Is het huis te lawaaierig? Los het probleem op met doe-het-zelf geluidsisolatie

door Natasja

10 Februari 2024

Is het huis te lawaaierig? Los het probleem op met doe-het-zelf geluidsisolatie
Advertisement

Het leven in de stad is niet altijd gemakkelijk, vooral als je in een flat woont en de flatmuren dun zijn. Dit leidt tot het ongemak van de constante aanwezigheid van lawaai binnen de muren, wat niet fijn is voor de bewoners. Buren zijn, zoals we weten, niet altijd even vriendelijk en maken het ongemak nog groter door overdag en 's nachts te hard te praten, luidruchtige ruzies, drukke kinderen en het gebruik van apparaten en lawaaierig gereedschap op de meest ongelegen momenten. 

Of jij bent een van die luidruchtige en vervelende buren en op zoek zijn naar een manier om de flat te isoleren om de rust van de buren te bewaren.

Het is normaal om te denken dat de investering die nodig is om een huis geluiddicht te maken overdreven is, maar er zijn verschillende goedkope DIY alternatieven die zeker aan je behoeften kunnen voldoen zonder dat je gedwongen wordt om veel geld uit te geven. Hieronder leggen we uit hoe je goedkope, DIY geluidsisolatie voor je huis kunt creëren.

Advertisement

Kenmerken van goede geluidsisolatie

Kenmerken van goede geluidsisolatie

leroymerlin.it

Aangezien lawaai niets anders is dan een geluidsgolf die de oren bereikt door de lucht en de oppervlakken waar het doorheen gaat te laten trillen, moet het materiaal waarvan het is gemaakt twee belangrijke eigenschappen hebben om te voorkomen dat het zich via een oppervlak verspreidt:

  • het moet een compacte massa hebben, zodat de geluidstrillingen niet van de ene kant naar de andere worden doorgegeven, waardoor ze worden geïsoleerd in plaats van doorgegeven van het ene voorwerp naar het andere of van de ene plaats naar de andere;
  • het moet vrij zijn van openingen, omdat de aanwezigheid daarvan de verspreiding van geluid zou vergemakkelijken. 

Daarom zijn sommige materialen bijzonder geschikt voor het geluiddicht maken van het huis, terwijl andere niet in aanmerking komen. Bij het kiezen van het juiste materiaal moet je rekening houden met verschillende factoren: soort geluid, woonomgeving en specifieke vereisten.

Advertisement

Methoden voor DIY geluidsisolatie

Methoden voor DIY geluidsisolatie

JuiceBox1/Reddit

Er zijn vier belangrijke methoden om het huis geluiddicht te maken:

  • dikke stoffen: gordijnen, tapijten en dikke wandkleden kunnen helpen bij het geluiddicht maken van een huis als de behoeften niet zo groot zijn, vooral handig als je de vloer wilt isoleren;
  • gipsplaat tegenwand: als je een effectievere manier nodig hebt om het huis geluiddicht te maken, kan je een gipsplaat tegenwand van 8-13 cm dik maken. Dit materiaal is goedkoop en heel gemakkelijk te installeren, zelfs door doe-het-zelvers, en je kunt er veel geld mee besparen;
  • geluidsabsorberende panelen: een zeer praktisch en goedkoop alternatief en je kunt kiezen uit gipsplaat, hout en polymeermaterialen. Als het verkeer bij de ramen het probleem is, kun je in plaats daarvan kiezen voor de installatie van geluidsabsorberende gordijnen;
  • massa-veer-massa systeem: een complexer systeem dat bestaat uit het installeren van een centrale geluidsabsorberende laag, gemaakt van hennep- of polyestervezel of steenwol, tussen 2 stijve oppervlakken, d.w.z. de bestaande muur en een extra gipsplaatsconstructie.

Hoe heb jij jouw huis akoestisch geïsoleerd?

Advertisement