de stofvezels uitrekken en zonder al te veel moeite het einddoel bereiken.

Een belangrijk detail

Het belangrijkste, welke strijkmethode je ook kiest, is om altijd het etiket van het kledingstuk te controleren en aandacht schenken aan de meer delicate materialen die krom kunnen trekken of krimpen bij overmatige hitte. Maar je doet dit waarschijnlijk ook als je het klassieke strijkijzer gebruikt, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om dit te onthouden.

Dat gezegd hebbende, heb je in ieder geval alternatieve methoden in geval van nood. Veel 'strijkplezier'!

Advertisement